Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2005 17:00

Γερμανός: Αύξηση πωλήσεων - κερδών το 2004

Στα 859,6 εκ. ευρώ ανήλθαν το 2004 οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Γερμανός παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,6%, γεγονός που οφείλεται στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα οι πωλήσεις που προήλθαν από τη Λιανική δραστηριότητα παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% και ανήλθαν στα 496,6 εκ. ευρώ.

Αυξημένα παρουσιάστηκαν και τα έσοδα από πωλήσεις συσκευών κινητών τηλεφώνων και τα οποία ανήλθαν στα 84,6 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας θετική μεταβολή κατά 31,8%. Με ανάλογους ρυθμούς κινήθηκαν και τα έσοδα από πωλήσεις ψηφιακών και ηλεκτρονικών ειδών τα οποία ξεπέρασαν τα 62 εκ. ευρώ αυξημένα κατά 13,6%.

ΤΑ έσοδα της βιομηχανικής δραστηριότητας της Sunlight προσέγγισαν τα 54 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων του βιομηχανικού τομέα κατευθύνθηκε σε διεθνείς αγορές.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή στις πωλήσεις των θυγατρικών εταιριών που δραστηριοποιούνται σε χώρες εκτός Ελλάδος (Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, π.Γ.Δ.Μ, Ουκρανία), οι οποίες ανήλθαν στα ευρώ 169,5εκ. και οι οποίες συμμετέχουν πλέον κατά 20% ως ποσοστό επί των ενοποιημένων πωλήσεων.

Όσον αφορά στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε ενοποιημένη βάση ενισχύθηκαν κατά 15,4% και διαμορφώθηκαν στα ευρώ 90,4εκ. με το περιθώριο κέρδους σε αυτή την κατηγορία να διαμορφώνεται στο 10,5%.

Τέλος τα Καθαρά Κέρδη μετά Φόρους (ΕΑΤ) διαμορφώθηκαν στα ευρώ 53,9 εκ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 19,3% σε σχέση με πέρυσι.

Σε ανάλογα επίπεδα κινήθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής ανήλθε σε 679 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,6% ενώ τα Κέρδη Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 79,5 εκ. ευρώ αυξημένα κατά 11,14 %.

Τέλος τα Καθαρά Κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 10%, σε περίπου 60 εκατ. ευρώ, από 54,4 εκ. ευρώ το 2003.

Όσον αφορά στο προτεινόμενο μέρισμα για τη χρήση 2004 αυτό θα είναι 0,45 ευρώ ανά μετοχή αυξημένο κατά 12,5% σε σχέση με το μέρισμα της χρήσης 2003.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτέλέσματα του Ομίλου ο Γιάννης Καραγιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε:

"Ο Όμιλος Εταιριών ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ανταποκρινόμενος στους στόχους που έθεσε στις αρχές του 2004, διεγρέγραψε μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά. Η δυναμική μας συμμετοχή στις εξελίξεις των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, αλλά και η ενίσχυση της παρουσίας μας στις πολλά υποσχόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είχαν ως αποτέλεσμα τη δυναμική αύξηση των πωλήσεων και των κερδών του Ομίλου και είμαστε αισιόδοξοι ότι παραμένοντας σταθεροί στη στρατηγική μας οι αποδόσεις μας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά τις προσδοκίες μας για το 2005 , παραμένουμε σταθεροί στις δηλώσεις μας προς τους μετόχους μας καθώς διαβλέπουμε ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για τις επενδύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει στο εξωτερικό. Η στρατηγική μας έχει επιτυχημένα προσανατολιστεί προς τις χώρες όπου υπάρχουν υψηλά περιθώρια ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας, γεγονός που αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου για το έτος 2004, και που πιστεύουμε θα μας αποφέρει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και για το 2005."