Ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) κατέθεσαν τέσσερις ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, βάζοντας «φρένο» στις πληρωμές του τέλους για τον μηδενισμό του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) κατέθεσαν τέσσερις ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, βάζοντας «φρένο» στις πληρωμές του τέλους για τον μηδενισμό του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Πρόκειται για τις εταιρείες Protergia, Elpidison, Ηρών και Watt+Volt, ενώ σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η άρνηση της ΔΕΗ να καταβάλλει τις πληρωμές του Ιανουαρίου.
Το τέλος επιβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στους προμηθευτές ρεύματος, μετά από απόφαση του πρώην υπουργού Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, η οποία αποσκοπούσε στη μνημονιακή δέσμευση για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ, έως το τέλος του 2017.
Σε δημόσια διαβούλευση η μεθοδολογία της πρόσθετης χρέωσης προμηθευτών για ΑΠΕ
Την άλλη Πέμπτη η ΡΑΕ -η οποία έθεσε μέχρι την επόμενη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση του ΛΑΓΗΕ για τον τρόπο εφαρμογής της μεθοδολογίας της Πρόσθετης Χρέωσης Προμηθευτών για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγή)- θα οριστικοποιήσει τις τιμές, γεγονός που θα καθορίσει την έκβαση της υπόθεσης.
Στην εισήγηση του ΛΑΓΗΕ περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα: Εξαίρεση των περιορισμών εφεδρείας για τον υπολογισμό της εικονικής ΟΤΣ (Οριακής Τιμής Συστήματος), θέσπιση άνω ορίου στα 20 ευρώ/MWh και κάτω ορίου στα 6 ευρώ /MWh για τη διαφορά της ΟΤΣ από την εικονική ΟΤΣ, καθώς και θέσπιση πλαφόν για τη μέση μοναδιαία πρόσθετη χρέωση στα 8 ευρώ /MWh. Χθες, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η καταληκτική σύσκεψη για τη διευθέτηση του προβλήματος που δημιούργησε σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας η εκτίναξη της «χρέωσης προμήθειας» υπέρ των ΑΠΕ.
Η «χρέωση προμήθειας», μέτρο που θεσπίστηκε τον Αύγουστο του 2016 στον νόμο για τις ΑΠΕ και τέθηκε σε ισχύ από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους, στοχεύει στην κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να καταβάλουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματική Οριακή Τιμή του Συστήματος -αυτή που διαμορφώνεται καθημερινά στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού- και την εικονική, την ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν στο σύστημα δεν έμπαιναν οι ΑΠΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ οι αρχικές μελέτες έδειχναν ότι η συγκεκριμένη χρέωση το 2017 θα κυμαινόταν μεσοσταθμικά στα 7,6 ευρώ/ Mwh, στην πράξη όλα αποδείχθηκαν τελείως διαφορετικά: Τον πρώτο μήνα εφαρμογής, τον Οκτώβριο, η χρέωση προμηθευτή κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στα 4,40 ευρώ/MWh, τον Νοέμβριο ανήλθε στα 10,62 ευρώ/MWh, τον Δεκέμβριο άγγιξε τα 15,58 ευρώ/MWh και τον Ιανουάριο υπολογίζεται ότι θα εκτινασσόταν στα 32,96 ευρώ/Mwh, πάντα μεσοσταθμικά, εάν δεν είχε παρέμβει η ΡΑΕ θεσπίζοντας πλαφόν στα 40 ευρώ/Mwh.
Εξόφληση τιμολογίων
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως, συνεχίζεται η εξόφληση των τιμολογίων για παραγωγή από ΑΠΕ Ιουνίου 2016, με νέες εντολές προς τις τράπεζες, οπότε και θα εξοφληθούν 240 πάρκα πληρωτέου ποσού έως 399.442,16 ευρώ (94% των εγκαταστάσεων με παραγωγή τον μήνα Ιούνιο). Η εγκατεστημένη ισχύς Μονάδων ΑΠΕ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα έφθανε τον Δεκέμβριο του 2016 το 29,33% του συνόλου.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), πλέον στη χώρα μας είναι εγκατεστημένα 2374,3 MW αιολικών πάρκων, με τον μεγαλύτερο όγκο να βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα (736,75MW) και να ακολουθεί η Πελοπόννησος (453,9MW) και η Αν. Μακεδονία Θράκη (298,65MW). Ως προς τις εταιρείες, στην κορυφή της ελληνικής αγοράς παραμένει η Τέρνα Ενεργειακή, ακολουθεί η Ρόκας Ibedrola, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η EdF, η Enel, η Euroenergy, η Eren, η Protergia, ενώ η 10άδα κλείνει με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και την ENTEKA. Τα τελευταία 12 χρόνια έχουν κατασκευαστεί αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.893,4 MW, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς κοντά στα 158 MW. Η χειρότερη τριετία της αγοράς πάντως ήταν από το 2012 έως το 2014, όταν οι νέες εγκαταστάσεις δεν ξεπέρασαν τα 115 MW τον χρόνο.