Το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εντός του Μαρτίου, προκειμένου να μην «χαθεί» το 2017, αξιώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εντός του Μαρτίου, προκειμένου να μην «χαθεί» το 2017, αξιώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Χαιρετίζοντας την κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης, κάνει λόγο για «δικαιολογημένη συγκρατημένη αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Ωστόσο, διευκρινίζει, η πρόσφατη συμφωνία «δεν απελευθερώνει την αγορά από τα δεσμά της αβεβαιότητας».
«Οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να καταλήξουν γρήγορα και σίγουρα εντός του Μαρτίου, αν θέλουμε να μη χαθεί οικονομικά άλλος ένας χρόνος, και να παράγουν άμεσο αποτέλεσμα ικανό να οδηγήσει την χώρα στην ανάκαμψη και τις αγορές» τονίζει ενδεικτικά, ο ΣΕΒ.
Όπως προειδοποιεί στη συνέχεια, οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση ισοδυναμούν με βαθύτερη λιτότητα, καθώς η μείωση της υπερφορολόγησης θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και όχι το 2019 όπως διαδίδεται, αλλιώς θα είναι δώρο άδωρο για την «ασθμαίνουσα» ελληνική επιχείρηση.
«Η ελληνική οικονομία απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα, ανεξαρτήτως μικροπολιτικών συμφερόντων και τακτικισμών, ελληνικών και ξένων» επισημαίνει στο ίδιο πλαίσιο και σημειώνει ότι το χάσμα εμπιστοσύνης που χωρίζει τους Θεσμούς μεταξύ τους και εν συνεχεία με τη χώρα μας, μεταθέτει τη λήψη δύσκολων αλλά ζωτικών για την οικονομία, αποφάσεων στο μέλλον, με αποτέλεσμα η ανάκαμψη να καθυστερεί,.
Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος στιγματίζει το γεγονός ότι «η ελληνική επιχείρηση, μετά από επτά χρόνια μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής, εξακολουθεί να λειτουργεί μέσα σε ένα εχθρικό για την επιχειρηματικότητα περιβάλλον».
Μεταξύ άλλων, κάνει ειδική μνεία στη μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, τη μεγάλη υπερφορολόγηση και τη μεγάλη αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα. «Όλα μαζί διαμορφώνουν ένα οικονομικό ναρκοπέδιο» σπεύδει να αναφέρει, καταλήγοντας.
naftemporiki.gr