Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2005 13:18

Η Δέλτα για τη λύση της συνεργασίας της με Danone

«Λήγει μία εποικοδομητική συνεργασία περίπου 15 ετών, από την οποία και τα δύο μέρη αποκόμισαν σημαντικά οφέλη. Σήμερα, όμως, οι στρατηγικοί στόχοι των δύο Ομίλων δεν ταυτίζονται πλέον κι αυτό επέβαλε την ανάληψη από τη ΔΕΛΤΑ της πρωτοβουλίας για την απόκτηση του μεριδίου της Danone και τον τερματισμό της εμπορικής συμφωνίας».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών Α.Ε. σχετικά με τη λύση της συνεργασίας της με την Danone http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/02/15/1013969.htm .

«Η ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών ως μέτοχος του 100% της ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος έχει έτσι την απόλυτη ελευθερία να προχωρήσει σε λειτουργικές, τακτικές και στρατηγικές αποφάσεις που υπαγορεύουν οι νέες συνθήκες της ελληνικής και της ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς και της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή η απόφαση είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική της στρατηγικής που έχει υιοθετήσει η ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών ως προς τη δυναμική διαχείριση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της με σκοπό την αύξηση των αξιών τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πιο αναλυτικά, η προβλεπόμενη συναλλαγή περιλαμβάνει:

· Την απόκτηση από τη ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών τού 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος που μέχρι σήμερα ανήκε στη Danone με τίμημα που συμφωνήθηκε για τη συναλλαγή αυτή στο ποσό των € 62 εκατ.

· Τη διακοπή της εμπορίας και διανομής από τη ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε. των προϊόντων της Danone “Danette”, “Danonito” και “Actimel” έναντι της οποίας η ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος θα λάβει € 16 εκατ. Η δραστηριότητα αυτή αντιπροσωπεύει το 4,6% του ενοποιημένου τζίρου της ΔΕΛΤΑ Γάλακτος (€ 16,2 εκατ. κατά το 2004) και το 2,3% του τζίρου του Ομίλου της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών. Η ΔΕΛΤΑ Γάλακτος θα εξακολουθήσει να διανέμει τα τρία εισαγόμενα προϊόντα της Danone (Danette, Danonito και Actimel) μέχρι το τέλος του 2005.

Η συμφωνία Παραχώρησης Εκμετάλλευσης και Τεχνικής Υποστήριξης που ισχύει μεταξύ των δύο εταιρειών καθώς και η Συμφωνία Μετόχων (Shareholders Agreement) επίσης θα λήξουν.

Οι οριστικές συμφωνίες για την υλοποίηση των παραπάνω αναμένεται να καταρτισθούν εντός των επομένων μηνών και να υλοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Η Χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση της παραπάνω συναλλαγής θα καλυφθεί είτε από την υπάρχουσα ταμιακή ρευστότητα του Ομίλου είτε από τις υπάρχουσες δυνατότητες βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Σε επίπεδο ταμιακών ροών η ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών αποβλέπει άμεσα σε αυξημένα μερίσματα από τη ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε. λόγω της αύξησης της συμμετοχής της και της μείωσης των εξόδων της εταιρείας γάλακτος με την εξοικονόμηση των αμοιβών για τη Χρήση Δικαιωμάτων (royalties) που καταβάλλονταν μέχρι τώρα στη Danone.

Το καθαρό τίμημα της συναλλαγής κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό σε σχέση με την πραγματική αξία της ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος ενόψει του δυναμισμού και της προοπτικής του κατακερματισμένου τομέα γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Η ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, διαθέτει τώρα την ελευθερία να διεκδικήσει μία νέα μορφή ηγεσίας με πρωτοβουλίες στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και στις αναπόφευκτες εξελίξεις που επιφέρει η ένταση του ανταγωνισμού. Η ενοποίηση αποτελεί πλέον σχεδόν μόνιμο χαρακτηριστικό του Ευρωπαϊκού τοπίου στο οποίο ανήκει η Ελλάδα με ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή. Ισχυρές οικονομίες είναι εκείνες που έχουν θεσμικό περιβάλλον και επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν και ευνοούν τη διαδικασία της ενοποίησης (consolidation).

Η ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, αυξάνει την επένδυσή της σε μία ισχυρή Ελληνική εταιρεία με ευρωπαϊκή προοπτική, τη ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε. Η επιτυχία της ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος βασίζεται στα ισχυρά επώνυμα προϊόντα που διαθέτει σ’ όλες τις σημαντικές κατηγορίες επώνυμων προϊόντων γάλακτος, γαλακτο-ποτών (milk drinks), γιαουρτιών, φρέσκων χυμών και τυριών. Το 2004 οι πωλήσεις της ήταν της τάξεως των € 350 εκατ. με EBITDA της τάξεως των € 45 εκατ. και με ελεύθερες χρηματικές ροές € 18 εκατ. Για το 2005 οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν βελτιωμένες αποδόσεις.

Η συμφωνία αποσύνδεσης, όπως τονίζεται, βελτιώνει τις δυνατότητες της ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος να ανταγωνίζεται με επιτυχία τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν ήδη προχωρήσει στο δρόμο της ενοποίησης και δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Παράλληλα, αυξάνει την ικανότητά της να διεκδικήσει με πιο γρήγορο ρυθμό μία ευρύτερη ηγετική θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον τομέα των γαλακτοκομικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής: «Η ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών ωφελήθηκε από τη συνεργασία της με τη Danone τα τελευταία 12 χρόνια. Η απόφαση για την έναρξη αυτής της συνεργασίας, που λήφθηκε το 1993 με βάση τα στρατηγικά δεδομένα και τις συνθήκες της αγοράς της εποχής εκείνης, ήταν εξίσου ορθή με την απόφαση που λαμβάνεται σήμερα για την έξοδο από αυτή τη συνεργασία με αναφορά στα νέα δεδομένα και τις μελλοντικές προσδοκίες. Σε κάθε εποχή η σωστή απόφαση για το μέλλον, χωρίς δισταγμό. Η υποχρέωση που έχουμε προς τους μετόχους μας, τους προμηθευτές μας, τους πελάτες μας και τους εργαζόμενους μας δεν επιτρέπουν να αγνοήσουμε τις ευκαιρίες.

Η αναδιάρθρωση του Ομίλου που έγινε στο τέλος της δεκαετίας του 1990, καθώς και οι λοιπές οργανωτικές και διοικητικές κινήσεις που ακολούθησαν, είχαν πάντα ένα στόχο: την ανάπτυξη μας με τη διατήρηση και επαύξηση της ηγετικής θέσης μας στην ελληνική αγορά καθώς και με την ανάδειξή μας ως ενός στιβαρού ηγέτη μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Τον στρατηγικό αυτόν στόχο επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε και σήμερα και για το λόγο αυτόν χρειαζόμαστε την ελευθερία στην εκμετάλλευση των ευκαιριών και την ευελιξία στη λήψη των αποφάσεων».