Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2005 07:57

China Yangtze Power: Διπλάσια κέρδη το 2004, στα 362 εκατ. δολ.

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη, εμφάνισε το 2004, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια υδροηλεκτρικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, στον κόσμο, China Yangtze Power Co., μετά την σημαντική αύξηση των πωλήσεων, σε μια χώρα, όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενεργείας, υπερβαίνει την προσφορά.

Τα καθαρά κέρδη της, αναρριχήθηκαν σε 3 δισ. γιουάν (362 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 0,384 γιουάν ανά μετοχή, από 1,4 δισ. γιουάν ή 0,183 γιουάν ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Οι πωλήσεις της, αυξήθηκαν στα 6,17 δισ. γιουάν, από 2,99 δισ. γιουάν. Τα στοιχεία δεν επαληθεύτηκαν.

Η Yangtze Power, ευνοήθηκε από τα αποθέματα ηλεκτρικής ενεργείας που επηρέασαν τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και τις 24 από τις 27 επαρχίες της, πέρυσι. Η εταιρεία, διπλασίασε στην δυναμικότητά της μέσω συγχωνεύσεων και αύξησε τις τιμές, μετά την σημαντική ζήτηση ρεύματος για βιομηχανική χρήση, χωρίς να αντιμετωπίσει μεγάλους λογαριασμούς για πετρέλαιο και άνθρακα από ανταγωνίστριες.

«Η Υangtze Power δεν έχει υψηλό κόστος άνθρακα στην παραγωγή και η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζει ακόμη να αυξάνεται στην Κίνα», ανέφερε η Judith Chen, αναλύτρια της αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας της KGI Consulting Co., στη Σαγκάη, συμπληρώνοντας: «Τα κέρδη της ανήλθαν εντός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών».

Οι μετοχές της Yangtze Power σημείωναν άνοδο 0,19 γιουάν, ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στα 8,95 γιουάν η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 8,79 γιουάν, στις 10:38' π.μ., ώρα Σαγκάης. Πέρυσι, σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση, σε σύγκριση με μείωση 23% του γενικού δείκτη τιμών των μετοχών στη Σαγκάη.

Την 1η Φεβρουαρίου, η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι, θα εισπράξει 9,5 δισ. γιουάν από τραπεζικά δάνεια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα δύο εργοστάσια της μητρικής της εταιρείας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας.