Η αγορά σήμερα έχει λόγους για να κινηθεί ανοδικά και να φέρει τον ΓΔ πάνω από τις 622 μονάδες, καθώς αν συνεχιστεί η κάθοδος χωρίς ανάσα, τα margin θα ψαλιδιστούν προκαλώντας αναγκαστικές ρευστοποιήσεις. Άλλωστε το τέλος του πρώτου μήνα του νέου χρόνου είναι αφορμή για την εφαρμογή τεχνικών που θα βελτιώσουν το φινάλε ανά μετοχή. Φήμες θέλουν μέσα στη βδομάδα να σκάσει είδηση για λύση στο αδιέξοδο με τους πιστωτές που ετοιμάζουν στο Μαξίμου.
Η αγορά σήμερα έχει λόγους για να κινηθεί ανοδικά και να φέρει τον ΓΔ πάνω από τις 622 μονάδες, καθώς αν συνεχιστεί η κάθοδος χωρίς ανάσα, τα margin θα ψαλιδιστούν προκαλώντας αναγκαστικές ρευστοποιήσεις. Άλλωστε το τέλος του πρώτου μήνα του νέου χρόνου είναι αφορμή για την εφαρμογή τεχνικών που θα βελτιώσουν το φινάλε ανά μετοχή. Φήμες θέλουν μέσα στη βδομάδα να σκάσει είδηση για λύση στο αδιέξοδο με τους πιστωτές που ετοιμάζουν στο Μαξίμου.
Οι πιέσεις χθες ήταν τόσο σαφείς και επίμονες, ώστε η ζώνη στήριξης στις 622 κράτησε τον ΓΔ, μόλις μια ώρα και τρία τέταρτα. Μόλις διαπεράστηκαν καθοδικά αυτά τα επίπεδα, η κάθοδος πήρε χαρακτηριστικά αυτοτροφοδότησης. Γιατί δεν υπάρχει διαχειριστής που να μην έχει κατασταλάξει στα όρια των αντοχών του σε ζημιά για κάθε μετοχή του χαρτοφυλακίου του. Ειδικά σε μέρες που έκπληξη είναι… να μην βουλιάξουν οι τιμές. Αυτά συνιστούν τα επίπεδα κάτω από τα οποία η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών γίνεται μία και μοναδική. Ρευστοποίηση θέσεων εδώ και τώρα, γιατί οι μετοχές θα αγοραστούν χαμηλότερα.
Στην Αθήνα οι επενδυτές καλούνται να κινηθούν κάτω από αρνητικές συνθήκες από την πορεία της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές αλλά παράλληλα σε παγκόσμιο επίπεδο η αναταραχή από τα πρώτα βήματα της διακυβέρνησης Τραμπ έχει ενισχύσει την τάση για αποφυγή από το ρίσκο.
Ένα από τα λίγα θετικά από το εσωτερικό ήταν η διαπίστωση ότι ξεκίνησε η λειτουργία της νέας έκδοσης του συστήματος ΟΑΣΗΣ, όσον αφορά τον υπολογισμό στις τιμές κλεισίματος και τουλάχιστον χθες, δεν παρατηρήθηκαν οι υπερβολές που θα οδηγούσαν σε ακρότητες από τις market εντολές, όπως πιθανολογούσαν αρκετοί. Πιθανά να έχει συμβεί και μια παρεξήγηση από όσους διαπίστωσαν την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων οι οποίες πιάσανε τιμές πάνω από το 7,6% αλλά αυτό έγινε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δηλαδή ανέβηκαν επίσης οι αποδόσεις των Γαλλικών και Ιταλικών ομολόγων με ταυτόχρονη υποχώρηση των αποδόσεων για τα Γερμανικά διότι ανησυχούν οι διαχειριστές κεφαλαίων στις αγορές σταθερού εισοδήματος από την ενίσχυση των κομμάτων με λαϊκίστικες ηγεσίες στην ευρωζώνη.
Τεχνικά τα Τραπεζικά blue chip εκτός από την ΕΤΕ έχουν περάσει κάτω από τον ΚΜΟ200 ημερών από την Παρασκευή και απλά συνεχίζουν την καθοδική απομάκρυνση από ένα δεδομένο της στατιστικής που σέβονται όλοι, επαγγελματίες και μη.
