Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2005 07:15

Qantas: Κέρδη ρεκόρ το α' εξάμηνο, πτωτικά κινήθηκε η μετοχή

ΚΕΡΔΗ ρεκόρ, ανακοίνωσε ότι εμφάνισε το εξάμηνο της χρήσης, μετά τη μείωση του κόστους λειτουργίας της, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways Ltd. Οι μετοχές της σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, καθώς έντονη ανησυχία επικρατούσε, ότι ο επικεφαλής της, Geoff Dixon, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει σε σταθερά επίπεδα τον ρυθμό εξοικονόμησης κεφαλαίων.

Τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση 28%, φθάνοντας στα 458,4 εκατ. δολ. Αυστραλίας (359 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 24,6 σεντς ανά μετοχή, το εξάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 357,8 εκατ. δολ. Αυστραλίας ή 19,9 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Ο Dixon είχε πει, ότι θα εξετάσει το τριετές πρόγραμμα μείωσης του κόστους, που έχει εκπονήσει το επόμενο τρίμηνο, σε μια προσπάθεια αύξησης των κερδών, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός και μειώνεται η ζήτηση για ταξίδια, μετά το ασιατικό τσουνάμι, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων του δευτέρου εξαμήνου, κατά 30 εκατ. δολ. Αυστραλίας. Η Αυστραλία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σιγκαπούρη για το εάν θα επιτραπεί στην Singapore Airlines Ltd., να πραγματοποιήσει πτήσεις μεταξύ Αυστραλίας και ΗΠΑ, ένα δρομολόγιο, που αποτελεί περίπου το 10% των συνολικών κερδών της Qantas.

«Θα είναι δύσκολο να συνεχίσουν να μειώνουν το κόστος τους, με τον ρυθμό που το έκαναν και για μια μεγάλη χρονική περίοδο», ανέφερε η Misha Collins, η οποία διαχειρίζεται 5,7 δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές με την BT Financial, στο Σύδνεϋ. Η επίδραση του τσουνάμι στην οικονομία αποτελεί επίσης έναν παράγοντα για την πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας, συμπλήρωσε η ίδια.

Οι μετοχές της Qantas σημείωναν απώλειες επτά σεντς, ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 3,57 δολ. Αυστραλίας η μία, στη 1:20' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ.