Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 11:30

ΔΝΤ: Οι προτεραιότητες για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Η Ελλάδα θα πρέπει να εμβαθύνει και να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με μία περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, θα επιτρέψουν στην οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης, αναφέρει μεταξύ άλλων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην τελευταία ετήσια αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα θα πρέπει να εμβαθύνει και να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με μία περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, θα επιτρέψουν στην οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης, αναφέρει μεταξύ άλλων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην τελευταία ετήσια αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Χαιρετίζοντας τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, το ΔΝΤ κάνει λόγο για μία «εντυπωσιακή» προσαρμογή, η οποία ωστόσο, έχει σημαντικό κόστος για την κοινωνία. «Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς οι δημοσιονομικές πολιτικές εξακολουθούν να μην οδηγούν στην ανάπτυξη» αναφέρει, στο ίδιο πλαίσιο.

Όπως εξηγεί αναλυτικά, το 50% των αποδοχών των Ελλήνων καταβάλλεται σε φόρους, ενώ το έλλειμμα στο συνταξιοδοτικό σύστημα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα (10,5% του ΑΕΠ). Την ίδια ώρα, συνεχίζει το Ταμείο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 45% των συνολικών δανείων και οι φορολογικές οφειλές των ιδιωτών αγγίζουν το 70% του ΑΕΠ.

Όχι σε νέα λιτότητα

Ως αποτέλεσμα, επενδύσεις και ανάπτυξη παραμένουν αδύναμες, σπεύδει να επισημάνει το ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη χρονική περίοδο, δεν χρειάζεται περαιτέρω λιτότητα και αποσαφηνίζοντας ότι δεν είναι αναγκαίο να «τρέξει» πλεονάσματα, μεγαλύτερα του 1,5%.

Ωστόσο, αν η χώρα αποφασίσει να επιτύχει πλεονάσματα άνω του 1,5%, θα χρειαστεί να αποδείξει την αξιοπιστία της στην υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων, λαμβάνοντας επιπλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ανεξάρτητα του δημοσιονομικού στόχου, συμπληρώνει το Ταμείο, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές, φιλικές προς την ανάπτυξη και ως εκ τούτου, προτείνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να κατανεμηθούν δικαιότερα τα φορολογικά βάρη. Τα οφέλη αυτή της μεταρρύθμισης, συνεχίζει, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Επιπλέον, το ΔΝΤ κάνει ειδική μνεία και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, καθιστώντας αναγκαία την περαιτέρω μεταρρύθμισή του, ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο και πιο αποτελεσματικό στην προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η Ελλάδα επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να διευθετήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μέσω της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους.

«Κόκκινα δάνεια»

Κατά το ΔΝΤ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να περιοριστούν αποφασιστικά και γρήγορα, προκειμένου να επιτρέψουν στην οικονομία να αναπτυχθεί, μέσω της βελτίωσης των πιστωτικών ροών. «Όσο οι ισολογισμοί των τραπεζών επιβαρύνονται από τέτοιους είδους δάνεια, θα εξακολουθούν να στερούν αναπτυξιακούς πόρους από την οικονομία» επισημαίνει.

Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνει την πλήρη υλοποίηση του νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση των χρεών και τη δημιουργία ενός ισχυρού εξωδικαστικού μηχανισμού. Παράλληλα, καλεί τις εποπτικές αρχές να παράσχουν τα κατάλληλα κίνητρα στις τράπεζες, προκειμένου να τις παροτρύνουν προς την κατεύθυνση της μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Εργασιακά

Όσον αφορά τα εργασιακά, σημειώνει ότι οι υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συμπληρωθούν από μέτρα για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την ευθυγράμμιση του βιομηχανικού πλαισίου με τις βέλτιστες πρακτικές. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι θα «ανοίξουν» και τα εναπομείναντα κλειστά επαγγέλματα και θα αρθούν τα εμπόδια σε ανταγωνισμό και επενδύσεις.

Χρέος

Ακόμη και με την υλοποίηση όλων των παραπάνω πολιτικών, επισημαίνει το Ταμείο, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να λύσει το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει. Για να καταστεί βιώσιμο, διευκρινίζει στη συνέχεια, δεν χρειάζεται μία εμπροσθοβαρής ονομαστική μείωση, αλλά μία περαιτέρω επέκταση των ωριμάνσεων και των περιόδων χάριτος, όπως επίσης και η σταθεροποίηση των επιτοκίων.

naftemporiki.gr