Αφού άνοιξε ο δρόμος για τις 600 μονάδες, αν συνεχιστεί η αποτύπωση ανησυχίας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, ο μέσος όρος θα τις προσεγγίσει. Ωστόσο θα ήταν θετικό να μην γίνει η βουτιά από τις 670 στις 600 μέσα σε τρεις συνεδριάσεις. Ο πρώτος μήνας του 2017, που θεωρείται για τους παραδοσιακούς εμπειρογνώμονες ως προάγγελος της ετήσιας επίδοσής του ΓΔ, με τη σημερινή σύνοδο να απομένει για να κλείσει μάλλον αρνητικός, θα καταλήξει με πτώση, στο τέλος του που θα εκπλήξει. Κύρια για το μέγεθός της, αλλά όχι για την αιτία που την προκάλεσε. Η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τα προγράμματα στήριξης μιας απροσάρμοστης στα ευρωπαϊκά δεδομένα περιφερειακής οικονομίας του Ευρωπαϊκού Νότου, είναι μόνιμο στοιχείο στην «ταυτότητα» του ΧΑ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες εντός του 2017 υπέστησαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της ανησυχίας των διεθνών αναλυτών για τη μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,61% στις 19.971 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,60% στις 2.280 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε μείωση κατά 0,83% στις 5.613 μονάδες.
«Οι ανησυχίες για τον Τραμπ αρχίζουν να εκδηλώνονται» σχολίασε ο Πίτερ Καρντίγιο, επικεφαλής οικονομολόγος της First Standard Financial. «Έχουμε πλέον, μία αυξανόμενη ανησυχία ότι η επίδραση των πολιτικών εξελίξεων θα εξουδετερώσει το θετικό κλίμα από τα εταιρικά αποτελέσματα και τα μακροοικονομικά μεγέθη» έσπευσε να προσθέσει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε την Παρασκευή προεδρικό διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα, πολιτών από επτά μουσουλμανικά κράτη, μεταξύ των οποίων και το Ιράν. Η κίνηση του Τραμπ έγειρε τόσο διεθνείς, όσο και εγχώριες αντιδράσεις, καθώς τουλάχιστον 16 πολιτείες δεσμεύτηκαν να πολεμήσουν την «αντισυνταγματική» απόφαση.
Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,90% στα 52,69 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 0,43% στα 55,28 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,53% στα 1.194,70 δολάρια.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 0,52% στα 1,2479 δολάρια, το ευρώ σημείωσε οριακές απώλειες κατά 0,01% στα 1,0693 δολάρια, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά κατά 1,16% στα 113,72 γεν/δολάριο.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της Ixia, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων, βρίσκεται η Keysight Technologies Inc. To αντίτιμο του deal αντιστοιχεί στο ποσό των 19,65 δολαρίων ανά μετοχή της Ixia
Παράλληλα, αύξηση της τάξης του 0,5% εμφάνισαν τον Δεκέμβριο του 2016, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά ετών. Η επίδοση του Δεκεμβρίου θεωρούταν αναμενόμενη από τους αναλυτές του MarketWatch.
ΕΥΡΩΠΗ
Απώλειες της τάξης του 1% εμφάνισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και των αντιδράσεων για τις νέες αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,05% στις 362,55 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 1,12% στις 11.681 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100κατέγραψε μείωση κατά 0,92% στις 7.118 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,14% στις 4.784 μονάδες, ο ισπανικόςΙΒΕΧ 35 μειώθηκε κατά 1,50% στις 9.361 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 2,95% στις 18.759 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Vodafone ενισχύθηκε κατά 1,35% χάρη στα δημοσιεύματα για τη συγχώνευση της ινδικής θυγατρικής με την Idea Cellular. Στον αντίποδα, η μετοχή της Eni SpA υποχώρησε κατά 2,57% εξαιτίας της δικαστικής διένεξης με τις νιγηριανές αρχές.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση της τάξης του 61% εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Bankia SA, εξαιτίας των υψηλότερων προβλέψεων. Η κερδοφορία της ισπανικής τράπεζας διαμορφώθηκε στα 73 εκατ. ευρώ έναντι 185 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και εκτιμήσεων για κέρδη 86 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, κάτω του 5% υποχώρησε η συμμετοχή του βρετανικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Lloyds Banking Group, στο πλαίσιο της προσπάθειας πλήρους αποκρατικοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αυτή τη στιγμή, το μετοχικό μερίδιο της κυβέρνησης βρίσκεται στο 4,998% (3,57 δισ. μετοχές) και στόχος αποτελεί ο μηδενισμός της κρατικής συμμετοχής, εντός των επόμενων ετών.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν των τελευταίων έξι ετών, καθώς αυξήθηκε στις 108,2 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 107,8 μονάδων τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 107,7 μονάδες.
ΧΑ
Πτώσης συνέχεια μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup και το αρνητικό διεθνές κλίμα
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί αποφάσισαν, σε μία συνεδρίαση με τζίρο ανώτερο της προηγούμενης αλλά χαμηλότερο της περασμένης Τετάρτης, να εκδηλώσουν τη διάθεση για φυγή από το ρίσκο που συνεπάγονται τα blue chip του ΧΑ. Με αποτέλεσμα την καταρράκωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς και την εγγραφή απωλειών επί της αξίας των χαρτοφυλακίων τους. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η σταθερά πλαγιοκαθοδική πορεία των τιμών των βασικών δεικτών μετά από κατακόρυφη πτώση στο πρώτο δεκάλεπτο.
Ξεκίνησαν με πτωτικό χάσμα και ούτε δευτερόλεπτο δεν εμφάνισαν τάση να περάσουν σε θετικό πεδίο, αφού το μέγεθος των απωλειών, πριν τη συμπλήρωση 20 λεπτών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ήταν για τις Τράπεζες μεταξύ -4,5% και -6,2%. Για τον ΓΔ ήταν -2,5% και για τον 25άρη ομοίως. Σημείωσαν το μέγιστο μέρας στις 10:30 και ήταν οι 631,83 μονάδες για τον ΓΔ ή μεταβολή -0,74% και για τον 25άρη οι 697,97 με μεταβολή -0,75%. Οι πιέσεις στα Τραπεζικά blue chip στο ξεκίνημα του έδωσαν μεγάλο χάσμα καθοδικό -1,50% με μέγιστο του δείκτη στις 784,98 μονάδες αλλά στο επόμενο πεντάλεπτό τον έφεραν στις 750 μονάδες. Το ελάχιστο για τις Τράπεζες και για τους βασικούς δείκτες και ήταν οι 737,50 από 789,71 μονάδες για τον Τραπεζικό δείκτη και οι 612,59 από 633,47 για τον ΓΔ ενώ ο 25άρης σταμάτησε στις 1643,78 από 1702,36 την προηγούμενη σύνοδο. Για όλους τους επενδυτές αυτά τα επίπεδα ήταν το κάτω από το όριο των πρόσφατων στηρίξεων που ορίστηκαν το Δεκέμβριο.
Τα πάντα εξαρτήθηκαν από τις διαθέσεις των θεσμικών για τα Τραπεζικά blue chip και όχι μόνο που ήταν εξαιρετικά σταθερές με κατάληξη την αποτύπωση μεγάλων απωλειών που εξαφάνισαν κάθε κέρδος από την άνοδό τους σε δυόμιση μόνο συνόδους της προηγούμενης βδομάδας που ανετράπη ριζικά την Παρασκευή και συνεχίστηκε σήμερα. Αυτό οδήγησε σε κίνηση των βασικών δεικτών σε αρνητικό πεδίο μόνιμα και με διαρκή αναζήτηση χαμηλών ως τις 14:48. Μετά από το κατώτερο μέρας σημειώθηκε νευρική ισορροπία προσφοράς και ζήτησης από τις 15:00 ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και έτσι οδήγησαν τους δείκτες λίγο ψηλότερα από το mimimum της διακύμανσης στη μέρα.
Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε απόλυτα από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -5,62% από -7,29% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -5,86% από -7,22%, η ΠΕΙΡ -8,16% από -7,11% στις 27/1, και ΕΥΡΩΒ -9,25% από -7,39% με σταθερή έκφραση ενδιαφέροντος για ρευστοποίηση θέσεων αλλά με κάμψη του προς το τέλος. Η αγορά ωστόσο δεν φάνηκε σήμερα ικανή να σταθεί πάνω από τα επίπεδα των 622 μονάδων. Επίσης τις ξεπέρασε για πρώτη φορά ενώ ήταν η πρώτη πρόσφατη στήριξη από τις συναλλαγές του Δεκεμβρίου. Η αγορά είχε στην πλάτη της σήμερα μια σειρά από αρνητικές παραμέτρους από το εσωτερικό αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και τη διεθνή δυσαρέσκεια από τον προστατευτισμό, χωρίς οικονομικά κίνητρα για την αναθέρμανση στο εσωτερικό, των ΗΠΑ.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν άλλαξε ριζικά από κάκιστη, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (1 από 0) blue chip έναντι των καθοδικών (24 από 25) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχε άνοδο μια 5 από 1 την προηγούμενη σύνοδο, και 2 από 1 αμετάβλητες. Άρα, οι 33 από 38 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 63,403 από 55,338 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 32,89 από 32,04 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος εκτινάχθηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 51,88% από 57,90% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν αρχικά πτωτική πορεία, με βουτιά με το καλημέρα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε σταθερής κλίσης πλάγια νευρική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την εικόνα στην παγκόσμια αγορά. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -1,21%, ο CAC είχε μεταβολή -1,15% με τον FTSE100 με μεταβολή -0,85%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν έναρξη με δυναμική καθοδική και σημαντικού αποτελέσματος σε μεταβολές καθώς οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν πτωτικές μεταβολές με τον Dow Jones Ind Av στο -0,85% και τον S&P500 στο -0,93%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -3,53% και έφθασε στις 614,08 από 636,54 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1648,02 από 1710,77 με μεταβολή -3,67%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ και τον 25άρη, κλείνοντας τους λίγο ψηλότερα στο μέγιστο των απωλειών τους μέσα στη μέρα.
Με κέρδη δεν έκλεισαν κλαδικοί δείκτες. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -6,82% από -7,38%, Κοινής Ωφέλειας -4,63% από -5,07%, ο 25άρης -3,67% από -3,52%, Ταξίδια Αναψυχή -3,61% από -1,91%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,55% από -4,35%, ο ΓΔ -3,53% από -3,64%, Τηλεπικοινωνιών -3,42% από -2,12%, Πρώτων Υλών -3,02% από -3,08%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,92% από -3,37%, Βιομηχανικών Προϊόντων -2,61% από -2,26%, ο FTSEΜ -2,40% από -3,61%, Εμπορίου -2,39% από -1,69%, Πετρελαίου Αερίου -2,31% από -2,03%, Κατασκευές Υλικά -2,16% από -1,57%, Τεχνολογίας -1,70% από -0,62%, Ακίνητης Περιουσίας -1,20% από -2,74% και Τροφίμων Ποτών -0,85% από -0,57%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +7,23%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,403 από 55,338 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,522 από 1,917 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 54,755 από 51,159 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,951 από 1,146 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,618 από 43,874 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 109,489 από 103,619 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 25 από 33 των καθοδικών σε 73 από 87 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 28 από 9.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πάλι έντονα πτωτική δυναμική στον 25άρη. Το ελάχιστο μέρας στις 1643,78 (-3,92%) μονάδες ορίστηκε στις 16:59. Το μέγιστο μέρας εμφανίστηκε στο άνοιγμα και ήταν οι 1697,97 (-0,75%) μονάδες. Το κλείσιμο με μεταβολή -3,67% ορίστηκε στις 1648,02 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 16,621 από 15,726 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 2548 συμβόλαια με ανώτερο μέρας στις 1704,75 μονάδες και κατώτερο στις 1644,50. Η σειρά Μαρτίου εμφάνισε όγκο 299 ΣΜΕ οι 428 ανοικτές θέσεις έγιναν 659 με εκκαθάριση στις 1648,00 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1648,02 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1648,75 από 1704,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Φεβρουαρίου 7030 από 6865. Η προπορεία του 25άρη εξατμίστηκε προ της τελευταίας συνόδου του Ιανουαρίου. Αυτό έγινε με ταυτόχρονη αύξηση των ανοικτών θέσεων που υπογραμμίζει τη διάθεση των επαγγελματιών της αγοράς για αλλαγές στα ποσοστά έκθεσης σε short και long θέσεις.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ΜΕΤΚ.
Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση είναι εξέλιξη που λειτουργεί αρνητικά στην πιστοληπτική ικανότητα (credit negative) των Ελληνικών Τραπεζών. Τονίζει η Moody’s εκτιμώντας ότι βάζει σε κίνδυνο τα πλάνα αναδιάρθρωσης περιλαμβανομένης και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 40% ως το 2019. Ήτοι να πέσει στα 67 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, από 107 το Σεπτέμβριο του 2016.
