Άγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο και αναμένεται να συζητήσουν εκτενώς το ελληνικό ζήτημα. Συμβιβασμό με περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα βλέπουν πολλοί αναλυτές.
Άγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο και αναμένεται να συζητήσουν εκτενώς το ελληνικό ζήτημα. Συμβιβασμό με περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα βλέπουν πολλοί αναλυτές.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας, κατά τη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ θα συζητηθούν «επίκαιρα θέματα στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στην ομάδα G20». Αναμένεται πάντως ότι ένα από τα κύρια ζητήματα της ατζέντας θα είναι η ελληνική κρίση.
Η συνάντηση θα γίνει το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια η Μέρκελ θα παραθέσει δείπνο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει και συνάντηση των τριών στη γερμανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Μέρκελ και Λαγκάρντ θα διευθετήσουν τις λεπτομέρειες για έναν διαφαινόμενο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο οποίος προβλέπει μία πιο «ευέλικτη ερμηνεία» για τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, αλλά και ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα από την πλευρά της Αθήνας.
Προ ημερών η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου υποστήριζε ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ υποσχέθηκε στήριξη προς την καγκελάριο, συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και τη διερεύνηση πιθανών διευκολύνσεων για το ελληνικό πρόγραμμα το νωρίτερο το 2018, δηλαδή έναν χρόνο μετά τις γερμανικές εκλογές.
«Αγοράζει χρόνο» το ΔΝΤ;
Κατ' αυτόν τον τρόπο το ΔΝΤ φαίνεται να «αγοράζει χρόνο» για μία ακόμη φορά στο ελληνικό ζήτημα. Η Welt υπενθυμίζει ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ έχουν καλή χημεία και ότι η καγκελάριος είχε βοηθήσει τη Λαγκάρντ στην προσπάθειά της να επανεκλεγεί στην ηγεσία του ΔΝΤ. Επιπλέον, η Λαγκάρντ φέρεται να θεωρεί τη Μέρκελ ως μία από τις λίγες νησίδες σταθερότητας στη σημερινή εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας και γι' αυτό δεν θα ήθελε «να είναι ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψειστον δρόμο για την επανεκλογή της στην καγκελαρία». Το ίδιο το ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει το ρεπορτάζ της Welt.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε πρόσφατη δήλωσή του, ανέφερε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Την αναγκαιότητα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα τονίζει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung.
Ο Ρέγκλινγκ επισημαίνει ότι ναι μεν στο μέλλον ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει μόνος του τη διάσωση κρατών-μελών της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας προβλέπεται κάτι διαφορετικό και η μη συμμετοχή του ΔΝΤ «δεν θα ανταποκρινόταν στις συμφωνίες που έχουν κάνει οι εθνικές κυβερνήσεις με τα κοινοβούλιά τους».