Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2005 08:35

Ινδία: Προς διπλασιασμό των εισαγωγών φυσικού αερίου

ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ πωλήσεις στην Ινδία μέχρι το 2007, ενδέχεται να πραγματοποιήσουν οι εταιρείες παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Royal Dutch/Shell Group και της Exxon Mobil Corp., καθώς η ανάπτυξη τονώνει τη ζήτηση για καύσιμα, στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά ενεργείας της Ασίας.

Οι πωλήσεις τους, ενδέχεται να αυξηθούν στα 10 εκατ. τόνους ετησίως, αξίας 2,2 δισ. δολ. ΗΠΑ μέσα στην επόμενη τριετία, σύμφωνα με την Petronet LNG Ltd., τη μοναδική εταιρεία εισαγωγής του προϊόντος, αλλά και τη Shell, η οποία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία εγκαταστάσεις του είδους, από τον Απρίλιο.

Η Ινδία, αυξάνει τις εισαγωγές αερίου, προκειμένου να τονώσει την οικονομία της, η οποία αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 8,5% και τον ταχύτερο από το 1989. Η χώρα ενδέχεται να κατασκευάσει πέντε σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με την Petronet, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό με την Κίνα, η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει επτά σταθμούς εισαγωγής, προκειμένου να έχει τα απαιτούμενα αποθέματα.

«Εχουμε παραγγελίες για πέντε εκατ. τόνους παραγωγής και φαίνεται ότι θα υπάρξει πέντε φορές μεγαλύτερη ζήτηση», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Pteronet, Suresh Mathur, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 9 Φεβρουαρίου, συμπληρώνοντας: «Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο των προμηθειών της Ινδίας σε αέριο». Η Petronet, άρχισε την πώληση του καυσίμου, τον Απρίλιο.

H RasGas Co. του Κατάρ, που ανήκει κατά ένα μέρος στην Exxon Mobil, σχεδιάζει να αυξήσει τις ετήσιες πωλήσεις της στην Petronet σε 7,5 εκατ. τόνους ετησίως, από 5 εκατ. τόνους τον χρόνο, σύμφωνα με τον Mathur. Η Shell σχεδιάζει την εισαγωγή 5 εκατ. τόνο ετησίως μέσω του σταθμού της τον Απρίλιο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση τον περασμένο μήνα.