Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 11:07

Επιφυλακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Άνω των 620 μονάδων εκκινεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές ωστόσο, να παραμένουν επιφυλακτικοί, εν μέσω της αβεβαιότητας για την πορεία της β’ αξιολόγησης.

Άνω των 620 μονάδων εκκινεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές ωστόσο, να παραμένουν επιφυλακτικοί, εν μέσω της αβεβαιότητας για την πορεία της β’ αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,85% στις 624,34 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει αύξηση κατά 0,71% στις 1.667,62 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,80 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 30 ενισχύονται, 16 υποχωρούν και 12 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,58% στις 565,50 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 1,36%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,57% και η Eurobank κατά 1,58%. Αντίθετα, οι μετοχές των Alpha Bank και Attica Bank διατηρούνται σταθερές στα 1,720 και 0,040 ευρώ, αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ αυξάνεται σημαντικά κατά 2,35%, ενώ στο 1,51% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Grivalia Properties. Οι μετοχές των Lamda Development και Ελλάκτορα καταγράφουν άνοδο της τάξης του 1%. Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή διολισθαίνει κατά 1,08% και η Aegean κατά 1,33%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρή αποκλιμάκωση, παραμένοντας άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 2 μονάδες βάσης στο 7,627% και του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 1 μονάδα βάσης στο 8,511%.

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις θεσμών - Αθήνας για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων συνεχίστηκαν και χθες, δίχως ωστόσο, να επιτυγχάνεται η αναγκαία πρόοδος, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την επανεκκίνηση των επίσημων διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές, εγχώριοι και ξένοι, εξακολουθούν να διαμηνύουν ότι η αγοραστική διάθεση στο Χ.Α. θα καθοριστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της αξιολόγησης.

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec., παρατηρεί τα εξής: «Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δέχτηκε έντονες πιέσεις στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τους πωλητές να παίρνουν ξεκάθαρα το 'πάνω χέρι". Η αρνητική ειδησεογραφία σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στο θέμα της αξιολόγησης, η επιδείνωση της διεθνούς επενδυτικής διάθεσης, που φαίνεται να μη μπορεί να προσφέρει προς ώρας νέα "χείρα βοηθείας" στο Χ.Α., η τεχνική ανάλυση, που έδωσε ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο σήμα "τριπλής κορυφής", ήδη από τη ζώνη τιμών μεταξύ 660 και 670 μονάδων, αποτελούν τους 3 παράγοντες που συνδυαστικά δεν αφήνουν το Χ.Α. να "σηκώσει κεφάλι"».

Την ίδια ώρα, στην περαιτέρω μείωση του ανώτατου ορίου του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μείωσε το ανώτατο όριο του ELA κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 46,3 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr