Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2005 07:25

Ανοδικά κινείται το γιέν έναντι του δολαρίου στην Ασία

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ άνοδο, σημείωσε το γιέν έναντι του δολαρίου αυτόν το μήνα στην Ασία, μετά την ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης, ότι το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε τον Δεκέμβριο, περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οικονομικοί αναλυτές.

Το πλεόνασμα αυξήθηκε μετά την αύξηση των εισοδημάτων από τις ξένες επενδύσεις, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, η διεύρυνση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ για τρία χρόνια, οδήγησαν σε πτώση το δολάριο.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 104,98 έναντι του δολαρίου στις 12:34' μ.μ., ώρα Τόκυο, από 105,71 γιέν, που ήταν αργά στις 11 Φεβρουαρίου στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τις 26 Ιανουαρίου. Πτωτικά κινήθηκε τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες.

Το πλεόνασμα της Ιαπωνίας αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 28% τον Δεκέμβριο, φθάνοντας το 1,78 τρισ. γιέν (17 δισ. δολ.) από 1,39 τρισ. γιέν το Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκυο. Δέκα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν το ότι πλεόνασμα θα ανήρχετο στο 1,39 τρισ. γιέν.