Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2005 15:51

Κομισιόν: Θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο βαμβάκι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να ενισχύει το βαμβάκι και δεν αποβλέπει στην κατάργηση της κοινοτικής παραγωγής υπέρ τρίτων χωρών. Η μεταρρύθμιση του καθεστώτος κοινοτικών ενισχύσεων για το βαμβάκι προκύπτει από το συμβιβασμό που επετεύχθη στο Συμβούλιο του Λουξεμβούργου τον Ιούνιο του 2003».

Τα παραπάνω αναφέρει σε απάντησή της στα ερωτήματα που έθεσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπαστάμκος, η αρμόδια Επίτροπος, Fisher Boel.

Συγκεκριμένα, ο έλληνας ευρωβουλευτής, αφού επεσήμανε τη ζωτική σπουδαιότητα του κλάδου του βάμβακος, έθεσε στην αρμόδια Επίτροπο, μια σειρά από επί μέρους ερωτήματα, όπως:

Ο περιορισμός της προστασίας του προϊόντος αυτού οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσοστό συμμετοχής του στη συνολική γεωργική παραγωγική είναι χαμηλό (0,5%), παρόλο που για τη χώρα μας έχει αναγορευτεί σε εθνικό προϊόν; Υπάρχει απόφαση της Ε.Ε. να μειώσει την παραγωγή βάμβακος στο πλαίσιο της συνεργασίας της με χώρες της κεντροδυτικής Αφρικής; Γιατί η Ε.Ε. περιορίζει την επιλέξιμη καλλιεργήσιμη έκταση και διαμορφώνει μόνο για την Ελλάδα δύο επίπεδα επιδότησης, τη στιγμή που το νέο μίγμα στήριξης δεν προκαλεί προβλήματα συμβατότητας με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ); Ποιες είναι οι εναλλακτικές πολιτικές για στήριξη της αναδιάρθρωσης και της ανάπτυξης των περιοχών ώστε να αμβλυνθούν οι δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκαλεί το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης;

Στην απάντησή της η Επίτροπος αναφέρεται στον περιθωριακό ρόλο του ευρωπαϊκού βαμβακιού στην παγκόσμια αγορά και στις πολύ μικρές δυνατότητες της Ε.Ε. να επηρεάσει τις διεθνείς τιμές του. Αντίθετα, σημειώνει, η Ε.Ε., ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βάμβακος, οφείλει να αποδεχθεί τις παγκόσμιες τιμές, τις οποίες δεν καθορίζει η ίδια. Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής, στο πλαίσιο των τρεχουσών διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ (γύρος της Doha) ορισμένες χώρες της Αφρικής εξέφρασαν στην Ε.Ε. τις ανησυχίες και τα αιτήματά τους, ενώ η Ε.Ε. ανέλαβε τη δέσμευση να μειώσει ουσιαστικά κάθε μορφή εσωτερικής ενίσχυσης που έχει στρεβλωτικές επιπτώσεις στις ανταλλαγές.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η μεταρρύθμιση στο καθεστώς βάμβακος που ακολούθησε το συμβιβασμό του 2003, καλύπτει τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. έναντι των αφρικανικών χωρών. Συνεπώς, η Ε.Ε. θα συνεχίσει να ενισχύει το βαμβάκι και δεν αποβλέπει στην κατάργηση της κοινοτικής παραγωγής υπέρ τρίτων χωρών. Η ελαφρά μείωση της αποδεκτής βασικής έκτασης υπέρ της στρεμματικής ενίσχυσης έγινε, σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο, για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας.

Επιπρόσθετα, η διαφοροποίηση στο ποσό της αντίστοιχης ενίσχυσης κρίθηκε απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση του σχετικού προϋπολογισμού. Τέλος, η Επιτροπή τονίζει ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν για την ενίσχυση της οικονομίας των βαμβακοπαραγωγών περιφερειών μεταφέρθηκαν στο δεύτερο πυλώνα που αφορά στην πολιτική ανάπτυξης του υπαίθρου χώρου, δηλαδή στο νέο Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σε προπαρασκευαστική φάση και, συνεπώς, η Επιτροπή κρίνει ότι είναι πρόωρη κάθε αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα που θα είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο αυτό.

Από την απάντηση της Επιτροπής συμπεραίνεται ότι οι όποιες διεθνείς δεσμεύσεις της Ε.Ε. δεν θα επιφέρουν άλλη αλλαγή στο καθεστώς στήριξης του βάμβακος, και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Τέλος, θα υπάρξουν μέτρα του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαρθρωτική προσαρμογή των βαμβακοπαραγωγών περιοχών, τα οποία προς το παρόν βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.