Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2005 11:27

United Microelectronics: Ελεγχοι για επενδύσεις στην Κίνα

ΕΡΕΥΝΑ για επενδύσεις στην Κίνα, τις οποίες ελέγχει η κυβέρνηση της Ταϊβάν, δέχθηκε χθες στα γραφεία της η υπ' αριθμόν δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, κατόπιν παραγγελίας, United Microelectronics Corp.

Κλιμάκιο του αρμόδιου τμήματος ερευνών της κυβέρνησης, επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της εταιρείας στην Ταϊπέϊ και το Χσιντσού, προκειμένου να διερευνήσει τις σχέσεις με την He Jian Technology (Suzhou) Co., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου της United Microelectronics, Alex Hinnawi. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η έρευνα ολοκληρώθηκε. Οι άνθρωποι που ερευνούν την υπόθεση δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν αμέσως στις κλήσεις που έγιναν από το Bloomberg.

H United Microelectronics δεν έχει απ' ευθείας επενδύσεις στην Κίνα, είπε ο Hinnawi. Η Ταϊβάν έχει απαγορεύσει τις επενδύσεις στην Κίνα από τους κατασκευαστές chip της νήσου, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι πολιτικός αντίπαλος θα πάρει τις θέσεις και ενδέχεται να κλέψει την προηγμένη τεχνολογία.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Jackson Hu τον Νοέμβριο του 2003 είχε πει, ότι United Microelectronics, ενδέχεται να δώσει κάποιες δουλειές στην He Jian, την παραγωγό chip με την οποία έχει «φιλικές» σχέσεις. Η εταιρεία της Ταϊβάν είχε πει τότε, ότι, περίπου 100 πρώην υπάλληλοί της, εργάζονται στην He Jian.

H Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chip, κατόπιν παραγγελίας στον κόσμο, κατέστη πέρυσι η πρώτη παραγωγός ημιαγωγών της νήσου, που θα άρχιζε να παράγει τα προϊόντά της στην Κίνα.

Οι μετοχές της United Microelectronics, υποχωρούσαν 1,4%, φθάνοντας στα 20,70 δολ. Ταϊβάν η μία στη 1:25' μ.μ., στην Ταϊπέϊ, τοπική ώρα. Ο δείκτης Taiex σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 6.141,79 μονάδες.