Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο του πετρελαίου, όπως της Inpex Corp. και της S-Oil Corp., μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, πάνω από τα 48 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, τονώνοντας την αισιοδοξία για σταθερή αύξηση των κερδών.

«Οι μετοχές των εταιρειών με πρώτες ύλες, που ευνοούνται άμεσα από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που οι επενδυτές προτιμούν να αγοράσουν αυτήν τη στιγμή», ανέφερε ο Koichiro Suzuki, ο οποίος διαχειρίζεται 1,19 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Sompo Japan Asset Management Co., στο Τόκυο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 101,33 μονάδες, στις 12:15' μ.μ., ώρα Τόκυο. Ο δείκτης των μετοχών του κλάδου της ενεργείας, συνέβαλε τα μέγιστα στην ποσοστιαία άνοδό του.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 11.626,93 μονάδες. Τα κέρδη περιορίστηκαν, καθώς οι μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών του real estate, όπως της Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc. και της Mitsui Fudosan Co., κινήθηκαν πτωτικά, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι το υψηλότερο κόστος των καυσίμων, θα εμποδίσει την ανάκαμψη της οικονομίας από την τέταρτη ύφεση που γνωρίζει σε χρονικό διάστημα 13 ετών.

Ο Suzuki, είπε, ότι αγοράζει περισσότερες μετοχές εταιρειών εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής και μειώνει το χαρτοφυλάκιό του σε μετοχές που βασίζονται στην ζήτηση της Ιαπωνίας.

Ο δείκτης Straits Times στη Σιγκαπούρη, σημείωσε άνοδο για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών. Οι μετοχές της DBS Group Holdings Ltd., οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των μετοχών, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν το τέταρτο τρίμηνο.

Ανοδικά κινούντο οι μετοχές της Brambles Industries Ltd. στην Αυστραλία, μετά την προς τα πάνωα αναθεώρηση της τιμής της μετοχής της από την Morgan Stanley, σε ποσοστό 25%. Στη Ν. Κορέα, οι μετοχές της Kumho Tir Co., πέταξαν στα ύψη την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους, καθώς η εταιρεία, κατέστη η δεύτερη σε μέγεθος της χώρας, που προσέφερε τις μετοχές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Πτωτικά κινούντο οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Μαλαισία, τη στιγμή που οι λοιποί στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, σημείωναν άνοδο.