Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 09:46

Market beat: Η επιφύλαξη πιθανά να αντικαταστήσει τις θετικές προσδοκίες

Η ροή των ειδήσεων είναι καταιγιστική, ωστόσο καμία δεν έχει την κρίσιμη ισχύ που θα δώσει ένα χειροπιαστό μήνυμα για την ελληνική υπόθεση. Οι επενδυτές καλούνται να αποφασίσουν για την πορεία της διαπραγμάτευσης μέσα από μικρές λεπτομέρειες που διευκολύνουν τους πολιτικούς αναλυτές αλλά είναι σχεδόν άγνωστες στους χρηματιστηριακούς.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η ροή των ειδήσεων είναι καταιγιστική, ωστόσο καμία δεν έχει την κρίσιμη ισχύ που θα δώσει ένα χειροπιαστό μήνυμα για την ελληνική υπόθεση. Οι επενδυτές καλούνται να αποφασίσουν για την πορεία της διαπραγμάτευσης μέσα από μικρές λεπτομέρειες που διευκολύνουν τους πολιτικούς αναλυτές αλλά είναι σχεδόν άγνωστες στους χρηματιστηριακούς. Η επιφύλαξη που διεθνώς προκλήθηκε σήμερα από την αναμενόμενη αργότερα εμφάνιση της επικεφαλής της Fed στο Κογκρέσο, έχει κάνει την εμφάνισή της στο ΧΑ από χθες. Αφού στο δεύτερο μέρος δεν υπήρξε διάθεση για υπέρβαση της γνωστής αντίστασης στις 633 – 635 μονάδες. 

Το σημαντικό είναι πως το διεθνές κλίμα είναι πολύ ευνοϊκό για τις μετοχές και αν υπάρξει ένα ορατό τέλος στο τελευταίο και πιο δύσκολο βήμα πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης η αγορά της Αθήνας θα εκτιναχθεί. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να συμφωνήσει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις και συμβιβασμούς όσον αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια ευνοϊκή  συμφωνία για τη Ελλάδα, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Reuters. H ίδια τόνισε πως «μια μείωση του βάρους του Ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα κούρεμα στα δάνεια των Διεθνών Πιστωτών».

Οι εγχώριοι αναλυτές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη στάση του ΔΝΤ. Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ ανέφερε: «Η Αγορά περιμένει, πλέον, τα νέα εκείνα που θα οδηγήσουν σε λύση σε σχέση με την αξιολόγηση που μας ταλαιπωρεί εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, έχοντας νεκρώσει στην, κυριολεξία, την Οικονομία. Το πώς θα συμμετάσχει το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, μιας και για να συμμετάσχει με νέο δάνειο θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Αν τώρα οι στόχοι για μετά το 2018 ισχύσουν, το πιο πιθανό είναι το ΔΝΤ να συμμετάσχει.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να αποδεχτεί μία λύση με μέτρα, γνωρίζοντας ότι δεν έχει άλλη διέξοδο και χρόνο για την συνέχεια. Από την άλλη βλέποντας αντιθέσεις μεταξύ Σόιμπλε και Σουλτς, κάνει προσπάθεια να κερδίσει έστω κάτι από την διαπραγμάτευση».

Την αξιολόγηση "CCC" για Ελλάδα διατηρεί η Fitch σε ανάλυσή της, ενώ έχει προγραμματίσει την επόμενη αξιολόγηση για τις 24 Φεβρουαρίου. «Οι σχέσεις μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Επίσημου Τομέα έχουν μείνει σε μια σχετικά σταθερή βάση μετά την συμφωνία του υφιστάμενου προγράμματος. Η Ελλάδα έχει εν γένει καλύψει τους όρους του προγράμματος και κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ το 2016, χάρη στα υψηλότερα απ’ όσο αναμένονταν στον προϋπολογισμό έσοδα», σημειώνει.

