Σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο η ελληνική αγορά να βρεθεί δίχως αναγνωρισμένο φορέα διαπίστευσης, εκπέμπουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης - Πιστοποίησης (HellasCert).
Σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο η ελληνική αγορά να βρεθεί δίχως αναγνωρισμένο φορέα διαπίστευσης, εκπέμπουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης - Πιστοποίησης (HellasCert).
Όπως προειδοποιούν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν δώσει προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και η ανεξαρτητοποίηση του ΕΣΥΔ συνιστά τη μόνη βιώσιμη λύση, η οποία θα ικανοποιεί τις εποπτικές αρχές αλλά και θα βελτιώσει την ανταπόδοση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Σημειώνεται ότι το ΕΣΥΔ αποτελεί τον μοναδικό, εθνικό οργανισμό διαπίστευσης και οι συνέπειες μίας πιθανής αποτυχίας συμμόρφωσης στις ευρωπαϊκές υποδείξεις, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της αναγνώρισής του και της συμμετοχής του σε πολυμερείς παγκόσμιες συμφωνίες, θα είναι πολλαπλές και καταστροφικές για την ελληνική οικονομία.
Στην πράξη, όπως προειδοποιούν ΣΕΒ και HellasCert, αυτό σημαίνει την αυτόματη κατάργηση της διεθνούς αναγνώρισης όλων των επιχειρήσεων πιστοποίησης καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων (μερικά από τα οποία είναι και κρατικά) και κατ’ επέκταση των πιστοποιητικών που εκδίδουν για τις επιχειρήσεις - πελάτες τους.
Η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί όχι μόνο με την κατάρρευση της εγχώριας αγοράς των υπηρεσιών πιστοποίησης, αλλά και με την ανάσχεση των εξαγωγών και συνολικά των συναλλαγών για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες από και προς το εξωτερικό.
Η απώλεια της αναγνώρισης του ΕΣΥΔ στο τέλος του μήνα, επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν το 26% της συνολικής απασχόλησης και αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ και θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να τεθούν προσωρινά εκτός αγοράς, να χάσουν διεθνείς συμφωνίες και παραγγελίες και να υποστούν εκ νέου το σχετικό κόστος πιστοποίησης, την οποία θα αναζητήσουν από κάποιο άλλο αναγνωρισμένο φορέα του εξωτερικού.
Ο ΣΕΒ και η HellasCert, καταλήγοντας, καλούν το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες και δηλώνουν έτοιμοι να συμβάλλουν με εποικοδομητικό τρόπο στη συμμόρφωση της αγοράς στις υποδείξεις της ΕΕ.
naftemporiki.gr