Για μέτρα και αντίμετρα κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζοντας ότι «για κάθε ευρώ επιβάρυνσης που θα προκύπτει από τη μείωση του αφορολόγητου, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα ένα ευρώ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ».
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Για μέτρα και αντίμετρα κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζοντας ότι «για κάθε ευρώ επιβάρυνσης που θα προκύπτει από τη μείωση του αφορολόγητου, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα ένα ευρώ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ». Και ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη θέση που έλαβε από την πρώτη στιγμή η ελληνική πλευρά, καθίσταται σαφές ότι η «ποσοτικοποίηση» των μεταρρυθμίσεων, των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και της χρονικής περιόδου για την οποία η ελληνική πλευρά θα υποχρεωθεί να εμφανίσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα αποτελέσουν το βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης, τόσο κατά τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια που θα καταφτάσουν στην Αθήνα μετά τη Καθαρά Δευτέρα όσο και κατά το επόμενο Eurogroup με θέμα την Ελλάδα, όποτε αυτό πραγματοποιηθεί.
Κυβερνητικές πηγές άφηναν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο και για τη μείωση του αφορολόγητου αλλά και τον περιορισμό της «προσωπικής διαφοράς», δηλαδή της μείωσης των υφιστάμενων συντάξεων, κάτι που προέκυψε άλλωστε και από τις δηλώσεις Ντέισελμπλουμ o οποίος μίλησε για μεταρρυθμίσεις σε «ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικό». Ωστόσο, επέμεναν στο ότι για κάθε αρνητικό μέτρο η ελληνική πλευρά θα καταφέρει τελικώς να περάσει και ένα θετικό το οποίο θα λειτουργήσει ως «αντίβαρο».