 Όταν οι κάτοχοι μετοχών ζητούν περισσότερα από την τρέχουσα τιμή και βρίσκουν αγοραστές να τις πουλήσουν, η υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς «φωνάζει» με την παρουσία της. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας διαπραγμάτευσης χθες οι απώλειες του δείκτη των Τραπεζών είχε περάσει σε οριακά κέρδη και συνέχισε ανοδικά ως τις 14:00 περίπου. Αυτή η τάση μπορεί να μην ενδιέφερε όλους τους επενδυτές, αλλά επηρέασε τους πάντες. Καθώς άρχισε να εκφράζεται αγοραστικό ενδιαφέρον για τα περισσότερα blue chip την ώρα που σε παγκόσμια κλίμακα η διάθεση για ανάληψη ρίσκου ήταν σε άνοδο. Αντί του ορισμού της άφιξης των Θεσμών στην Αθήνα την Τετάρτη που ήταν το όριο της στήλης για την προσμονή των θεσμικών βάσει όσων διέρρεαν από τις Βρυξέλλες την περασμένη βδομάδα ορίστηκε η επίσκεψη Μοσκοβισί.

Από το ολότελα, σκέφτηκαν αρκετοί, καλή και η επίσκεψη του Γάλλου ιθύνοντα που στο κάτω - κάτω της γραφής αναφέρεται στην σχολαστική και υπερβολική επιμέτρηση των αναγκών της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ.  Κατέβασαν εντούτοις σημαντικά, για καλό και για κακό, τους όγκους στις εντολές που εισήχθησαν. Τι να πούμε για αυτό. Οι άνθρωποι έχουν προεξοφλήσει πολλές φορές θετικά το μέλλον της σχέσης της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους και πιστωτές. Και έχουν εισπράξει στη συνέχεια… «πόνο» αντί κέρδη. Οι traders στα παράγωγα μετά τα χθεσινά επέλεξαν να δώσουν πάλι προπορεία στον 25άρη έναντι των ΣΜΕ του προφανώς διότι περιμένουν μια διόρθωση αφού η αγορά φάνηκε πως δεν είχε το «καύσιμο» (βλέπε κεφάλαια για ρίσκο) που θα οδηγούσε τον μέσο όρο πάνω από την αντίσταση που σχημάτισαν οι προηγούμενες συνεδριάσεις στη ζώνη των 633 635 μονάδων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Σε νέο ιστορικό υψηλό τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δίνοντας συνέχεια στο ανοδικό ράλι, το οποίο τροφοδοτήθηκε από την προαναγγελία του Ντόναλντ Τραμπ για τη μείωση της εταιρικής φορολογίας.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,70% στις 20.412 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,52% στις 2.328 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,52% στις 5.763 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple κινήθηκε ανοδικά κατά 0,89% κλείνοντας στα 133,29 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, χάρη στην αναβάθμιση της τιμής - στόχου από την Goldman Sachs.  

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κεφαλαιοποίηση του S&P 500 υπερέβη για πρώτη φορά, το φράγμα των 20 τρισ. δολαρίων, ενώ από την πλευρά του, ο Dow Jones έκλεισε σε νέο επίπεδο - ρεκόρ για 22η φορά, από τις 8 Νοεμβρίου του 2016, ημέρα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. «Η αγορά κινείται χάρη στην αισιοδοξία για το σχέδιο μείωσης της φορολογίας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα» τόνισε ενδεικτικά, ο Ρόμπερτ Πάβλικ, αναλυτής της Boston Private Wealth.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας αυξήθηκε κατά 0,28% στα 1,2524 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,40% στα 1,0595 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά κατά 0,42% στα 113,67 γεν/δολάριο. 

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,80% στα 52,89 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 1,96% στα 55,57 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε πτώση κατά 0,71% στα 1.227,10 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την εξαγορά της Zeltiq Aesthetics, έναντι 2,475 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Allergan, με το deal να αναμένεται να κλείσει στο β’ εξάμηνο του 2017. Η Zeltiq δραστηριοποιείται στον κλάδο της αισθητικής και εκτιμάται ότι θα βελτιώσει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας.

ΕΥΡΩΠΗ

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2015 τερμάτισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα ώθηση από τις βελτιωμένες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την οικονομική πορεία της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 370,13 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,92% στις 11.774 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,28% στις 7.278 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,24% στις 4.888 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 1,13% στις 9.484 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 1,07% στις 19.064 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Stada εκτινάχθηκε κοντά στο +13% χάρη στο υψηλό ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού της κεφαλαίου. Στον αντίποδα, η μετοχή της Saab διολίσθησε κατά 3,09% στον απόηχο των απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών του δ’ τριμήνου.

