Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2005 10:05

Tomkins: Χαμηλότερα κατά 7,3% τα καθαρά κέρδη το δ' τρίμηνο

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό 7,3%, μετά την υποχώρηση του δολαρίου και την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής υαλοκαθαριστήρων αυτοκινήτων στον κόσμο, Tomkins Plc.

Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν στα 59,5 εκατ. λίρες Αγγλίας (113,3 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 6,78 πένες ανά μετοχή, από 64,1 εκατ. λίρες ή 7,31 πένες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο επικεφαλής της, James Nicol, 50 ετών, έκλεισε εργοστάσια, πούλησε τμήματα και μείωσε τις θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων, η οποία έβλαψε της ζήτηση από πελάτες της, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας, General Motors Corp. Η βρετανική λίρα, σημείωσε άνοδο 7,1% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, πέρυσι, μειώνοντας την αξία των πωλήσεων της εταιρείας στις ΗΠΑ, όπου η πραγματοποιεί περίπου τα 2/3 των εργασιών της.

Οι μετοχές της Tomkins, έχουν σημειώσει άνοδο 7,7% το τελευταίο εξάμηνο, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 2,16 δισ. λίρες.