Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2005 13:26

Statoil: Μερίδιο 5,4% πουλά η Νορβηγία μετά την άνοδο της μετοχής

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 12,5 δισ. κορώνες (1,96 δισ. δολ. ΗΠΑ), σε μετοχές της Statoil ASA, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της χώρας, θα πουλήσει η Νορβηγία, για δεύτερη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, μετά την άνοδο των τιμών πετρελαίου και την τιμή της μετοχής, που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές, αντιστοιχούν στο 5,4% της εταιρείας και θα πουληθούν σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας. Σήμερα το κράτος κατέχει το 76,3% των μετοχών της Statoil, η τιμή των οποίων έφθασαν χθες σε επίπεδα ρεκόρ, στις 107 κορώνες η μία. Η τιμή τους σήμερα υποχωρούσε σε ποσοστό 1,6%.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσει κανείς μετοχές της Statoil», ανέφερε ο Leif Eriksroed, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Delphi Norge στο Οσλο, ο οποίος διαχειρίζεται 1,2 δισ. κορώνες σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Statoil, συμπληρώνοντας: «Η τιμή του πετρελαίου είναι καλή και περιμένω αύξηση της δραστηριότητας του κλάδου, καθώς οι εταιρείες δαπανούν περισσότερα στην έρευνα για αποθέματα».

Στις 14 Φεβρουαρίου η Statoil είχε ανακοινώσει, ότι τα καθαρά της κέρδη το τέταρτο τρίμηνο διπλασιάστηκαν, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, εξ αιτίας της σημαντικής αύξηση των τιμών πετρελαίου και της ζήτησης για φυσικό αέριο. Η εταιρεία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός φυσικού αερίου της Ευρώπης, επιδιώκει να αξιοποιήσει το αέριο από τις πηγές της στα νερά της Αρκτικής, του Ιράν και της Αλγερίας.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άνοδο 46%, φθάνοντας τα περίπου 45 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο από τον περασμένο Ιούλιο, όταν το νορβηγικό κράτος πούλησε το 5,4% της Statoil, προς 85 κορώνες ανά μετοχή. Οι μετοχές της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 1972, προκειμένου να καλύψει τα νέα αποθέματα της Νορβηγίας στη Βόρεια Θάλασσα, διατέθηκαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τον Ιούνιο του 2001.

Η τιμή των μετοχών υποχώρησε κατά 1,75 κορώνες, στις 105,25 κορώνες η μία και διαπραγματεύθηκαν στις 106 κορώνες, στις 10:55' π.μ., στο Οσλο, τοπική ώρα. Συνολικά πέρυσι σημείωσαν άνοδο 40%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 232 δισ. κορώνες.

Η τιμή πώλησης των μετοχών, ορίστηκε στις 106,1 κορώνες η μία και στο χαμηλότερο επίπεδο της κλίμακας με ανώτατη τιμή τις 106,5 κορώνες η μία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Merrill Lynch, που διαχειρίζεται την πώληση, των 100 εκατ. μετοχών της εταιρείας προς τους θεσμικούς επενδυτές. Μετά την πώληση, στους οργανισμούς, θα προσφερθούν 17,65 εκατ. μετοχές στους ιδιώτες και στην ίδια τιμή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.