Η Κομισιόν αναθεώρησε νωρίτερα, τις εκτιμήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναμένοντας ανάπτυξη της τάξης του 1,6% για φέτος και 1,8% για το 2018.

Οι συγκεκριμένες προβλέψεις είναι ελαφρώς καλύτερες έναντι της φθινοπωρινής έκθεσης, στην οποία γινόταν λόγος για ανάπτυξη 1,5% και 1,7% αντίστοιχα.

«Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και φέτος και του χρόνου» αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια, όλα τα κράτη - μέλη αναμένεται να έχουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη διετία.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την εξαγορά της βραζιλιάνικης Βrasil Kirin Holdings S.A., έναντι 664 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η ολλανδική ζυθοποιία Heineken NV. H Kirin, η οποία μέχρι πρότινος βρισκόταν στον έλεγχο της ιαπωνικής Kirin Holdings Co., διαθέτει μερίδιο της τάξης του 9% στη βραζιλιάνικη αγορά.

ΧΑ

Στην πρώτη σύνοδο μιας κρίσιμης για την ελληνική υπόθεση εβδομάδας, που στο τέλος της έχουμε και τη εκπνοή των σειρών Φεβρουαρίου, οι θεσμικοί προσπάθησαν σε μία συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο, να μειώσουν τις απώλειες στα Τραπεζικά blue chip από τις ρευστοποιήσεις θέσεων στις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Επέλεξαν την εκδήλωση γενικευμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τουλάχιστον 20 μετοχές του 25άρη και την εκδήλωση του μεγαλύτερου μέρους της ζήτησης για τα τραπεζικά blue chip. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΒΙΟ +6,51% από +6,96%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,79% από +5,66%, ΔΕΗ 2,67% από +4,00%, ΓΡΙΒ +1,79%, μια μέρα που οι προσδοκίες για λύση στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης κατάφεραν να ισχυροποιήσουν τη διάθεση για ανάκτηση θέσεων στα Τραπεζικά blue chip. Αυτές εμφανίστηκαν από την είδηση της επίσκεψης του Μοσκοβισί στην Αθήνα την Τετάρτη και ήταν ισχυρή από την έναρξη ως τις 13:51 που ο δείκτης τους έγραψε το μέγιστο ημέρας. Μετά από πορεία που υπήρξε σταθερά ανοδική, είχαμε επικράτηση της πτωτικής τάσης, που έφθασε τον 25άρη από τις 1689,47 στις 1674,72 μονάδες. Ο τραπεζικός  έπιασε τις 761,29 με ελάχιστο τις729,43 για να κλείσει την ελεύθερη διαπραγμάτευση στις 757,00. Το αποτέλεσμα ήταν η βελτίωση της τεχνικής εικόνας των μετοχών του κλάδου. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η χωρίς επιστροφή απομάκρυνση των τιμών των βασικών δεικτών από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Η άνοδος των 14 μετοχών, ως συνεισφορά στους δείκτες, ενισχύθηκε από τα κέρδη για τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +1,20% από +5,03% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο +2,64% από +6,57%,  η ΠΕΙΡ  +3,98% από +9,32% στις 10/2, και ΕΥΡΩΒ +2,80% από +7,74% με μεταβαλλόμενη  έκφραση ενδιαφέροντος για αγορές. Η αγορά φάνηκε σήμερα ικανότατη να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 622 μονάδων. Ενώ είχε στην πλάτη της μια σειρά από αρνητικές προσδοκίες για τις τράπεζες και την οικονομία  αλλά θετικό για τους επενδυτές κλίμα για την Ελληνική υπόθεση από τις Βρυξέλλες.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 21) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 2) με έξη τις ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 22 από 33 την προηγούμενη σύνοδο, και 9 από 3 αμετάβλητες. Άρα, οι 9 από 4 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 32,228 από 61,678  εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 14,28 από 37,70 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε σημαντικά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 44,32% από 61,13% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν ανοδική νευρική πορεία. Στο  δεύτερο μέρος αποκρυσταλλώθηκε δυναμική ανόδου στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ από την εικόνα των futures στη Wall Street που έδειχναν για ανοδικό άνοιγμα. Η διάθεση  για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την εικόνα των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων της ευρωζώνης που ήταν θετική. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,14%, ο CAC είχε μεταβολή +1,53% με τον FTSE100 με μεταβολή +0,52%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν έναρξη με ανοδική δυναμική και ικανού  αποτελέσματος  μεταβολές και οι βασικοί δείκτες γρήγορα εμφάνισαν κέρδη με μεταβολές για τον Dow Jones Ind Av στο +0,58% και τον S&P500 στο +0,48%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,86% και έφθασε στις 629,14 από 623,79 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1681,25 από 1668,40 με μεταβολή +0,77%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,9 μονάδες ψηλότερα και τον 25άρη κατά 5,8, κλείνοντας τους πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +2,32% από +6,61%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,71% από +1,74%, Κοινής Ωφέλειας +1,58% από +2,48%, ο ΓΔ +0,86% από +2,46%, ο 25άρης +0,77% από +2,54%, Ακίνητης Περιουσίας +0,67% από +0,82%, Πετρελαίου Αερίου +0,53% από +1,57%, Τροφίμων Ποτών +0,52% από +0,57%, Τεχνολογίας +0,50% από +0,88%, Κατασκευές Υλικά +0,36% από +1,69%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,35% από +3,35%, Εμπορίου +0,11% από 0,00% και ο FTSEΜ +0,10% από +1,78%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών -0,58% από +1,78%,  Ταξίδια Αναψυχή -0,35% από +1,45% και Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,16% από +0,42%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, Πρώτων Υλών 0,00% από +0,00% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,228 από 61,678 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,133 από 6,165 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 25,545 από 54,120 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,945 από 0,706 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,482 από 43,183 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 49,067 από 115,032 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 54 από 66 των καθοδικών σε 38 από 36 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 32 από 29.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Η στάση επιφυλακής εδώ και στο εξωτερικό, έφερε discount στα ΣΜΕ

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου, οι θεσμικοί έδωσαν γρήγορα ανοδική δυναμική στον 25άρη, με πτωτικό άνοιγμα -0,47% εμφάνισε το  ελάχιστο μέρας στις 1645,91 μονάδες, στα πρώτα επτά λεπτά. Στη συνέχεια με σταθερή ανοδική κλίση ορίστηκε στις 13:50 το μέγιστο μέρας στις 1689,47. Το κλείσιμο έγινε στις 1681,25 μονάδες, με μεταβολή +0,77%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 15,008 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 2135 συμβόλαια με ανώτερο μέρας στις 1690,00 μονάδες και κατώτερο στις 1657,50. Η σειρά Μαρτίου εμφάνισε όγκο 1293 και οι 4688 ανοικτές θέσεις έγιναν 4607 με εκκαθάριση στις 1674,75 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1681,25 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1676,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Φεβρουαρίου 4158. Άλλαξαν επίσης 20 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου χέρια για να ανοιχτούν ισάριθμες θέσεις σε αυτή τη σειρά με εκκαθάριση στις 1674,25 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Αγορά περιμένει, πλέον, τα νέα εκείνα που θα οδηγήσουν σε λύση σε σχέση με την αξιολόγηση που μας ταλαιπωρεί εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, έχοντας νεκρώσει στην, κυριολεξία, την Οικονομία.

