Την αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) σήμανε η βελτίωση που κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης, ανεβάζοντας κατακόρυφα την αγωνία στην κυβέρνηση για το αν θα μπορέσει να επωφεληθεί έστω κατ’ ελάχιστο η ελληνική οικονομία, την ώρα που η β’ αξιολόγηση είναι σε εκκρεμότητα. Η οικονομία της Ευρωζώνης αρχίζει να ανεβάζει ταχύτητα, ο πληθωρισμός επιστρέφει κοντά στον επίσημο στόχο και το ποσοστό της ανεργίας υποχωρεί αισθητά στα περισσότερα κράτη-μέλη.
Από την έντυπη έκδοση
Την αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) σήμανε η βελτίωση που κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης, ανεβάζοντας κατακόρυφα την αγωνία στην κυβέρνηση για το αν θα μπορέσει να επωφεληθεί έστω κατ’ ελάχιστο η ελληνική οικονομία, την ώρα που η β’ αξιολόγηση είναι σε εκκρεμότητα.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αρχίζει να ανεβάζει ταχύτητα, ο πληθωρισμός επιστρέφει κοντά στον επίσημο στόχο και το ποσοστό της ανεργίας υποχωρεί αισθητά στα περισσότερα κράτη-μέλη.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εurostat για τον πληθωρισμό, την ανεργία και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις πιέσεις που ασκούνται από το Βερολίνο (τον κ. Σόιμπλε και την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας) στον Μάριο Ντράγκι για σταδιακή απόσυρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο κίνδυνος απόσυρσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ακόμη και πριν από το τέλος του έτους είναι πλέον μεγάλος και όσο καθυστερεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας μας σε αυτό.
Κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες τονίζει ότι δεν βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή σε σημείο απεμπλοκής, δηλαδή άρσης του αδιεξόδου, ωστόσο καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στη βελγική πρωτεύουσα υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο -αν όχι αδύνατο- η κυβέρνηση να αποφύγει τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, εάν θέλει συμφωνία.