Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 11:43

Pilkington: Ερευνα της Ε.Ε. για παραβίαση των κανόνων αντιτράστ

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισκέφθηκαν έναν αριθμό εργοστασίων της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής παρμπρίζ αυτοκινήτων στον κόσμο, Pilkington Plc, για θέμα που σχετίζεται με τη ρύθμιση των τιμών. Οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν 4,6%.

«Η Pilkington, βρίσκεται στο στάδιο της συνεργασίας με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ερευνούν το θέμα», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι αξιωματούχοι, επισκέφθηκαν εργοστάσια της εταιρείας στις 22 και τις 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωσή της.

Με βάση το νόμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 10% επί των ετήσιων πωλήσεων των εταιρειών, για παραβίαση των κανόνων περί αντιτράστ. Τυπικά, αποφασίζει για το 2% έως 3% των πωλήσεων. Το μεγαλύτερο πρόστιμο, που επέβαλε ποτέ σε εταιρεία, ήταν 497 εκατ. ευρώ (658 εκατ. δολ.), στην Microsoft Corp. των ΗΠΑ το 2004, το οποίο αποτελούσε λιγότερο του 2% των συνολικών της πωλήσεων.

Τα καθαρά κέρδη της Pilkington, αναρριχήθηκαν 31%, φθάνοντας στα 51 εκατ. λίρες Αγγλίας (97 εκατ. δολ. ΗΠΑ), το εξάμηνο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, μετά τη μείωση του κόστους της, του χρέους και τα χαμηλότερα έξοδα. Οι μετοχές της, την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, σημείωσαν άνοδο 35%.

Σήμερα, υποχωρούσαν κατά 5,5 πένες, ποσοστό 4,6%, φθάνοντας στις 115,5 πένες η μία και διαπραγματεύθηκαν στις 118 πένες, στις 8:55’ π.μ., ώρα Λονδίνου.