Το πώς θα συμμετάσχει το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, μιας και για να συμμετάσχει με νέο δάνειο θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Αν τώρα οι στόχοι για μετά το 2018 ισχύσουν, το πιο πιθανό είναι το ΔΝΤ να συμμετάσχει.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να αποδεχτεί μία λύση με μέτρα, γνωρίζοντας ότι δεν έχει άλλη διέξοδο και χρόνο για την συνέχεια. Από την άλλη βλέποντας αντιθέσεις μεταξύ Σόιμπλε και Σουλτς, κάνει προσπάθεια να κερδίσει έστω κάτι από την διαπραγμάτευση.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να έχει το μεγαλύτερο volatility, μιας και εξαρτάται πολύ περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο σε σχέση με το τι θα συμβεί. Παραμένουμε αισιόδοξοι μόνο και μόνο γιατί δεν έχουμε και ιδιαίτερες διεξόδους. Πλέον είμαστε πάνω σε πολύ κρίσιμη καμπή για την συνέχεια του έργου και προφανώς η αξιολόγηση θα κάνει την διαφορά σε περίπτωση που προχωρήσει. Τεχνικά και μεσοπρόθεσμα, όσο συντηρούμε το πολύ σημαντικό 600 επίπεδο, μπορεί να στοχεύουμε σε τιμές κοντά στο 800.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές δεν κατάφεραν να κρατήσουν κέρδη που οδήγησαν τους δείκτες σε υψηλά 19 μηνών, σήμερα Τρίτη 14/2. Οι δυνατότητες για την τόνωση της οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέβασαν το δολάριο, τις αποδόσεις των ομολόγων και τις μετοχές Wall Street, αλλά οι αναμενόμενες δηλώσεις της επικεφαλής της Federal Reserve σήμερα και αύριο στο Κογκρέσο, για την οικονομία και την πολιτική της επί των επιτοκίων, οδήγησε τους σήμερα στην Ασία σε στάση επιφυλακής.

Το δολάριο επίσης ενισχύθηκε από την φήμη πως η επικεφαλής της Federal Reserve θα υπογραμμίσει τις προοπτικές των περισσότερων αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ, όταν δώσει τον απολογισμό της δράσης της στο Κογκρέσο αργότερα την Τρίτη.

Βοηθώντας το φρόνημα των επενδυτών εμφανίστηκαν δεδομένα που δείχνουν ότι οι  τιμές καταναλωτή και παραγωγού αυξάνονται στην Κίνα μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού σε όλη την υδρόγειο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έφτασε μέχρι 0,1% αλλά γύρισε σε πτώση, αποτυγχάνοντας να κλείσει με εμφάνιση κερδών για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,1%, καθώς ήρθε απέναντι από μια σθεναρή αντίσταση που έχει δείξει την ισχύ της από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι μετοχές στη Σαγκάη έδωσαν στον SSEC πτωτική μεταβολή -0,10%, αλλά και το χρηματιστήριο στην Αυστραλία κατάφερε να σημειώσει μια μεταβολή -0,03%.

Στη Wall Street είχαν χτυπήσει ιστορικά υψηλά, τη Δευτέρα, με την αγοραία αξία του δείκτη S & P 500 να περνάει τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν για την εφαρμογή φορολογικών περικοπών που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Donald Trump οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Το δολάριο κέρδισε σε ένα καλάθι νομισμάτων με τον DXY  στο 101,020, κοντά στο ισχυρότερο επίπεδο από τις 20 Ιανουαρίου, αλλά κατόπιν βούτηξε στο 100,780 ενώ το ευρώ είχε υποχωρήσει για τέταρτη σύνοδο στη σειρά στα 1,0596 δολάρια και κατόπιν ανέβηκε κατά 0,2%.

Τα  μάτια όλων είναι τώρα εστραμμένα στην εξαμηνιαία κατάθεσή της προέδρου της Fed Janet Yellen σχετικά με την επιβεβλημένη πολιτική της, σήμερα Τρίτη και την Τετάρτη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι θεσμοί δεν έχουν λάβει ακόμη την απάντηση από την κυβέρνηση, εάν αποδέχεται ή όχι την πρόταση της περασμένης Παρασκευής, συνεπώς προς το παρόν δεν τίθεται θέμα επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αυτό επισήμανε χθες πηγή της Ευρωζώνης με εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη συνέχεια, ωστόσο είναι προφανές ότι όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες χωρίς να επιστρέφουν οι θεσμοί στην Ελλάδα τόσο απομακρύνεται η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Μία πολιτική συμφωνία σε όλο το πακέτο θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τόνισε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε». Κάλεσε το ΔΝΤ να πάρει μία απόφαση καθώς «δεν συγχωρείται να ροκανίζει τον χρόνο» και κατηγόρησε το Ταμείο ότι παίζει blame game με την Ελλάδα.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης τώρα γιατί «αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες» ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την έκθεσή του για την νομισματική πολιτική το 2016. «Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες. Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά. Σε ό,τι ακολουθεί, θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί τώρα», υπογράμμισε ο Γ. Στουρνάρας.

