Την πρωτοβουλία της Κομισιόν για τον ορισμό κοινών κανόνων μεταξύ των μελών της Ε.Ε. για τον προσδιορισμό των «κερδών των επιχειρήσεων» χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Την πρωτοβουλία της Κομισιόν για τον ορισμό κοινών κανόνων μεταξύ των μελών της Ε.Ε. για τον προσδιορισμό των «κερδών των επιχειρήσεων» χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
«Πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» επισημαίνει ο Σύνδεσμος και εξηγεί πως η κίνηση της Κομισιόν στοχεύει «στην απλοποίηση των κανόνων που διέπουν τη φορολογία επιχειρήσεων και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση επενδύσεων».
Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει πως «αποτελεί μια πολιτική απάντηση στο αίτημα για περισσότερη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη, που πρέπει να στηριχθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους μας στα ευρωπαϊκά όργανα».
Όπως υπενθυμίζει ο ΣΕΒ, τον Οκτώβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεισήγαγε προς συζήτηση στο Συμβούλιο της Ε.Ε. νέα αναθεωρημένη πρόταση για την Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Επιχειρήσεων (ΚΕΒΦΕ-CCCTB), σύμφωνα με την οποία, καταρχήν, τα εταιρικά κέρδη θα υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη.
Στόχος της είναι η σταδιακή εναρμόνιση του ευρωπαϊκού φορολογικού περιβάλλοντος, ώστε να μειωθούν ορισμένες διαφορές που υπάρχουν σήμερα στον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.
Σε δεύτερο στάδιο θα προωθηθεί χωριστή Οδηγία που θα επιτρέπει και την ενοποίηση των φορολογητέων κερδών, ομίλων με δραστηριότητα σε περισσότερες χώρες της Ένωσης, και που θα εναρμονίσει και ορισμένες βασικές διαδικασίες μέσω της λειτουργίας one-stop shops.
Μέχρι την υλοποίηση αυτού του δεύτερου σταδίου θα παραμείνουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, ειδικά για τους μεγάλους ομίλους, καθώς θα επιβιώνει εντός της Ε.Ε. η ανάγκη για την εφαρμογή κανόνων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, και οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις αποκλίνουν από όσα έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΟΟΣΑ.
Επίσης η Οδηγία προβλέπει την εισαγωγή κανόνων για την αντιμετώπιση της διακριτικής μεταχείρισης κόστους δανεισμού έναντι χρήσης ιδίων κεφαλαίων, που δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου και οικονομικών κρίσεων. Στα σημεία αυτά οι Οδηγίες χρειάζονται βελτίωση πριν την υιοθέτησή τους.
naftemporiki.gr