Η Societe Generale σημειώνει ότι «Η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος είναι κρίσιμη για να αναπτυχθεί η Οικονομία την περίοδο 2017 - 2019 και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των Καταθετών και των Επενδυτών για την Χώρα και το Τραπεζικό της Σύστημα, ενώ η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης αυξάνει το ρίσκο το στρατηγικό πλάνο των τραπεζών να εξοκείλει, δεδομένου ότι η χτυπημένη από την κρίση
Οικονομία πιθανότατα θα επηρεαστεί αρνητικά από μια πιθανή αναστολή νέων επενδύσεων και την έλλειψη ρευστότητας στην Αγορά».
Τα παραπάνω καλούνται να αφομοιώσουν οι επενδυτές μέσα σε κλίμα ανησυχίας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Το Eurogroup δεν έβγαλε νέα, δείχνοντας πως δεν φαίνεται να υπάρχει η πολιτική λύση που ήθελε η Κυβέρνηση. Πλέον ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, μιας και σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να κλείσουμε μέσα στον Φεβρουάριο, μπορεί να χαθεί το "τρένο" του "QE" το πρώτο τρίμηνο τους έτους και μαζί και οι στόχοι έτους.
Η Αγορά φοβάται περισσότερο την μεγάλη καθυστέρηση, παρά τις εκλογές, ενώ ξεκίνησαν και πάλι τα δημοσιεύματα για "Grexit", ξυπνώντας μνήμες 2015. Σημαντική ημερομηνία η 6η Φεβρουαρίου, μιας και εκεί θα δούμε, πιθανότατα, τις προθέσεις του ΔΝΤ. Εκτός από τα τελεσίγραφα για την αξιολόγηση, φαίνεται να έχουμε και αντίστοιχη πίεση και στον Τραπεζικό κλάδο, σε σχέση με την μείωση των NPLS, μιας και όσο καθυστερούν τόσο δυσχεραίνει η θέση τους ενόψει και των "stress tests" για το 2018.
Ο χρόνος κυλάει αρνητικά έχοντας κουράσει τους πάντες. Κλείσαμε ήδη 2 χρόνια με νέα Κυβέρνηση χωρίς να έχουμε δει ουσιαστικά θετικά βήματα, μιας και ακόμα προσπαθούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση εκείνης της περιόδου. Το ενδεχόμενο εκλογών παραμένει ανοιχτό και θα εξαρτηθεί αν τελικά η Κυβέρνηση μπορέσει να περάσει από την Βουλή την όποια συμφωνία.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν σήμερα Τρίτη αφού το διάταγμα για αυστηρές διαδικασίες ελέγχου για τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ, που διέταξε ο πρόεδρος Donald Trump, έφερε προβληματισμό στους επενδυτές καθώς φάνηκε ότι είναι σοβαρός και έτοιμος να εφαρμόσει τις αμφιλεγόμενες υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας.
Οι μετοχές παγκόσμια εμφάνισαν τις μεγαλύτερες απώλειες τους σε έξι εβδομάδες μετά την υπογραφή από τον Πρόεδρο Trump μιας εκτελεστικής εντολής την Παρασκευή για να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε Σύριους πρόσφυγες επ 'αόριστον και να αναστείλει τα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες από επτά χώρες που η πλειοψηφία είναι μουσουλμανική, προκαλώντας εκτεταμένες διαμαρτυρίες.
«Οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι όπως φαίνεται γιατί θεωρούν ότι αυτά βάζουν φωτιά σε γεωπολιτικούς κινδύνους που ήδη υπάρχουν» είπε ο Yoshinori Shigemi, αναλυτής της αγοράς της JP Morgan Asset Management.
Η κίνηση του Τράμπ προκάλεσε την κριτική από ορισμένους φορείς χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και τους ηγέτες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και τα ανώτατα στελέχη της Goldman Sachs Group και Ford Motor Co και ενόχλησε πολλούς ξένους ηγέτες.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,5%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei έπεσε -1,69%.
Τη Δευτέρα, στις ΗΠΑ ο S&P 500 υποχώρησε 0,6%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση του σε ένα μήνα, αν και παρέμεινε πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από τις προεδρικές εκλογές 8 Νοεμβρίου.