Πτώση παρουσίασαν τον Δεκέμβριο του 2016, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς περιορίστηκαν στα 3,310 δισ. ευρώ έναντι 4,162 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Παράλληλα, για το σύνολο του 2016,  διατέθηκαν προς τους φορείς του δημοσίου, επιχορηγήσεις και πιστώσεις, ύψους 3,066 δισ. ευρώ, με στόχο την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους.

«Παράθυρο ευκαιρίας» για συμφωνία σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, «βλέπει» ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί. Μιλώντας στο Euronews, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν ακόμη προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, αλλά τις ευθύνες τους οφείλουν να αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας».

Κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άσκησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η β’ αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως. «Το πρόβλημα είναι ότι τα στοιχεία του Ταμείου για την Ελλάδα είναι απαισιόδοξα» τόνισε, μεταξύ άλλων, και κάλεσε την Κριστίν Λαγκάνρτ να ευθυγραμμίσει τα λαθεμένα στοιχεία με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας ξεπέρασαν τις προσδοκίες του προγράμματος, ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή τη δημοσίευση των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν. «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2016, με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι αναμέναμε» εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε πως για την επόμενη διετία, περιμένουμε ανάπτυξη 2,7% και 3,1%. «Οι καλές δημοσιονομικές επιδόσεις εξαρτώνται από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος βοήθειας» συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί και επανέλαβε ότι «εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», στη βάση των σωστών αριθμών.

Δυνατότητα να δεκαπλασιάσει τη δραστηριότητά της σε αναπτυξιακές επενδύσεις έχει η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Γιώργο Χρυσικό να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αν τώρα είμαστε δραστήριοι σε επίπεδο 10, χωρίς συνεχείς μεταβολές στο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο θα ήταν 100!».

Δύο σερβικές εταιρείες και μια εταιρεία αυστρογερμανικών συμφερόντων (Όμιλος Agrana) φέρεται, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, να εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών των σερβικών εταιρειών Ad Fabrika Secera Sajkaska Zabali (92,6%) και Crvenka Fabrika Secera ad Cvrenka (87,5%)-θυγατρικών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Η πώληση των εταιρειών είναι απόρροια του προγράμματος αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της ΕΒΖ.

Πλειοδότης σε Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό χαρτοφυλακίου 15 εμπορικών ακίνητων - supermarkets και ενός οικοπέδου, έναντι 16,25 εκατ. ευρώ, αναδείχθηκε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Ο Διαγωνισμός έλαβε χώρα στις 10 Φεβρουαρίου 2017 και αφορούσε τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούσαν το σύνολο του ενεργητικού της «Ζήνων Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία» η οποία τελεί υπό έκτακτη ειδική διαχείριση.

Δεν θα παραστεί, παρά τις προσκλήσεις, στη συζήτηση για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβούν σε δηλώσεις για την «πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα».  Σε σχετικό ερώτημα για την απουσία του Ντέισελμπλουμ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του ΕΚ Τζαούμ Ντουκ Γκιγιό εξήγησε ότι αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα και πρόσθεσε: «Το Κοινοβούλιο τον έχει επανειλημμένα προσκαλέσει και ξέρω ότι έχει ενημερωθεί. Υποθέτω ότι η απουσία του συνδέεται με δραστηριότητες εσωτερικής φύσεως (στη χώρα του), δεν είμαι σε θέση να δώσω περαιτέρω εξηγήσεις, θα πρέπει ο ίδιος να απαντήσει σχετικά» είπε

Προαιρετική δημόσια πρόταση προς του μετόχους της FHL Κυριακίδης Μάρμαρα - Γρανίτες ΑΒΕΕ υπέβαλε η Αντίοχος ΑΕΣ, με στόχο την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στις 6 Φεβρουαρίου, η Αντίοχος προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας, με φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατέχουν το 80,21% του μετοχικού κεφαλαίου της Κυριακίδης Μάρμαρα - Γρανίτες, για τον από κοινού έλεγχο της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, η δημόσια πρόταση, ύψους 4,02 ευρώ ανά μετοχή, αφορά το εναπομείναν 19,79% της εταιρείας, το οποίο αντιστοιχεί σε 4,6 εκατ. μετοχές.

Την επιτυχή υλοποίηση του τραπεζικού προγράμματος επιβράβευσης πελατών yellow της Τράπεζας Πειραιώς,ΠΕΙΡ+3,98% ανακοίνωσε η Intrasoft International. Η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της πληροφορικής, επιλέχθηκε τόσο για την υλοποίηση του προγράμματος, όσο και για την υποστήριξη του.  Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιβράβευσης με ευέλικτο σχεδιασμό προωθητικών ενεργειών, προσφέροντας άμεσα οφέλη στους πελάτες της Τράπεζας μέσα από διαφορετικά κανάλια (POS, Web Banking και Mobile Banking) και συνεργάτες.

Χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τους τρίτους (εκτός ΔΕΗ) παραγωγούς, κατά τη διάρκεια των κρίσεων ενεργειακής τροφοδοσίας, με στόχο την αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, κατήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΔΕΗ+2,69% Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε συνέντευξη Τύπου από την Πτολεμαίδα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν θ' αγωνιστεί για τη μείωση της φορολογίας που πληρώνει η μεσαία τάξη, αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο βιομηχανικό τομέα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Από την πλευρά του, ο Μνούτσιν τόνισε ότι θα εργαστεί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης τρομοκρατικών ενεργειών.  Το νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ όρκισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς.

Από το αδύναμο ευρώ και την πολιτική μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ οφελούνται εκείνες μόνον οι χώρες, των οποίων η οικονομία ανθεί. Οι χρεωμένες χώρες αντίθετα μένουν απ' έξω και το χάσμα μεταξύ του ευημερούντος Βορρά και του υπερχρεωμένου Νότου μεγαλώνει, γράφει η εφημερίδα Die Welt.  Εν όσω η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία κάνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν καταφέρνουν να μετατρέψουν το αδύναμο ευρώ σε οικονομικές επιτυχίες στο εξωτερικό τους εμπόριο.

Περαιτέρω αύξηση εμφάνισε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 1,354 τρισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 10η Φεβρουαρίου, έναντι 1,337 τρισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα (3/02/2017).

Την εξαγορά της Zeltiq Aesthetics, έναντι 2,475 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Allergan, με το deal να αναμένεται να κλείσει στο β’ εξάμηνο του 2017. Η Zeltiq δραστηριοποιείται στον κλάδο της αισθητικής και εκτιμάται ότι θα βελτιώσει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας.  Η Allergan τον περασμένο Δεκέμβριο, ανακοίνωσε και την εξαγορά της LifeCell, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στον κλάδο της αισθητικής.

Η ΕΚΤ ποτέ δεν προσπάθησε να χειραγωγήσει τη συναλλαγματική αξία του ευρώ, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, απαντώντας στις επικρίσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για το «φθηνό» ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν κανένα νόημα» τόνισε ο Γάλλος υπουργός, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ λαμβάνει, με ανεξάρτητα κριτήρια, τις αποφάσεις της.

Ανάπτυξη της τάξης του 1,6% για φέτος και 1,8% για το 2018 αναμένει για τις χώρες της Ευρωζώνης η Κομισιόν, σύμφωνα με τη χειμερινή έκθεση της Επιτροπής, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις είναι ελαφρώς καλύτερες έναντι της φθινοπωρινής έκθεσης, στην οποία γινόταν λόγος για ανάπτυξη 1,5% και 1,7% αντίστοιχα. Η βελτίωση των προβλέψεων, σύμφωνα με την Κομισιόν, οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις του β’ εξαμήνου του 2016, οι οποίες θα παράσχουν ισχυρότερη ώθηση στο α’ εξάμηνο του 2017.

Τον μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τριών ετών εμφάνισαν τον Ιανουάριο οι καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, επιβραδύνθηκαν στο 0,4% έναντι άλματος 2,5% τον Δεκέμβριο. Σε μηνιαία βάση ωστόσο, οι δαπάνες των βρετανικών νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά 0,5% έναντι «βουτιάς» 2,5% τον Δεκέμβριο.

Επιβράδυνση εμφάνισε στο δ’ τρίμηνο του 2016 η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας, εξαιτίας των απογοητευτικών επιδόσεων των καταναλωτικών δαπανών. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, αυξήθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο.