Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2001 17:13

Με άνοδο άνοιξε η Wall Street

Aνοδικές τάσεις επικρατούν κατά τα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει επικεντρωθεί στα στοιχεία που έδωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου για τις λιανικές πωλήσεις το Μάιο αλλά και στην πλούσια ειδησεογραφία από το χώρο των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,1% έναντι 0,3% που ανέμεναν αναλυτές. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο, τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 1,4% έναντι 1,1% που εκτιμούσαν αναλυτές.

Η είδηση, ωστόσο, που δεσπόζει σήμερα, είναι η επιτυχημένη δημόσια εγγραφή της Kraft, θυγατρικής εταιρείας της Philip Morris, για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία συγκέντρωσε 8,68 δισ. δολ. από την έκδοση 280 εκατ. μετοχών στην τιμή των 31 δολαρίων η κάθε μία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ μετά από αυτή της AT&T Wireless Group πέρυσι και η μεγαλύτερη του 2001.

Η μετοχή της Kraft αυτήν την ώρα ενισχύεται κατά 2,31%, ενώ εκείνη της μητρικής της εταιρείας, Philip Morris, κατά 0,55%. Εντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Lucent Technologies μετά την υποβάθμισή της από τη Standard & Poor’s με αποτέλεσμα αυτήν την ώρα να υποχωρεί κατά 5,75%.

Στις 17:05’ ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,21% και είχε διαμορφωθεί στις 10.970,99 μονάδες. Την ίδια ώρα ο Nasdaq βρισκόταν στις 2.177,26 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,34%.