Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2005 10:21

Τράπεζα Πειραιώς: Εξαγορά του 80% της σερβικής Atlas Bank

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ιδιωτικής σερβικής Τράπεζας Atlas Banka, με έδρα το Βελιγράδι, υπέγραψε χθες το απόγευμα ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς συνεχίζοντας την επέκτασή του στις αγορές των Βαλκανίων, με την είσοδό του στην αγορά της Σερβίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, η Atlas Banka δραστηριοποιείται στη Σερβική τραπεζική αγορά από το 1995. Διαθέτει δίκτυο 9 καταστημάτων, σε τρεις πόλεις της Σερβίας ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα 4 νέα καταστήματα. Διαθέτει προσωπικό 160 ατόμων.

Το συνολικό ενεργητικό της Atlas είναι €63 εκατ, οι χορηγήσεις €36 εκατ και οι καταθέσεις πελατών €44 εκατ. Τα κέρδη της Τράπεζας μετά από φόρους για το 2004 ανήλθαν σε €1,6 εκατ και τα ίδια κεφάλαια σε €13,5 εκατ. Διατηρεί μερίδιο αγοράς της τάξης του 1%, το οποίο μετά την ενσωμάτωσή της στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να αυξηθεί με γρήγορους ρυθμούς, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Με την είσοδό του στην αγορά της Σερβίας ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς θα συμμετάσχει ενεργά σε μια αγορά της οποίας ο τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές, καθώς τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ ο δείκτης τραπεζικής διαμεσολάβησης παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν.

Με την εξαγορά αυτή, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς διευρύνει τις δραστηριότητές του σε τέσσερις πλέον χώρες στην περιοχή (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και Σερβία) διαθέτοντας ένα δίκτυο 110 καταστημάτων.

Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να συνεχίσει την ανάπτυξή της τόσο στη Σερβία όσο και στην ευρύτερη περιοχή, επιταχύνοντας την επέκταση του δικτύου και των δραστηριοτήτων της.

Η εξαγορά προβλέπεται να ολοκληρωθεί σύντομα, μετά την έγκριση των ελληνικών και σερβικών εποπτικών Αρχών.