Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2005 09:44

Γερμανία: Στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών ο πληθωρισμός

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών, καθώς οι διακοπές και τα ενδύματα έγιναν φθηνότερα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, περιορίζοντας την ανεργία, το πεδίο για την αύξηση των τιμών.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,6% από 2,1% που ήταν τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη της 1ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο Βισμπάντεν. Οι τιμές του καταναλωτή, μειώθηκαν 0,4% τον Ιανουάριο, έναντι του Δεκεμβρίου, μετά τη μείωση κατά 24% του κόστος των πακέτων για ταξίδια.

Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχωρεί, καθώς η άνοδος του ευρώ, περιορίζει το κόστος του πετρελαίου και των άλλων εισαγομένων αγαθών, τρία χρόνια με στάσιμες τις δαπάνες των καταναλωτών, που έπληξαν τις εταιρείες λιανικής πώλησης, οι οποίες δεν κατάφεραν να αυξήσουν τις τιμές, αλλά και τις άλλες εταιρείες, που πάγωσαν ή μείωσαν τους μισθούς, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος τους.

Η μείωση του πληθωρισμού, δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να διατηρήσει σταθερά τα βασικά επιτόκια δανεισμού, στα χαμηλότερα επίπεδα έξι δεκαετιών, προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη, με στόχο την αύξηση των προσλήψεων. Η ανάπτυξη των 12 χωρών μελών της Ευρωζώνης, υποχώρησε απρόσμενα το τέταρτο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Γερμανίας.

Οι τιμές του πετρελαίου, που ώθησαν τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ανοδικά, υποχώρησαν περισσότερο από 10% από τα επίπεδα ρεκόρ, που είχαν φθάσει τον Οκτώβριο, στα 45,92 δολ. το βαρέλι, το μπρεντ. Το ευρώ αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου, στο 1,3666 στις 30 Δεκεμβρίου. Από τότε περιόρισε την άνοδό του, υποχωρώντας σήμερα στις 7:54' π.μ, στη Φραγκφούρτη, τοπική ώρα, στο 1,3077.

Με την ανεργία στα υψηλότερα επίπεδα, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί εργαζόμενοι μειώνουν τα αιτήματα για αυξήσεις μισθών, βοηθώντας στην κάλυψη του πληθωρισμού.