Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 15:46

Alpha Bank: Οι πέντε μοχλοί ανάπτυξης των επενδύσεων

Αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια του 2017, χαρακτηρίζει η Alpha Bank την ενίσχυση των επενδύσεων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια του 2017, χαρακτηρίζει η Alpha Bank την ενίσχυση των επενδύσεων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ανάγκη καθίσταται βαθύτερη δεδομένης της υποτονικής καταναλωτικής δαπάνης, η οποία οφείλεται στη συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος και στη φθίνουσα πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η Alpha Bank διευκρινίζει επίσης, ότι η επενδυτική δαπάνη συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, από το 27,3% του ΑΕΠ  το 2007, στο 12% του ΑΕΠ το 2016.

Τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις υπολείπονται των αποσβέσεων, με αποτέλεσμα ο καθαρός σχηματισμός παγίου κεφαλαίου να είναι αρνητικός, σπεύδει να προσθέσει.

Οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης των επενδύσεων, σε βάθος διετίας

  • Η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να διαμορφώσει τις συνθήκες για την υλοποίηση πρόσθετων συναφών επενδυτικών σχεδίων και να σηματοδοτήσει την προσήλωση στην εφαρμογή του προγράμματος. Το 2017 έχουν προϋπολογισθεί έσοδα της τάξεως των 2,6 δισ., έναντι 500 εκατ. το 2016 και 3,4 δισ. συνολικά στην περίοδο 2011-2016.
  • Η αξιοποίηση των διαθεσίμων κεφαλαίων για τη χώρα μέσω της αυξήσεως της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το 2016 συνεχίστηκε η απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει σημαντικά τον ετήσιο στόχο των 2,3 δισ. που είχε τεθεί. Σημειώνεται ότι συνολικά για την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 προβλέπονται διαθέσιμα κεφάλαια της τάξεως 26 δισ. (20% εθνικοί πόροι και 80% πόροι διαρθρωτικών επενδυτικών ταμείων της Ε.Ε.) που θα κατευθυνθούν επί το πλείστον σε δράσεις σχετικά με υποδομές και περιβάλλον, ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού και αγροτική ανάπτυξη.
  • Η αναδιάρθρωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.
  • Ο δραστικός περιορισμός της αβεβαιότητας σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση και τη γενικότερη πορεία του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης που αποτελεί αναγκαία συνθήκη και αδήριτη ανάγκη σε μία περίοδο που η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη συνθέτουν έναν ιδιαίτερα ευμετάβλητο διεθνή περίγυρο.
  • Η αξιοποίηση των ευκαιριών που ενδεχομένως να προκύψουν μετά τις διαφαινόμενες αλλαγές που επιφέρουν στο διεθνές εμπόριο και στις ροές των άμεσων ξένων επενδύσεων, η διαδικασία υλοποίησης της απόφασης για το Brexit και η ενίσχυση του προστατευτισμού μετά την εκλογή του νέου προέδρου στις ΗΠΑ. Η προσέλκυση, ωστόσο, άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα προϋποθέτει όχι μόνο την ενεργοποίηση των ανωτέρω τεσσάρων παραγόντων αλλά και τη μετάθεση του βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής από το σκέλος των φόρων στην πλευρά των δαπανών.

naftemporiki.gr