Ο δείκτης MSCI για 46 χρηματιστήρια του κόσμου έπεσε -0,6%, τη μεγαλύτερη πτώση του σε ένα μήνα και μισό.
Η διάθεση κλονίστηκε περαιτέρω μετά την απόλυση από τον Trump της υπηρεσιακής υπουργού δικαιοσύνης των ΗΠΑ μετά το εξαιρετικά σπάνιο βήμα της να αψηφήσει τον Λευκό Οίκο. Τα futures των μετοχών των ΗΠΑ δείχνουν έναρξη με πτώση -0,3% την Τρίτη και το δολάριο διεύρυνε τις απώλειες του έναντι του γεν.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ήταν σε γενικές γραμμές αδύναμο και υποχώρησε 0,4% έναντι του γεν, για να αγοράζει 113,32 γιεν. Ήταν κάτω κατά 3,2% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, μετά από τρεις μήνες με αρκετά μεγάλα κέρδη.
Το ιαπωνικό νόμισμα δεν έδειξε καμία αντίδραση αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε την αναμονή ως προς την πολιτική της, όπως αναμενόταν. Πρόσφατα δεδομένα έδειξαν ότι η οικονομία σιγά-σιγά να ανακτά πρόσφυση και τροχιά ανόδου.
Το ευρώ έφτασε μέχρι τα 1,0710 δολάρια, εδραιώνοντας την ανάκαμψη του αυτό το μήνα από το χαμηλό 14 ετών του 1,0340 στις 3 Ιανουαρίου.
Οι ανησυχίες αυξάνονται επίσης για μια πολιτική στροφή προς λαϊκίστικες ηγεσίες στην Ευρώπη. Οι αποδόσεις των Γαλλικών ομολόγων ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015, σχετικά με την άνοδο της αβεβαιότητας για τις προεδρικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Σειρά νέων όρων για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε εμπιστευτική έκθεσή του, στην οποία θέτει μια ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, πέραν του αφορολογήτου και του ασφαλιστικού, σε τομείς όπως οι αγορές, τα εργασιακά, αλλά και ο τραπεζικός τομέας («κόκκινα» δάνεια, θεσμικό πλαίσιο για πτωχεύσεις, ορισμός διοικήσεων τραπεζών).
Η εμπιστευτική έκθεση 38 σελίδων, αποσπάσματα από την οποία παρουσιάζονται στην εφημερίδα «Καθημερινή» θα παρουσιαστεί μαζί με έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κατά τη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου.
«Το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως», απαντά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), μετά τη διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει βάση στην κινδυνολογία γύρω από το ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, εκπρόσωπος του ESM επισημαίνει ότι το ελληνικό χρέος κρίνεται διαχειρίσιμο, εφόσον οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως, χάρη στους «εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού από τον ESM μακροπρόθεσμα, αλλά και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του, τα οποία υιοθετήθηκαν πρόσφατα».
Σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων μέσα στο 2017 «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή» της Κυριακής, τονίζοντας ότι το 2017 θα αποτελέσει «έτος-στροφή» για τις ελληνικές τράπεζες. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει πως η μείωση θα επιτευχθεί κυρίως με τη μορφή των αναδιαρθρώσεων των δανείων, ενώ, όπως σημειώνει «ισχυρή ώθηση θα δώσει και η διαδικασία του εξωδικαστικού διακανονισμού». Ο κ. Δραγασάκης προανήγγειλε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και ότι εντός του 2017 θα λειτουργήσουν επίσης τα κέντρα ενημέρωσης πολιτών και άλλες δομές με σκοπό να διευκολύνουν τη διαδικασία.
«Επιτρέψαμε, λόγω της καθυστέρησης, την επανεμφάνιση των χειρότερων σεναρίων για την Ελλάδα, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που διαμορφώνεται ένα διεθνές περιβάλλον ιδιαίτερα αβέβαιο με τις εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές Ευρωπαϊκές χώρες, το Brexit και την αναζήτηση του νέου δόγματος πολιτικής για το εμπόριο και τις διεθνείς ισορροπίες από την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου Σίμος Αναστασόπουλος, σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο το βράδυ της Δευτέρας.
