Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2005 19:07

Νέα πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών

ΑΠΩΛΕΙΕΣ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων.

Ανησυχίες προκάλεσε η διατήρηση της τιμής του αργού πάνω από τα 51 δολάρια το βαρέλι και η εξασθένηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/02/23/1016881.htm και την Ιταλία το Φεβρουάριο.

Ωστόσο, οι αρχικές απώλειες περιορίστηκαν το απόγευμα ύστερα από την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε τον Ιανουάριο οριακή άνοδο κατά 0,1%. Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων συνέβαλαν καθοριστικά στο ανοδικό άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.988,5 μονάδες (-0,88%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.977,19 μονάδες (-0,63%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.310,66 μονάδες (-0,29%).

Η μετοχή της Peugeot σημείωσε σημαντική πτώση κατά 4,7%. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία προειδοποίησε σήμερα τους επενδυτές για μείωση των κερδών της κατά την τρέχουσα χρήση επικαλούμενη την αύξηση των τιμών χάλυβα.

Στο δεύτερο εξάμηνο, τα καθαρά κέρδη της Peugeot ανήλθαν σε 676 εκατ. ευρώ (895 εκατ. δολ.) σημειώνοντας αύξηση κατά 7,6%. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν ότι η γαλλική εταιρεία θα εμφάνιζε κέρδη 686 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις δέχθηκε και ο τίτλος της ομοειδούς εταιρείας Renault, ο οποίος απώλεσε 1,4%.

Αντιθέτως, άνοδο της τάξεως του 2% σημείωσε η μετοχή της Porsche. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει φέτος ένα νέο μοντέλο, το “Cayman”, βασισμένο στη δημοφιλή Boxster.

Τέλος απώλειες 2,4% κατέγραψε ο τίτλος της μεταλλευτικής εταιρείας Anglo American, καθώς η αύξηση που σημείωσαν τα κέρδη της εταιρείας στο δεύτερο εξάμηνο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της αγοράς.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