Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2005 07:49

Shell, Total: 20 δισ. δολ. οι πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κορέα

ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ φυσικό αέριο, αξίας 20 δισ. δολ., μέσα στην επόμενο εικοσαετία, θα πουλήσει η Royal Dutch/Shell Group, η Total SA και οι συνεργάτες τους, στη μεγαλύτερη εισαγωγική εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, Korea Gas Corp., με έκπτωση 40% στη σημερινή τιμή που καταβάλλει η εταιρεία κοινής ωφελείας.

Οι εταιρείες ventures της Shell στη Μαλαισία και τη Ρωσία, καθώς και της Total στην Υεμένη, θα προμηθεύσουν από κοινού συνολικά πέντε εκατ. μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Korea Gas, από το 2008, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενεργείας της χώρας. Το προϊόν θα κοστίζει 3,80 δολ. ΗΠΑ ανά βρετανική θερμική στήλη, έναντι 6,20 δολ., βάσει των σημερινών συμβολαίων της Korea Gas.

H Κορέα έχει δείξει ότι μπορεί να μειώνει τις τιμές των μακροπρόθεσμων συμβολαίων, μετά την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των παραγωγών, που επιτρέπουν στην Κίνα να διαπραγματεύεται έκπτωση 25% στα ασιατικά συμβόλαια, που έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2002, για τις πρώτες εισαγωγές του καυσίμου. Η Shell και η Total, υπερέβησαν τις προσφορές του project στην Αυστραλία και το Ιράν, της Woodside Petroleum Ltd.

«Η εξέλιξη αυτή είναι θετική για την Korea Gas, καθώς θα μπορέσουν να μειώσουν το κόστος, με αποτέλεσμα την τόνωση των κερδών», ανέφερε ο Choi Yong Kyu, ο οποίος διαχειρίζεται 293 εκατ. δολ. σε μετοχές με την KEB Commerz Investment Trust Management Co., στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Η Korea Gas θα διατηρήσει το μονοπώλιο».

Οι μετοχές της Woodside υποχωρούσαν 0,7%, φθάνοντας στα 21,57 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας στις 3:47' μ.μ., τοπική ώρα.

Σημειώνεται, ότι, η Korea Gas, πρέπει να ανταποκριθεί στη ζήτηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία προβλέπεται ότι θα αυξάνεται σε ποσοστό της τάξης του 5% ετησίως, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με την εκτίμηση της BP Plc, τον Ιούνιο.