Παραμένει το ύψος των επενδύσεων στα 180 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα επταετίας, αλλά μειώνονται οι στόχοι για την κίνηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στους όρους της τελικής τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης που αναρτήθηκε στο virtual data room του ΤΑΙΠΕΔ και ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα ορίζεται η 24η Μαρτίου για το σύνολο του 67% του ΟΛΘ ΟΛΘ-1,90% απευθείας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν».
Στην τελική και πιο κρίσιμη φάση της έχει περάσει η υπόθεση της διερεύνησης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) της ύπαρξης καρτέλ για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημοσίων έργων την περίοδο 1989 - 2016, που αφορά κυρίως τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους και έναν σημαντικό αριθμό ξένων και μικρότερων ελληνικών τεχνικών εταιρειών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για τη διαδικασία διευθέτησης (settlement) στην οποία έχουν προσφύγει οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι έχει προχωρήσει σημαντικά, το αν θα ολοκληρωθεί παραμένει ανοιχτό.
Ως στρατηγικός επενδυτής εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας Τράπεζας, ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ-8,16% Μιχάλης Σάλλας, κατόπιν της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων ελέγχων. Ως αποτέλεσμα, η Lyktos Participations A.E., εταιρεία συμφερόντων του κ. Σάλλα, αποφάσισε τη συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κρητικής τράπεζας, αποκτώντας το 21,50% του συνεταιριστικού της κεφαλαίου. Oι παραπάνω εξελίξεις τελούν υπό την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Την αναστολή της κυκλοφορίας των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα» για οικονομικούς λόγους ανακοίνωσε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη μέσω πρωτοσέλιδου άρθρου. Στο δημοσίευμα του «Βήματος»γίνεται λόγος για αδυναμία του Οργανισμού να υποστηρίξει την εκτύπωση των εφημερίδων του, και την απρόσκοπτη λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει, καθώς, όπως αναφέρει, «οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν -και δέσμευσαν- προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώριση εμπορικών διαφημίσεων».
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Υπέρ της συγκρότησης μίας «bad bank» για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» στις χώρες της Ευρωζώνης, τάχθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. «Θα αποτελεί μία πολύτιμη βοήθεια για τη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ένωσης» τόνισε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).
Περαιτέρω αύξηση εμφάνισε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 1,319 τρισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 27η Ιανουαρίου, έναντι 1,303 τρισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα (20/01/2017). Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 207,8 δισ. ευρώ, στην αγορά ABS (Asset-backed securities), ύψους 23,5 δισ. ευρώ και στην αγορά εταιρικών ομολόγων, ύψους 58,8 δισ. ευρώ.
Κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της Ixia, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων, βρίσκεται η Keysight Technologies Inc.
To αντίτιμο του deal αντιστοιχεί στο ποσό των 19,65 δολαρίων ανά μετοχή της Ixia Οι δύο εταιρείες αναμένεται να δημιουργήσουν ένα κοινό σχήμα, το οποίο θα δραστηριοποιείται στην αγορά των ολοκληρωμένων επικοινωνιακών λύσεων.
Αύξηση της τάξης του 0,5% εμφάνισαν τον Δεκέμβριο του 2016, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά ετών. Η επίδοση του Δεκεμβρίου θεωρούταν αναμενόμενη από τους αναλυτές του MarketWatch. Οι καταναλωτικές δαπάνες «ευθύνονται» για τα 2/3 της αμερικανικής ανάπτυξης, καθώς θεωρούνται μοχλός αύξησης του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, το εισόδημα των νοικοκυριών σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,3% και ως αποτέλεσμα, ο δείκτης αποταμίευση υποχώρησε κατά 0,2 μονάδες στο 5,4%.
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, βρισκόμενος μίας «ανάσα» από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT). Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,9% σε ετήσια βάση, έναντι 1,7% τον Δεκέμβριο του 2016. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο στο 2%. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επίδοση του Ιανουαρίου είναι η καλύτερη από τον Ιούλιο του 2013.
Κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη αναδείχθηκε για το 2016 η Volkswagen, παίρνοντας τα «σκήπτρα» από την Toyota.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της γερμανικής εταιρείας ανήλθαν σε 10,3 εκατομμύρια οχήματα, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από την κινεζική αγορά. Αντίθετα, οι πωλήσεις της Toyota παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,2% στα 10,2 εκατομμύρια οχήματα. Σημειώνεται ότι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία βρισκόταν στην «κορυφή» του κλάδου από το 2012 έως το 2015.