Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 11:10

«Φρένο» στις απώλειες βάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να βάζουν «φρένο» στις απώλειες των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, με στόχο τη «σωτηρία» των 600 μονάδων.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να βάζουν «φρένο» στις απώλειες των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, με στόχο τη «σωτηρία» των 600 μονάδων.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,01% στις 614,07 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,04% στις 1.647,29 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,96 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 30 ενισχύονται, 18 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,18% στις 568,61 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει κέρδη κατά 1,67%, η Eurobank κατά 1,05%, η Alpha Bank κατά 1,79% και η Attica Bank κατά 2,63%. Αντίθετα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολισθαίνει κατά 0,44% στα 0,224 ευρώ.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Τιτάνα και Jumbo εμφανίζουν απώλειες άνω του 2% ενώ στο 1,50% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της Viohalco. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ ενισχύεται κατά 1,98%, της Grivalia Properties κατά 1,39% και των ΕΛΠΕ κατά 0,95%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν νέα επιδείνωση, κινούμενες προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 15 μονάδες βάσης στο 7,782% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 56 μονάδες βάσης στο 8,906%.

Οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, συνεχίζουν να αποτιμούν τον κίνδυνο της επί μακρόν παράτασης της διαπραγμάτευσης, καθώς οι χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχου της Κομισιόν αφήνουν ελάχιστο περιθώριο αισιοδοξίας για άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιέζει για τη νομοθέτηση πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αλλά και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ώστε να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος.

Η Societe Generale αναφέρει, σχετικά, τα εξής: «Η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος είναι κρίσιμη για να αναπτυχθεί η οικονομία την περίοδο 2017 - 2019 και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών για τη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα, ενώ η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης αυξάνει το ρίσκο το στρατηγικό πλάνο των τραπεζών να εξοκείλει, δεδομένου ότι η χτυπημένη από την κρίση οικονομία πιθανότατα θα επηρεαστεί αρνητικά από μια πιθανή αναστολή νέων επενδύσεων και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά».

Από την πλευρά του, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, τονίζει τα εξής: «Η εβδομάδα δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς δεν υφίσταται χρονοδιάγραμμα ούτε καν για τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης - Δανειστών, με την αβεβαιότητα να αυξάνεται και τα σενάρια πολιτικού κινδύνου να αναζωπυρώνονται, ενώ η τεχνική εικόνα προϊδεάζει για πλαγιοκαθοδική κίνηση, αν τα παρόντα δεδομένα διατηρηθούν αμετάβλητα. Για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας απαιτείται η υπέρβαση του καθοδικού "χάσματος" των 656 - 660 μονάδων, γεγονός που μπορεί να συμβεί μόνο αν διαφανούν έστω, κάποιες ενδείξεις ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο Eurogrup της 20ης Φεβρουαρίου».

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, ως στρατηγικός επενδυτής εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας Τράπεζας, ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, κατόπιν της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων ελέγχων. Ως αποτέλεσμα, η Lyktos Participations A.E., εταιρεία συμφερόντων του κ. Σάλλα, αποφάσισε τη συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κρητικής τράπεζας, αποκτώντας το 21,50% του συνεταιριστικού της κεφαλαίου.

naftemporiki.gr