Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2005 21:48

Επιχορήγηση επενδύσεων για την προώθηση των ΑΠΕ

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας υπέγραψε απόφαση με την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς να υποβάλουν προτάσεις για τη σύνδεση ενεργειακών επενδύσεων στο πλαίσιο του Μέτρου 6.5: «Προώθηση της διείσδυσης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό σύστημα της χώρας». Τα έργα που θα υλοποιηθούν, θα επιχορηγηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (EΠ.AN.).

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 31/12/2005. O προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% αποτελεί δημόσια δαπάνη.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης για τη σύνδεση με το Δίκτυο ή το Σύστημα έχουν μόνον οι φορείς των οποίων το έργο ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ή Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας (ΣΗΘ), που πρόκειται να συνδεθεί, υλοποιείται και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης 2.1.3 του ΕΠΑΝ («Οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση μεμονωμένων ενεργειακών επενδύσεων»).

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης απαιτείται η ύπαρξη της προσφοράς σύνδεσης που συντάσσεται από τη ΔΕΗ ή το ΔΕΣΜΗΕ κατά περίπτωση. Στη σχετική προσφορά αναφέρονται οι επιλέξιμες κατηγορίες, ύψος δαπάνης, καθώς και το κόστος αγοράς της απαιτούμενης γης. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στους αρμόδιους Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης, θα ελέγχονται από αυτούς και θα εγκρίνονται από την Κύρια Επιτροπή Αξιολόγησης.