Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 11:04

Σταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο ωστόσο, δεν προσδοκάται να βγει «λευκός καπνός».

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο ωστόσο, δεν προσδοκάται να βγει «λευκός καπνός».

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,12% στις 625,53 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,14% στις 1.668,91 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,63 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 20 ενισχύονται, 26 υποχωρούν και 13 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,66% στις 563,38 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 0,91%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,58%, η Eurobank κατά 1,06%, η Alpha Bank κατά 0,58% και η Attica Bank κατά 2,44%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα ενισχύεται άνω του 2,50% ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η αύξηση για τη μετοχή της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα, η μετοχή του Τιτάνα διολισθαίνει κατά 1,28%, της Jumbo κατά 0,89% και της ΓΕΚ Τέρνα κατά 0,88%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές μεταβολές, παραμένοντας άνω του ψυχολογικού ορίου του 7,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 3 μονάδες βάσης στο 7,757% ενώ του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 9,897%.

Η χθεσινή επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα κατέδειξε ότι είναι εφικτά αδύνατο να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της Δευτέρας και πλέον, η παράταση της αγωνίας, κατά τουλάχιστον ορισμένες εβδομάδες, θεωρείται βέβαιη. Σε κάθε περίπτωση, οι εμπλεκόμενες πλευρές, το τελευταίο διάστημα, εμφανίζουν τάσεις «συμφιλίωσης» και γεφύρωσης των διαφορών, γεγονός το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί και στην προσεχή συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Ενδεικτικά, το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρεται τα εξής: «Το σενάριο να 'συρθεί' η διαπραγμάτευση μερικές εβδομάδες ακόμα είναι πλέον ορατό. Το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι κάτι χειροπιαστό από το Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες πραγματοποίησης του χειρότερου σεναρίου, που είναι η αέναη διαπραγμάτευση. Διαφορετικά οι πωλητές θα επανεμφανιστούν στο Χ.Α. με ακόμα μεγαλύτερη ορμή προεξοφλώντας πιθανότατα αβέβαιες εξελίξεις για την Χώρα. Έχουμε πίστη στα θεμελιώδη των εταιρειών που παρακολουθούμε, ενώ θα αναζητήσουμε και ενδυνάμωση των θέσεων μας σε περίπτωση που υπάρξουν συστημικές πιέσεις».

Στο μεταξύ, αμετάβλητο στα 46,3 δισ. ευρώ παρέμεινε το ανώτατο όριο παροχής Έκτακτης Βοήθειας σε Ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

naftemporiki.gr