Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2005 07:45

Thai Airways: 35% υψηλότερα κέρδη το α' τρίμηνο της χρήσης

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 35%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης, τα καθαρά της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ταϊλάνδης, Thai Airways International Pcl, καθώς οι πωλήσεις αναρριχήθηκαν και το πιο ισχυρό εθνικό νόμισμα, περιόρισε την αξία του εξωτερικού της χρέους.

Τα κέρδη της αναρριχήθηκαν στα 5,72 δισ. μπαχτ (149 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 3,11 μπαχτ ανά μετοχή το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 4,25 δισ. μπαχτ ή 3,37 μπαχτ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Τέσσερις οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 4,9 δισ. μπαχτ.

Η Thai Air αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τις πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο του 2005, καθώς οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν μετά τον σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου και το τσουνάμι, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 5.300 ανθρώπων στην Ταϊλάνδη. Ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε σε ποσοστό της τάξης του 17% τον Ιανουάριο, καθώς οι τουρίστες ακύρωσαν τα ταξίδια τους στο Πουκέ και στα θέρετρα άλλων πέντε παραλιακών περιοχών της χώρας.

«Η ανάκαμψη του τουρισμού, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, απ'ό,τι αναμενόταν καθώς οι τουρίστες δεν έρχονται για διακοπές στις περιοχές που επλήγησαν», ανέφερε ο Susheel Narula, ερευνητής της SCB Securities Ltd., συμπληρώνοντας: «Ο τουρίστες προβλέπεται να επιστρέψουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Η Thai Air, ματαίωσε τις πτήσεις που πραγματοποιούσε μεταξύ Μπανγκόκ – Πουκέ – Σιγκαπούρη και μεταξύ Μπανγκόκ – Χατ Γιάϊ – Σιγκαπούρη από τις 15 Ιανουαρίου, καθώς μειώθηκε η ζήτηση για ταξίδια στο Πουκέ, το πιο δημοφιλές μέρος της χώρας, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Οι μετοχές της εταιρείας παρέμειναν αμετάβλητες στα 48 μπαχτ η μία.