Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 11:00

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα - τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας - στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει των επικείμενων εξελίξεων στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης.  

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα - τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας - στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει των επικείμενων εξελίξεων στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης.  

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,04% στις 623,40 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,06% στις 1.660,51 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,38 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 28 ενισχύονται, εννέα υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,32% στις 581,42 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 0,44%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,11%, η Eurobank κατά 1,03% και η Attica Bank κατά 2,50%. Η Alpha Bank αντίθετα, διολισθαίνει κατά 0,56% στα 1,78 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Grivalia Properties υποχωρεί κατά 1,67%, ενώ στο 0,70% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Lamda Development και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo αυξάνεται κατά 1,03%, της Aegean κατά 1,50% και της Τέρνα Ενεργειακή κατά 1,42%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρή επιδείνωση, κινούμενες άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 2 μονάδες βάσης στο 7,567% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 20 μονάδες βάσης στο 8,488%.

Οι επενδυτές αναμένουν την έλευση ενός «έντονου» Σαββατοκύριακου, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για μία κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την έλευση των θεσμών στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ίδιοι δεν εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι για το ενδεχόμενο άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εντός των προσεχών εβδομάδων, φοβούμενοι μία τυχόν αναζωπύρωση του θρίλερ του 2015.

«Η αποτυχία σύγκλισης ανάμεσα στους Θεσμούς και την Ελληνική Κυβέρνηση, στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, προκάλεσε την εκδήλωση ρευστοποιήσεων και υποχώρηση των βασικών δεικτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η απώλεια της στήριξης των 640 μονάδων οδήγησε τον Γενικό Δείκτη, όπως είχαμε αναφέρει στην επόμενη σοβαρή στήριξη του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών, στις 610 μονάδες. Από αυτό το σημείο η τεχνική αντίδραση από την χθεσινή συνεδρίαση ήταν αναμενόμενη, που για να έχει συνέχεια θα πρέπει να δείξει δυναμική και να κλείσει καταρχήν το "gap" στις 633,47 μονάδες και να υπερβεί το ΚΜΟ 30 ημερών στις 643,5 μονάδες» τονίζει αναλυτικά, ο Βαγγέλης Σιούτης, αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Σχολιάζοντας την πορεία των τραπεζών, επισημαίνει τα εξής: «Ο "αδύναμος κρίκος" του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Η υπέρβαση των ΚΜΟ 200 ημερών των Τραπεζικών μετοχών θα είναι κρίσιμος παράγοντας και για την δυναμική του γενικού δείκτη. Για την ΑΛΦΑ είναι το 1,82, την ΕΥΡΩΒ το 0,641, την ΠΕΙΡ το 0,186. Οι εκθέσεις των Ξένων Οίκων δίνουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αύριο μπορεί να δίνουν άλλο πιο πιθανό σενάριο. Σε αυτό το κλίμα είναι σαφές ότι οι συνετοί επενδυτές διατηρούν ρευστότητα και απέχουν από την αγορά».

naftemporiki.gr