Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2005 11:57

Αντιδρά μερίδα μετόχων της MCI για την εξαγορά της από την Verizon

ΑΝΤΙΔΡΑ, το 11% των μετόχων της εταιρείας τηλεπικοινωνιών MCI Inc., για την εξαγορά της από την Verizon Communications Inc., αντί του ποσού των 6,75 δισ. δολ., οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η προσφορά υποτιμά την αξία των μετοχών που κατέχουν.

Τρεις από τους έξι μεγαλύτερους μετόχους της MCI - ο John Paulson της Paulson & Co., ο Bruce Berkowitz, της Fairholme Capital Management LLC και ο Leon Cooperman, της Omega Advisors Inc., είπαν ότι η MCI, η υπ' αριθμόν δύο εταιρεία υπεραστικών τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, θα έπρεπε να λάβει υπ' όψιν της, μία υψηλότερη προσφορά της Qwest Communications International Inc. ή να παραμείνει ανεξάρτητη.

«Η προσφορά είναι ιδιαίτερα απογοητευτική για τους ιδιοκτήτες της MCI», ανέφερε ο Berkowitz, πρόεδρος της Fairholme, της πέμπτης μεγαλύτερης μετόχου της MCI, με μερίδιο 3,5%.

Η δημόσια αντίδραση μερίδας των μεγαλύτερων επενδυτών της MCI, ενδέχεται να κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα για τον επικεφαλής της, Michael Capellas, να κερδίσει την έγκριση των μετόχων για το κλείσιμο της συμφωνίας. Οι διευθύνοντες, ψήφισαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να κλείσουν συμφωνία με την Verizon, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών εθνικής εμβέλειας των ΗΠΑ. Η MCI, επέλεξε την Verizon, καθώς η οικονομική της θέση είναι πιο ισχυρή, έναντι της υψηλότερης προσφοράς της μικρότερης εταιρείας εθνικής εμβέλειας, που έκανε η Qwest.

H Verizon, που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, πληρώνει 20,75 δολ. για κάθε μία μετοχή της MCI, συμπεριλαμβανομένων και 14,75 δολ. σε μετοχές - 1,50 δολ. μετρητά και 4,50 δολ. ειδικού μερίσματος, καθώς και τα καθορισμένα μερίσματα ανά τρίμηνο της MCI, συμπεριλαμβανομένου και μερίσματος 40 σεντς, που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της MCI, να διανεμηθεί στις 11 Φεβουαρίου.

H προσφορά των 23 δολ. ανά μετοχή της Qwest, περιλαμβάνει 15,50 δολ. σε μετοχές και 7,50 δολ. σε μετρητά, συμπεριλαμβανομένου και του μερίσματος 1,60 δολ., με αποτέλεσμα η προσφορά της να ανέρχεται σε 8 δισ. δολ., σύμφωνα με στελέχη της Qwest. H προσφορά της τελευταίας αποτελείται από 3 δισ. δολ. σε μετρητά, έναντι 2 δισ. δολ. σε μετρητά, που προσφέρει η Verizon, συμπλήρωσαν.

Οι μετοχές της MCI, υποχωρούσαν κατά 82 σεντς, φθάνοντας στα 19,93 δολ. η μία χθες, μετά την ανακοίνωση της εμπορικής συναλλαγής, καθώς υπήρξε απογοήτευση, μεταξύ των επενδυτών, αναφορικά με τα μερίσματα που τους είχαν υποσχεθεί.

«Η Verizon αγοράζει την MCI για 14,75 δολ. ανά μετοχή από τα χρήματά της και με 6 δολ. ανά μετοχή από τα δικά μου χρήματα», ανέφερε ο Cooperman, στου οποίου τις επενδύσεις περιλαμβάνεται το 2,9% της MCI.

O Paulson, o τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος της MCI, με ποσοστό 4,1% και ο Cooperman, είπαν ότι η Qwest θα πρέπει να δημοσιοποιήσει την πρότασή της και να πιέσει την MCI. Οι μετοχές της τελευταίας, μπορεί να έφθαναν τα 25 και 26 δολ. η μία, εάν γινόταν δεκτή η προσφορά της Qwest, επεσήμανε ο Paulson.

«Δεν νομίζω ότι όλα έχουν τελειώσει, επειδή την απόφαση αυτή θα πρέπει να την εγκρίνουν οι μέτοχοι της MCI», επεσήμανε ο Paulson, συμπληρώνοντας: «Εάν δημοσιοποιήσει η Qwest την προσφορά της, νομίζω ότι θα είναι μια καλή ευκαιρία για τους μετόχους, να την προτιμήσουν». Ο εκπρόσωπος της Qwest, Tyler Gronbach, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

«Εάν η Qwest έχει καλύτερη πρόταση θα τους πιέσω για αυτήν», ανέφερε ο Cooperman, 61 ετών, συμπληρώνοντας: «Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε εάν η Qwest θα κάνει μια αξιόπιστη προσφορά».

Ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Carlos Slim, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της MCI, με 13,7%. Η ιδιωτική φίρμα επενδύσεων, ESL Partners LP, που διοικείται από τον Edward Lampert και η MatlinPatterson Global Opportunities Partners LP, είναι ο δεύτερος και τρίτος μέτοχος αντιστοίχως.

Χθες ο Capellas, 50 ετών, είπε, ότι η MCI θα έχει πιο λαμπρό μέλλον με την Verizon. Το διοικητικό συμβούλιο της MCI, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της πρότασης της Verizon, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Dennis Beresford, σε συνέντευξη που παραχώρησε. Ο ίδιος αρνήθηκε να δικαιολογήσει, γιατί τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προτίμησαν μια χαμηλότερη προσφορά.

«Το διοικητικό συμβούλιο είναι πολύ έμπειρο και μελέτησε σκοπίμως όλες τις πιθανότητες», είπε ο Capellas στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας: «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε την καλύτερη αξία. Εξετάσαμε το θέμα από κάθε του πλευρά».

Η συμφωνία, ανακοινώθηκε χθες μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων των τραπεζιτών της MCI, της Verizon και της Qwest. H τελευταία, αύξησε την προσφορά της από 6,3 δισ. δολ. σε μετρητά, αργότερα στις 11 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Και η Verizon, βελτίωσε την προσφορά της, η οποία επίσης ήταν ύψους 6,3 δισ. δολαρίων.

«Οπωσδήποτε δεν είναι μια εξαιρετική ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για τους ιδιοκτήτες της MCI», είπε ο Berkowitz, συμπληρώνοντας: «Με αυτά τα λεφτά δεν αγοράζει κανείς ούτε ένα κουτί σοκολατάκια».