Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017 10:59

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στάση αναμονής τηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τη β’ αξιολόγηση.

Στάση αναμονής τηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τη β’ αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,38% στις 621,39 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,48% στις 1.660,47 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 1,87 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 12 ενισχύονται, 21 υποχωρούν και έξι παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,34% στις 552,70 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 1,32%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,70%, η Eurobank κατά 1,23% και η Alpha Bank κατά 1,80%. Από την πλευρά της, η Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,40 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Aegean διολισθαίνει άνω του 2%, ενώ στο 1,80% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή του Ελλάκτορα. Η μετοχή του ΟΤΕ παράλληλα, υποχωρεί κατά 1,40%, του Τιτάνα κατά 1,21% και της Jumbo κατά 0,76%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρή επιδείνωση, διατηρούμενες άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 3 μονάδες βάσης στο 7,392% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 17 μονάδες βάσης στο 8,749%.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να κινούνται στις ρυθμούς της διαπραγμάτευσης, αναμένοντας θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των Βρυξελλών, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και να δρομολογηθεί  η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν, γεγονός το οποίο προαναγγέλλει ένα 24ωρο - «φωτιά» για την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

«Δεν θα είναι πάντως η πρώτη φορά που το "παρά πέντε" μιας επικείμενης συμφωνίας για κλείσιμο μιας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος γίνει "και πέντε". Στην παρούσα φάση ωστόσο υπεισέρχονται παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την διαπραγμάτευση, που είναι έξω από τις δυνατότητες διαχείρισης της ελληνικής πλευράς, αν η χρονική επέκταση υπερβεί το τέλος Φεβρουαρίου» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta Sec.

«Η αγορά προεξοφλεί την συμφωνία και το αίσιο τέλος στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ ανοδική ήταν και η εικόνα στα ομόλογα τα οποία είχαν μια πιο συγκρατημένη συμπεριφορά. Είναι λογικό μετά τις συσσωρευμένες απώλειες από την αρχή του χρόνου (έως και 21%) ο τραπεζικός κλάδος να ηγηθεί της κίνησης και να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αν όλα κλείσουν στο χρόνο τους, τότε οι τράπεζες θα έχουν το υψηλότερο δυνητικό ανοδικό περιθώριο από όλες τις εισηγμένες μετοχές, καθώς θα είναι και οι περισσότερο ευνοημένες από την προσθήκη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (συνεδρίαση 9 Μαρτίου)» σπεύδει να προσθέσει.

naftemporiki.gr