Το ΔΝΤ κάνει το καλύτερο δυνατό για να επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις και συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις αρχές του για καμία χώρα, κλείνοντας μία υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε πως το ΔΝΤ εκτιμά ότι μπορεί να μειωθεί αρκετά το ελληνικό χρέος, χωρίς να απαιτείται «κούρεμα» των δανείων.
Το ΔΝΤ κάνει το καλύτερο δυνατό για να επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις και συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις αρχές του για καμία χώρα, κλείνοντας μία υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Reuters.
Η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε πως η μείωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς οι διεθνείς πιστωτές να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απομείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων τους, ζήτημα το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους επίσημους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απαντώντας στις επικρίσεις για τις διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το είδος των μεταρρυθμίσεων και τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να τεθούν, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ προσπαθεί εντατικά να διευθετήσει τις διαφωνίες που υπάρχουν, αλλά έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.
«Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με όρους και προϋποθέσεις που έχουν ισορροπία. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία με μια χώρα απλά και μόνο επειδή είναι αυτή η χώρα», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.
Προσέθεσε επίσης ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, διότι δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας».
Επιπλέον, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο χωρίς «κουρέματα», αν και απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη στρατηγική.
«Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει διευκολύνσεις πολύ μακροπρόθεσμα σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Πρόσφατα πρότειναν κάποια μέτρα για να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός ενός μηχανισμού που δεν θα απαιτούσε στην πραγματικότητα κουρέματα, εάν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκα εφαρμοστούν πράγματι από την Ελλάδα», κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters