Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2005 16:21

Δρομολόγηση λειτουργίας της νέας Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων

Τη δρομολόγηση της λειτουργίας της νέας Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.) στα πλαίσια της εξαγγελθείσας κυβερνητικής πολιτικής για κατάργηση του Σ.Δ.Ο.Ε. και δημιουργία μιας νέας σύγχρονης, ευέλικτης και αναβαθμισμένης ελεγκτικής υπηρεσίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, και αφορά τον Οργανισμό της νέας Υπηρεσίας, καθορίζεται η δομή και λειτουργία της.

Τα βασικά στοιχεία του νέου Οργανισμού είναι τα ακόλουθα:

- Συστήνεται Γραφείο στην ΥΠ.Ε.Ε., με βασικό αντικείμενο την πληροφόρηση και την εξυπηρέτηση των πολιτών, ώστε να υπάρχει απευθείας δίαυλος επικοινωνίας με τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες.

- Δημιουργείται Τμήμα Διεθνούς Συνεργασίας, με σκοπό την ανάπτυξη των σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς και Υπηρεσίες.

- Συγκροτείται σε κεντρικό επίπεδο Τμήμα Επανελέγχου και Εσωτερικού Ελέγχου, το οποίο θα διασφαλίζει την ακεραιότητα του συστήματος ελέγχων και τη νομιμότητα των ενεργειών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη δράση της ΥΠ.Ε.Ε.

- Για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση σύγχρονων μορφών απατών, κυρίως αυτών που γίνονται μέσω διαδικτύου και της χρήσης νέων τεχνολογιών, δημιουργείται σε κεντρικό επίπεδο εξειδικευμένο Τμήμα Πληροφορικής Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

- Δημιουργούνται δύο νέες Επιχειρησιακές Διευθύνσεις, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση περιπτώσεων, όπως οι απάτες στις επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, το ξέπλυμα χρήματος, οι παράνομες χρηματιστηριακές και τραπεζικές συναλλαγές.

- Αναβαθμίζονται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις με τη δημιουργία νέων Υποδιευθύνσεων και νέων Τμημάτων.

- Υπάρχει ειδική μέριμνα για την ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού της ΥΠ.Ε.Ε., η οποία προβλέπεται να απασχολεί περίπου 1.500 άτομα σε σχέση με 1.800 που προβλέπονταν για το Σ.Δ.Ο.Ε.

- Για το προσωπικό των Επιχειρησιακών Υπηρεσιών της ΥΠ.Ε.Ε. προβλέπεται ανώτερο χρονικό όριο παραμονής τεσσάρων ετών, με εξαιρέσεις ειδικών περιπτώσεων