Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2005 00:01

Καταλυτική παρέμβαση

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ήταν η φράση του Αλαν Γκρίνσπαν για τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων στο κλίμα που επικράτησε στη Wall Street, καθώς μερικοί επενδυτές εξέλαβαν τις δηλώσεις ως ένδειξη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ήταν η φράση του Αλαν Γκρίνσπαν για τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων στο κλίμα που επικράτησε στη Wall Street, καθώς μερικοί επενδυτές εξέλαβαν τις δηλώσεις ως ένδειξη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.

Οι αισιόδοξες οικονομικές αναφορές και δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου δεν κατόρθωσαν να ταρακουνήσουν τις χρηματιστηριακές αγορές και να εξαλείψουν τη δυσφορία των τελευταίων ημερών.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν στο κόκκινο, όταν ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, δήλωσε ότι τα επιτόκια κυμαίνονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε 2,44 μονάδες, ποσοστό 0,02%, φθάνοντας στις 10.834,88 μονάδες. Με απώλειες 1,78 μονάδων, ποσοστό 0,09%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.087,43 μονάδες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια ενδεχομένως να κινηθούν υψηλότερα με ρυθμούς ταχύτερους του αναμενόμενου. Ο δείκτης Dow Jones κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο ακόμη και εάν η Coca-Cola -η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών στον κόσμο- ανακοίνωσε καλύτερη των προσδοκιών κερδοφορία.

Στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου ο κ. Γκρίνσπαν δεν αναφέρθηκε στη δέσμευσή του να συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια, αλλά δήλωσε ότι τα επιτόκια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει έξι φορές τα αμερικανικά επιτόκια από τον Ιούνιο στο 2,5% από τα ιστορικά χαμηλά της 45ετίας. Μεταξύ των κερδισμένων, η μετοχή της Coca-Cola ενισχύθηκε κατά 2,3%, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη στο δείκτη Dow Jones.

Οι ρυθμοί αύξησης των κερδοφοριών μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στο δείκτη Standard & Poor's 500 αναμένεται να επιβραδυνθούν στο 9,6% το 2005 από 20,2% του προηγούμενου έτους. Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκοψαν το τετραήμερο ράλι τους, καθώς ο Γκρίνσπαν πυροδότησε προσδοκίες για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν κερδίσει 6% από την αρχή του έτους, υποστηριζόμενες από τις θετικές αναφορές των εταιρικών κερδοφοριών του τελευταίου τριμήνου και των ενδείξεων για αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ετσι, οι επενδυτές βρήκαν μια καλή δικαιολογία την ομιλία του Γκρίνσπαν ώστε να κλειδώσουν τα πρόσφατα κέρδη τους. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,6%, στις 1.096,60 μονάδες, ενώ ο επιμέρους DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,6%, στις 3.068,6 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