Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 09:44

Market beat: Η παρασκηνιακή δραστηριότητα στις Βρυξέλλες ανανεώνει τις προσδοκίες

Δεν υπάρχει εγχώριος παράγοντας της αγοράς που να μην παραδέχεται, πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι η αιτία που χθες, δεν έφθασε στο ΧΑ η αύρα από την άνοδο των μετοχικών αξιών σε παγκόσμια βάση. Έγινε ωστόσο σαφές, πως υπάρχουν ισχυροί θεσμικοί που φροντίζουν να κρατηθεί εντός των πλαισίων, που η τεχνική ανάλυση δεν θα πυροδοτούσε τη διάθεση για ανάπτυξη περεταίρω πιέσεων, για λόγους που έχουν τη βάση τους στην στατιστική προϊστορία.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Δεν υπάρχει εγχώριος παράγοντας της αγοράς που να μην παραδέχεται, πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι η αιτία που χθες, δεν έφθασε στο ΧΑ η αύρα από την άνοδο των μετοχικών αξιών σε παγκόσμια βάση. Έγινε ωστόσο σαφές, πως υπάρχουν ισχυροί θεσμικοί που φροντίζουν να κρατηθεί εντός των πλαισίων, που η τεχνική ανάλυση δεν θα πυροδοτούσε τη διάθεση για ανάπτυξη περεταίρω πιέσεων, για λόγους που έχουν τη βάση τους στην στατιστική προϊστορία.

Από τις Βρυξέλλες πάντως, οι ιθύνοντες χθες συνιστούσαν να προσέξουμε τις κινήσεις των ελεγκτών από την πλευρά των Θεσμών. «Αν δεν δείτε την τρόικα στην Αθήνα το πολύ ως το μέσο της ερχόμενης εβδομάδας», διέρρεαν, «ξεχάστε τον Μάρτιο ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

Οι ξένοι θεσμικοί εντούτοις έδειξαν διάθεση να περιμένουν ως την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι ειδήσεις περί συνάντησης του ΥΠΟΙΚ με τους ισχυρούς των Θεσμών και οι καθησυχαστικές δηλώσεις από την Αθήνα έχουν προκαλέσει την προσδοκία της αναγγελίας μιας λύση εξπρές, που θα ελευθερώσει το δρόμο για ένα συμβιβασμό μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Οι αναλυτές εκφράζονται με ένταση στο ζήτημα της παράτασης της αβεβαιότητας. «Οι μέρες περνούν, το κρίσιμο Eurogroup στις 20/2 πλησιάζει και σημάδια συναίνεσης ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, αλλά και ανάμεσα στους Θεσμούς και την Ελληνική Κυβέρνηση, προς το παρόν, δεν φαίνονται. Η ανησυχία έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο αλλά και στην Αγορά ομολόγων. Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σίγουρα υπάρχουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα αυτών. Σε αυτό το κλίμα είναι σαφές ότι οι συνετοί επενδυτές διατηρούν ρευστότητα και απέχουν από την Αγορά. Τα σενάρια που υπάρχουν για παράταση της αβεβαιότητας, ή για "σπάσιμο" της αξιολόγησης είναι αρνητικά και δεν αποκαθιστούν το επενδυτικό κλίμα που έχει ανάγκη η Χώρα». Σημείωνε ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Το Bloomberg όμως ανάρτησε την είδηση ότι πρόκειται να παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση πρόταση το συντομότερο Παρασκευή, γιατί απαιτείται πρόοδος πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στις 20 Φεβρουαρίου. Αυτή θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ίσα περίπου με το 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν αν η Ελλάδα αποτύχει στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος διάσωσης της χώρας. Οι άνθρωποι που έδωσαν στο Bloomberg την πληροφορία ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι δημόσιες.

Τα Ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν την Πέμπτη, με τις αποδόσεις εκείνων με λήξη δύο χρόνια σε άνοδο 66 μονάδες βάσης στο 10,03%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο. Μια διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ, της κυβέρνησης στην Αθήνα και των Ευρωπαίων πιστωτών σχετικά με όρους που συνδέονται με την τελευταία διάσωση της Ελλάδας έχει ανανεώσει την ανησυχία σχετικά με τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη.

Ενώ μια ενδεχόμενη συμφωνία είναι το πιο πιθανό σενάριο, η ελληνική «κυβέρνηση είναι διχασμένη», σημείωναν οι αναλυτές Wolfango Piccoli και Carsten Nickel της Teneo Intelligence σε σημείωμα προς τους πελάτες, την Πέμπτη. «Ενώ το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να υποστηρίζει μια γρήγορη συμφωνία, άλλοι αντιστέκονται υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει μια καλύτερη συμφωνία, αν οι διαφαινόμενες εκλογές δώσουν μια σημαντική αρνητική έκπληξη που θα μπορούσε να τρομάξει τους ευρωπαίους ηγέτες και να τους αναγκάσει να μαλακώσει τη θέση τους».

Αυτά πληροφορούνται οι ξένοι θεσμικοί και θα δούμε σήμερα πως θα τα αποτυπώσουν οι επενδυτές στο ταμπλό.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Ανοδικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, χάρη στη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ για την ανακοίνωση ενός μεγάλου πακέτου φορολογικών μειώσεων τις επόμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 20.172 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,58% στις 2.307 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,58% στις 5.715 μονάδες.

«Η μείωση των φορολογικών βαρών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις είναι μία “μεγάλη υπόθεση”» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, προαναγγέλλοντας τις σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες δύο - τρεις εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, η αγορά εργασίας συνέχισε σε ανοδική τροχιά, καθώς οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν κατά 12.000 σε 234.000 την προηγούμενη εβδομάδα, διατηρούμενες κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 101η συνεχόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή άνοδο των αιτήσεων κατά 3.000 σε 249.000.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 0,30% στα 1,2500 δολάρια, το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,34% στα 1,0661 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά κατά 1,13% στα 113,20 γεν/δολάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 1,32% στα 53,03 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 0,96% στα 55,65 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε μείωση κατά 0,54% στα 1.232,80 δολάρια.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, πτώση εμφάνισαν στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Viacom Inc, τα οποία ωστόσο, αποδείχθηκαν καλύτερα των προσδοκώμενων. Τα κέρδη της αμερικανικής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 396 εκατ. δολάρια έναντι 449 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Πτώση εμφάνισαν και τα καθαρά κέρδη της Coca-Cola Co., καθώς υποχώρησαν σε 550 εκατ. δολάρια (0,13 δολ/μετοχή) έναντι 1,24 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,37 δολάρια, κινούμενα εντός των εκτιμήσεων της FactSet.

Ζημιογόνο αποδείχθηκε τέλος, το δ’ τρίμηνο, για την Twitter Inc, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα της αμερικανικής εταιρείας ανήλθαν σε ζημιές 167 εκατ. δολαρίων (0,23 δολ/μετοχή) έναντι ζημιών 90,2 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.

ΕΥΡΩΠΗ

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές, αποστασιοποιούμενοι από τον αυξανόμενο πολιτικό κίνδυνο, εστίασαν στα εταιρικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,78% στις 366,79 μονάδες, ο γερμανικός DAX         σημείωσε κέρδη κατά 0,86% στις 11.642 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,57% στις 7.229 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,25% στις 4.826 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 1,17% στις 9.438 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,94% στις 18.947 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Publicis διολίσθησε κατά 1,49% εξαιτίας των απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών του δ’ τριμήνου. Στον αντίποδα, η μετοχή της Eutelsat εκτινάχθηκε άνω του 8% χάρη στην συμφωνία εξαγοράς της Viasat.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, καλύτερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Total SA, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016, επωφελούμενα των μειωμένων δαπανών και της υψηλότερης παραγωγής. Η κερδοφορία της γαλλικής εταιρείας ανήλθε σε 548 εκατ. δολάρια, έναντι ζημιών 1,63 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στον αντίποδα, πτώση της τάξης του 41% εμφάνισαν στο τα καθαρά κέρδη της Societe Generale SA, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 390 εκατ. ευρώ έναντι 656 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται στους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές και στην πώληση της κερδοφόρας κροατικής θυγατρικής.

Μικρή πτώση εμφάνισε και η κερδοφορία της Commerzbank στο δ’ τρίμηνο του 2016, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των προβλέψεων για ναυτιλιακά δάνεια. Τα καθαρά κέρδη της γερμανικής τράπεζας ανήλθαν σε 183 εκατ. ευρώ έναντι 193 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Την ίδια ώρα, σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς διαμορφώθηκε στα 252,9 δισ. ευρώ. Οι συνολικές εξαγωγές μάλιστα, αυξήθηκαν κατά 1,2%, υπερακοντίζοντας την αύξηση 0,6% στις εισαγωγές.

ΧΑ

Στην προτελευταία σύνοδο της κρίσιμης για την ελληνική υπόθεση εβδομάδας του Φεβρουαρίου, οι θεσμικοί προσπάθησαν, σε μία συνεδρίαση με μειωμένο τζίρο, να εξισορροπήσουν τις απώλειες από τις ρευστοποιήσεις θέσεων στα Τραπεζικά blue chip.

Επέλεξαν την εκδήλωση επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος για 10 μετοχές του 25άρη και την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της προσφοράς για τα τραπεζικά blue chip. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΒΙΟ +1,20%, ΓΡΙΒ +1,68%, ΕΕΕ +0,66%, ΕΥΡΩΒ +1,73%, ΜΟΗ +1,72% ΟΛΠ +1,13% και ΣΑΡ +3,25% μια μέρα που οι ανησυχίες κατάφεραν να ισχυροποιήσουν τη διάθεση για φυγή από τα Τραπεζικά blue chip που ήταν ισχυρή ως τις 15:14. Μετά υπήρξε ένα rebound που στηρίχθηκε στην ανατροπή της πτώσης που έφθασε τον τραπεζικό δείκτη στο -3,77% στις 15:14 και στις 16:10 κατάφερε να κερδίσει +1,4% για να κλείσει με απώλειες -0,4%. Το αποτέλεσμα ήταν η επιδείνωση της τεχνικής εικόνας των περισσότερων μετοχών του κλάδου. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η νευρική ταλάντευση των τιμών των βασικών δεικτών από το +0,48% ως το  -1,38% από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Η άνοδος των 10 μετοχών, ως συνεισφορά στους δείκτες, ροκανίστηκε από τις απώλειες για τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -0,62% από -6,43% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -0,93% από -3,59%,  η ΠΕΙΡ -1,23% από -7,91% στις 8/2, και ΕΥΡΩΒ +1,73% από -5,62% με μεταβαλλόμενη  έκφραση ενδιαφέροντος για ρευστοποίηση θέσεων και αγορές. Η αγορά φάνηκε σήμερα αδύναμη να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 622 μονάδων. Ενώ είχε στην πλάτη της μια σειρά από αρνητικές προσδοκίες για τις τράπεζες και την οικονομία  αλλά θετικό για τις Αγορές του Ευρώ κλίμα.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 3) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 21) με δυο τις ΑΡΑΙΓ και ΛΑΜΔΑ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 14 από 6 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 5 αμετάβλητες. Άρα, οι 21 από 29 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 37,005 από 64,045 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 21,32 από 45,04 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 57,62% από 70,32% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν σταθερά ανοδική πορεία. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,64%, ο CAC είχε μεταβολή +0,80% με τον FTSE100 με μεταβολή +0,44%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν έναρξη με ανοδική δυναμική και ικανού  αποτελέσματος  μεταβολές και οι βασικοί δείκτες γρήγορα εμφάνισαν κέρδη με μεταβολές για τον Dow Jones Ind Av στο +0,46% και τον S&P500 στο +0,34%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,34% και έφθασε στις 608,79 από 610,86 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1627,04 από 1633,91 με μεταβολή -0,42%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,7 μονάδα χαμηλότερα και τον 25άρη κατά 4,9, κλείνοντας τους πιο κοντά στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Πετρελαίου Αερίου +1,53% από -1,65%, Ακίνητης Περιουσίας +1,09% από -1,40%, Τροφίμων Ποτών +0,66% από +1,77%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,54% από -1,43%, Πρώτων Υλών +0,30% από -2,50%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,16% από -2,21% και ο FTSEΜ +0,01% από -2,63%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -6,74% από +5,95%, Εμπορίου -1,91% από -0,54%, Τηλεπικοινωνιών -1,51% από -0,23%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,41% από -0,08%, Κοινής Ωφέλειας -1,34% από -2,63%, Κατασκευές Υλικά -1,33% από -0,98%, Ταξίδια Αναψυχή -1,12% από -0,15%, Τεχνολογίας -0,55% από -1,91%, ο 25άρης -0,42% από -1,63%, Τραπεζών -0,40% από -5,89% και ο ΓΔ -0,34% από -2,01%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,005 από 64,045 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,548 από 4,925 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 33,580 από 57,403 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,376 από 0,867 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,365 από 42,489 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 74,960 από 149,634 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 42 από 23 των καθοδικών σε 50 από 65 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 31 από 29.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Διαφορετική εκκαθάριση των ΣΜΕ Μαρτίου και Φεβρουαρίου έναντι του 25άρη

Στην προτελευταία σύνοδο, προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη, με τη μεταβολή να αλλάζει πρόσημο από την αρχή ως το πέρας των συναλλαγών. Το ελάχιστο μέρας ήταν στις 1610,77 μονάδες και αντιστοιχούσε σε πτώση -1,08%. Το μέγιστο μέρας ορίστηκε στις 1643,44. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1627,04 μονάδες με μεταβολή -0,42%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 23,893 από 25,698 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 3498 συμβόλαια με ανώτερο μέρας στις 1642,00 μονάδες και κατώτερο στις 1607,00. Η σειρά Μαρτίου εμφάνισε όγκο 2300 από 2395 και οι 2977 ανοικτές θέσεις έγιναν 4213 με εκκαθάριση στις 1630,00 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1627,04 και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1613,25, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Φεβρουαρίου 4787 από 5180. Η μετακύληση θέσεων ενισχύεται και παράλληλα η εκκαθάριση των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς εμφάνισε υστέρηση έναντι του υποκείμενου δείκτη αλλά αυτή της σειράς Μαρτίου που θα γίνει κυρίαρχη μετά από έξη συνεδριάσεις προπορεύεται.

Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα προδιαγράφεται για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που έχει επιβαρύνει την ψυχολογία των συμμετεχόντων και άλλαξε την τεχνική του εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο αρνητικό σερί συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων το συναντάμε τον Οκτώβριο του 2014 που είχαμε έξι.

Χθες πάντως η αγορά περίμενε μια νύξη από το EuroWorking Group και μια ξεκάθαρη  αποτίμηση της βαρύτητας των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI. Σε αυτά τα πλαίσια  οι Τραπεζικές μετοχές αφού βούλιαξαν τον δείκτη τους ως τις 670,49 μονάδες (-3,77%) τον έκλεισαν στο -0,4%. Με τη μετοχή της ΑΛΦΑ (-0,63%) από το +1,25% των 1,63 ευρώ μέχρι τα 1,53 (-4,38%), της ΕΤΕ (-0,93%) από το +1,86% των 0,219 ευρώ μέχρι τα 0,204 (-5,12%), της ΕΥΡΩΒ (+1,73%) από το +4,61% στα 0,545 ευρώ μέχρι τα 0,505 (-3,07%) και της Πειραιώς (-1,23%) από το +1,84% των 0,166 ευρώ μέχρι τα 0,157 (-3,68%). 

Έγκυροι εγχώριοι αναλυτές υποστηρίζουν για τους βασικούς δείκτες τα ακόλουθα: Ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε πτωτική τάση όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 664 μονάδων και παραμένουν ανοιχτά τα  χάσματα στις 631,87 - 633,47 και 655,43 - 656,25 μονάδες. Αν χαθεί η στήριξη και των 603 μονάδων, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 597 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι 580 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε την στήριξη των 1635 μονάδων και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1620, 1612 - 1610, 1598 και 1585 μονάδες. Το επίπεδο των 1675 μονάδων είναι εκείνο που θα ανατρέψει όλα τα short στοιχήματα ενώ παραμένει ανοιχτό το τεχνικό "χάσμα" στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες. Η πρώτη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 1655 - 1657 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα προδιαγράφεται για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που έχει επιβαρύνει την ψυχολογία των συμμετεχόντων και άλλαξε την τεχνική του εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο αρνητικό σερί συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων το συναντάμε τον Οκτώβριο του 2014 που είχαμε έξι.

Η τεχνική αντίδραση από τα χαμηλά των 610 μονάδων στις 31/1 αποδείχτηκε αδύναμη, αφού τους δύο όρους που είχαμε θέσει δεν τους εκπλήρωσε. Δεν έκλεισε το "gap" στις 633,47 μονάδες, ούτε μπόρεσε να υπερβεί τον ΚΜΟ 30 ημερών που σήμερα βρίσκεται στις 641 μονάδες. Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας η νέα πτωτική κίνηση που έχει ξεκινήσει από την Δευτέρα και έθεσε σε δοκιμασία ξανά (με τα αντίστοιχα φίλτρα) την στήριξη του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 610 μονάδες.

Επόμενη στήριξη ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών στις 597 μονάδες, πριν ο Γενικός Δείκτης συναντήσει το σημαντικό επίπεδο των 575 μονάδων, που εκτός των άλλων είναι και το 61,8% διόρθωση όλης της κίνησης από τα χαμηλά των 517 μονάδων τον Ιούνιο του 2016,ως την κορυφή των 670 μονάδων τον Ιανουάριο ( Fibonacci Retracement ).

Μετά τον καταιγισμό εκθέσεων από το ΔΝΤ και την επιμονή του για βαθύτερες και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό, στις Τράπεζες, στο Εργασιακό, αλλά και σε άλλα επίπεδα, ήρθαν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ η Ολλανδία δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, οι δηλώσεις Σόιμπλε ότι "κούρεμα" χρέους γίνεται μόνο με έξοδο από το ευρώ, ενώ υπάρχει καταιγισμός δημοσιευμάτων από τον διεθνή τύπο που έχει επαναφέρει, δυστυχώς, τον όρο "Grexit" στην επικαιρότητα.

Οι μέρες περνούν, το κρίσιμο Eurogroup στις 20/2 πλησιάζει και σημάδια συναίνεσης ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, αλλά και ανάμεσα στους Θεσμούς και την Ελληνική Κυβέρνηση, προς το παρόν, δεν φαίνονται. Η ανησυχία έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο αλλά και στην Αγορά ομολόγων. Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σίγουρα υπάρχουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα αυτών. Σε αυτό το κλίμα είναι σαφές ότι οι συνετοί επενδυτές διατηρούν ρευστότητα και απέχουν από την Αγορά.

Τα σενάρια που υπάρχουν για παράταση της αβεβαιότητας, ή για "σπάσιμο" της αξιολόγησης είναι αρνητικά και δεν αποκαθιστούν το επενδυτικό κλίμα που έχει ανάγκη η Χώρα.

Κρίσιμο το Euroworking Group αλλά και οι επόμενες μέρες και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πρόοδος. Σε διαφορετική περίπτωση τα δημοσιεύματα για την θέση της Ελλάδος στο ευρώ και η ανησυχία θα αυξάνονται.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν σε ένα μέγιστο 18 μηνών σήμερα Παρασκευή 10/2, καθώς οι επενδυτές εμφάνισαν ενισχυμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου από τα αισιόδοξα κινεζικά στοιχεία για το εμπόριο και από τα ισχυρά κέρδη στη Wall Street μετά την υπόσχεση που έδωσε ο Πρόεδρος Donald Trump στις Η.Π.Α. να παρουσιάσει μια σημαντική φορολογική αναγγελία για τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις.

Οι εξαγωγές της Κίνας τον Ιανουάριο αυξήθηκαν 7,9% από το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 16,7%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν, ότι η οικονομία έχει ένα καλό ξεκίνημα το 2017.

Η αύξηση «σχετίζεται με την παγκόσμια ανάκαμψη λόγω της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες οικονομίες», δήλωσε ο Jianguang Shen, επικεφαλής οικονομολόγος της Mizuho Securities στο Χονγκ Κονγκ.

Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω 0,6% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015, και ήταν σε καλό δρόμο για να κερδίσει 1,5% για την εβδομάδα. Ο Shanghai Composite Index .SSEC ήταν στο +0,42%.

Ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας αυξήθηκε 2,49%, χάρη στον ούριο άνεμο από ένα πιο αδύναμο γιεν, και ήταν έτοιμος να προσθέσει 2,5% για την εβδομάδα.

"Το αδύναμο γιέν σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των μετοχών των ΗΠΑ τροφοδοτεί μια ανοδική τάση στην αγορά του Τόκιο," δήλωσε ο Hiroki Allen, επικεφαλής της Superfund στην Ιαπωνία.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι θεσμοί αναμένεται να παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση πρόταση πλαισίου δημοσιονομικών μέτρων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Στο δημοσίευμά του, το Bloomberg αναφέρει ότι η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά ακόμη και την Παρασκευή, καθώς αναζητείται πρόοδος μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup.

Στην ανάγκη εξεύρεσης μίας λύσης γρήγορα, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σε ομιλία του στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι είναι καλύτερα να βρεθεί έστω και μία χειρότερη λύση τώρα, παρά μία καλύτερη σε πέντε μήνες.

Ο κ. Χουλιαράκης επέμεινε ότι η στάση της Ελλάδας είναι καθαρή, καθώς και ότι δεν χρειάζονται περισσότερα μέτρα, ενώ επεσήμανε ότι η ρίζα του προβλήματος είναι πόσο μεγάλη ελάφρυνση χρέους προτίθενται να δεχθούν η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκτάκτως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να έχει την Παρασκευή συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, με στόχο την άρση του αδιεξόδου των τελευταίων εβδομάδων και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στο τραπέζι των συζητήσεων, πέραν του κ. Τσακαλώτου, θα βρεθούν κατά τις ίδιες πληροφορίες:

  • ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισλεμπλουμ
  • ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί
  • ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ
  • το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ
  • ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν

Συνέντευξη με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα δημοσιεύει η εφημερίδα Tagesspiegel. Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη Σόιμπλε στο γερμανικό δίκτυο ARD, ο δημοσιογράφος ρωτά τον κ. Πιτέλα πώς κρίνει την «απαίτηση του κ. Σόιμπλε από την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορεί να παραμείνει εντός της νομισματικής ένωσης». Ο Τζιάνι Πιτέλα απαντά: «Ο Σόιμπλε παίζει με τη φωτιά πάντα όταν πρόκειται για την Ελλάδα. Η Αθήνα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Όπως πάντα ο Σόιμπλε προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, προκειμένου να πολώσει την εγχώρια πολιτική σκηνή. Αυτό είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο – με φόντο μάλιστα τις βερμπαλιστικές επιθέσεις του Τραμπ κατά της Ευρώπης».

Η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup (EuroWorking Group), δεν διεξήχθη διεξοδική συζήτηση για την Ελλάδα.

Είπε επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης ενθαρρύνουν την Αθήνα και τους θεσμούς να συνεργαστούν, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Αναστροφή των θετικών τάσεων σε καταθέσεις και επισφάλειες καταγράφονται από τις αρχές του έτους, ενισχύοντας τους φόβους ότι εάν δεν κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση, θα κοστίσει ακριβά στις τράπεζες και την οικονομία.

Εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ η μείωση των καταθέσεων στο διάστημα αυτό, με αναστροφή της τάσης του προηγούμενου έτους.

Ανησυχητική είναι και η άνοδος των νέων καθυστερήσεων, κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ από την αρχή του 2017, μετά από μια χρονιά σταθεροποίησης ή και μείωσης.

Κατόπιν συνεννόησης και με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ στη χθεσινή συνεδρίαση τη χώρα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και θεσμικά αρμόδιος για το ρόλο αυτό Παναγιώτης Νικολαΐδης, διευκρινίζει το Υπουργείο απαντώντας σε σχόλιο της Ν.Δ.. «Έχει συμβεί στο παρελθόν και όταν κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο θα συμβεί ξανά στο μέλλον, όπως ισχύει σε κάθε σοβαρή χώρα» υπογραμμίζεται.

Καθησυχαστικός για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εμφανίζεται ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, o οποίος σε άρθρο του στους Financial Times, επισημαίνει ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα δεν συνίσταται στην πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, αλλά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Υπεραμυνόμενος της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, σημειώνει πως αυτό δεν εμπνέει πλέον, καμία ανησυχία και υποστηρίζει πως «δεν θα είχαμε εκταμιεύσει τόσα χρήματα στην Ελλάδα, αν πιστεύαμε ότι δεν θα τα παίρναμε πίσω».

Το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρείας Gastrade Α.Ε. απέκτησε η GasLog Ltd. Όπως σημειώνει η Gastrade σε σχετική ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η GasLog Ltd είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες που κατασκευάζει, κατέχει και διαχειρίζεται συνολικά 27 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η Gastrade αναπτύσσει στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης έναν υπεράκτιο πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Επαφές με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, πελάτες, στελέχη και εργαζόμενους της Eurobank στο νομό Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε  στις 8 και 9 Φεβρουαρίου η Διοίκηση και κλιμάκιο ανώτατων στελεχών της Τράπεζας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις με προσκεκλημένους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και πελάτες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, οι οποίοι παρακολούθησαν ομιλίες του Προέδρου του δ.σ. και του Διευθύνοντος Συμβούλου και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και ανταλλάξουν απόψεις με τα στελέχη της Eurobank για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου.

Στην τελική φάση έχει εισέλθει η διαδικασία εξασφάλισης των αναγκαίων αδειών που ξεκίνησε το 2006 (ξεπέρασε τα 10 χρόνια!) για την υλοποίηση του έργου The Cambas Project, της Reds στην Κάντζα, συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ. Με το έργο αυτό τα Μεσόγεια θα αποκτήσουν ακόμα έναν προορισμό ικανό να προσελκύει επισκέπτες από ολόκληρη την Αττική.

Την εξασφάλιση μακροπρόθεσμου δανείου, ύψους 50 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Grivalia Properties, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το IFC, μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στόχος της νέας γραμμής χρηματοδότησης συνιστά η βελτίωση των επιχειρηματικών υποδομών και η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας, το IFC εισαγάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την πιστοποίηση «Αριστείας Σχεδιασμού για Μεγαλύτερη Αποδοτικότητα» (Excellence in Design for Greater Efficiencies-EDGE).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

«Το κοινό νόμισμα βρίσκεται ενώπιον μιας δοκιμασίας αντοχής υπαρξιακής φύσης» αναφέρει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σε δημοσίευμά της, το οποίο εστιάζει στις κρίσιμες εκλογές που αναμένονται προσεχώς σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει εκ νέου η Ευρωζώνη.

Όπως σημειώνει η SZ, μετά τις γαλλικές εκλογές, το Βερολίνο ενδέχεται να χάσει τον σημαντικότερο εταίρο του, ενώ «μέσα σε όλα αναζωπυρώνεται και πάλι η διαμάχη για την Ελλάδα».

Αύξηση της τάξης του 7,9% εμφάνισαν τον Ιανουάριο οι εξαγωγές στην Κίνα, έναντι ανόδου κατά 6,1% τον Δεκέμβριο.

Οι αναλυτές της The Wall Street Journal ανέμεναν βελτίωση των εξαγωγών κατά 3,1%.

Οι εισαγωγές παράλληλα, εκτινάχθηκαν κατά 16,7%, στον απόηχο αύξησης 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 51,35 δισ. γουάν, έναντι πλεονάσματος 40,82 δισ. γουάν τον Δεκέμβριο του 2016.

«Για εμένα, δεν υπάρχει ζήτημα δύο ταχυτήτων εντός της Ευρωζώνης», δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη μέλη του ενιαίου νομίσματος να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία» υπογράμμισε η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters, ενώ πρόσθεσε πως «αυτό που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνει από κοινού, από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης».

Τον επαναπατρισμό του γερμανικού χρυσού, από διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, επισπεύδει η Bundesbank, λόγω του αυξημένου κλίματος αβεβαιότητας γύρω από τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης. Παραδοσιακά, η γερμανική κεντρική τράπεζα διατηρούσε μεγάλα αποθέματα χρυσού εκτός της Γερμανίας. Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το 98% των αποθεμάτων βρισκόταν στο εξωτερικό.  Ωστόσο, οι αλλεπάλληλες δοκιμασίες της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχουν οδηγήσει τους ιθύνοντες σε αλλαγή της συγκεκριμένης στρατηγικής. Ο κίνδυνος μάλιστα, διάλυσης της Ευρωζώνης έχει επιταχύνει τον ρυθμό επαναπατρισμού των αποθεμάτων.

Επιδείνωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Kellogg Co., κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016, λόγω του κόστους αποεπένδυσης στη Βενεζουέλα. Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία κατέγραψε ζημιές 53 εκατ. δολαρίων ή 0,15 δολαρίων/μετοχή, έναντι ζημιών 41 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν σε 0,92 δολάρια από 0,79 δολάρια το δ΄ τρίμηνο του 2015.

Νέα μείωση εμφάνισε ο αριθμός των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα (29 Ιανουαρίου - 4 Φεβρουαρίου) υποχώρησε κατά 12.000 σε 234.000. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή άνοδο των αιτήσεων κατά 3.000 σε 249.000. Οι νέες αιτήσεις διατηρήθηκαν κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 101η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί από το 1970. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 3.750, σε 244.250 αιτήσεις.

Πτώση εμφάνισαν στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Viacom Inc, τα οποία ωστόσο, αποδείχθηκαν καλύτερα των προσδοκώμενων. Τα κέρδη της αμερικανικής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 396 εκατ. δολάρια έναντι 449 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,04 δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων της FactSet περί κερδών 0,83 δολαρίων.

Ζημιογόνο αποδείχθηκε το δ’ τρίμηνο του 2016 για την Twitter Inc, παρά την αύξηση των ενεργών χρηστών κατά 0,6% σε 319 εκατομμύρια μηνιαίως. Συγκεκριμένα, τα οικονομικά αποτελέσματα της αμερικανικής εταιρείας ανήλθαν σε ζημιές 167 εκατ. δολαρίων (0,23 δολ/μετοχή) έναντι ζημιών 90,2 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Πτώση εμφάνισαν στο δ΄ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Coca-Cola Co., τα οποία υποχώρησαν σε 550 εκατ. δολάρια (0,13 δολ/μετοχή) έναντι 1,24 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,37 δολάρια, κινούμενα εντός των εκτιμήσεων της FactSet. Τα έσοδα παράλληλα, συρρικνώθηκαν κατά 6% σε 9,4 δισ. δολάρια από 10 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 9,1 δισ. δολαρίων.

Αύξηση της τάξης του 3,5% εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Nissan Motor Corp, παρά τη μείωση των εσόδων.

Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκε σε 131,74 δισ. γεν, έναντι 127,25 δισ. γεν το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν στα 2,94 τρις γεν από 3 τρις γεν το δ’ τρίμηνο του 2015.