Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Honda Motor Co. και της LG Electronics Inc., μετά την έκθεση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε, ότι, οι τιμές καταναλωτή, αυξήθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες, ότι η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, θα επιταχυνθεί.

«Ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο και αυτό ανακουφίζει αρκετά την αγορά», ανέφερε Koichi Seki, διαχειριστής κεφαλαίων με την Chuo Securities Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών φαίνονται καλές, όσο η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται στις ΗΠΑ».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 942 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 101,13 μονάδες, στις 11 π.μ., στο Τόκυο, τοπική ώρα. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε το πρωΐ άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 11.530,58 μονάδες. Στη Ν. Κορέα, ο Kospi αναρριχήθηκε 1%, έχοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας.

Στην Αυστραλία, οι μετοχές της Multiplex Group και της QBE Insurance Group Ltd., ώθησαν τον δείκτη S&P/ASX 200 Index χαμηλότερα, σε ποσοστό 0,4%, μετά την ανακοίνωσή τους, ότι τα κέρδη τους, ήταν χειρότερα από ό,τι αναμενόταν.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, σημείωναν άνοδο, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και την Κίνα.

Οι μετοχές των χαλυβουργιών, συμπεριλαμβανομένης της Nippon Steel Corp. και της JFE Holdings Inc., οδήγησαν την άνοδο στην Ιαπωνία, καθώς έντονη αισιοδοξία επικράτησε, ότι οι εταιρείες θα καταφέρουν να περάσουν τη μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών στους πελάτες τους.

Τα κέρδη στην Ασία, ακολούθησαν τη χθεσινή άνοδο των μετοχών στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας της χώρας, ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,1% τον Ιανουάριο, παραμένοντας αμετάβλητες, έναντι του Δεκεμβρίου. Κατά μέσον όρο, οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημειώσουν άνοδο 0,2%.

Οι μετοχές της Honda Motor, της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, σημείωναν άνοδο 1,1%, φθάνοντας στις 5.560 γιέν η μία, ενώ της LG Electronics Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικών της Ν. Κορέας, κέρδιζαν 2%, φθάνοντας στις 76.600 γουόν.