Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 19:03

Προωθούνται ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ

«Το επόμενο βήμα στην ενεργειακή μας πολιτική θα είναι η συνολική παρέμβασή μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μετά την θεσμοθέτηση των κανονιστικών διατάξεων για τη διαχείριση του συστήματος και των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την αγορά του φυσικού αερίου και την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την αγορά πετρελαιοειδών», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης μιλώντας στο 3ο Εθνικό Συνέδριο με θέμα την «Εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-Προοπτικές και προτεραιότητες προς το στόχο του 2010», που διοργανώνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, ο κ. Σαλαγκούδης επισήμανε ότι εντός της εβδομάδας θα υποβάλει στον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα συνολική πρόταση, στόχοι της οποίας είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η ασφάλεια των επενδύσεων, η εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης, η προώθηση των νέων τεχνολογιών κτλ.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαδικασίες για την θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, καθώς και για την ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων.

Ακόμη, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προωθούνται ρυθμίσεις με τις οποίες:

- καταργείται η εφάπαξ αποζημίωση 1% υπέρ του Δημοσίου για την εγκατάσταση ΑΠΕ σε δασικές εκτάσεις,

- νομιμοποιείται η επέμβαση σε δασικές εκτάσεις για την εγκατάσταση μετρητικών οργάνων και

- διευκρινίζεται ότι και οι υποσταθμοί σύνδεσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν πέραν πάσης αμφιβολίας συγκεκριμένες παρερμηνείες που είχαν ανακύψει.

Επίσης, τροποποιείται ο δασικός κώδικας, ώστε να είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε δασικές εκτάσεις ανεξαρτήτως καυσίμου. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες μορφές ΑΠΕ, λέγοντας ότι τόσο το θεσμικό πλαίσιο για τη γεωθερμία όσο και το σχέδιο νόμου για τα βιοκαύσιμα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 800 MW μη υλοποιηθέντων έργων ΑΠΕ (κυρίως αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών) που διαθέτουν άδεια εγκατάστασης. Ο κ. Σαλαγκούδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι σταδιακά βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ΑΠΕ. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τον Δεκέμβριο 2004 η Ελλάδα ήταν για πρώτη φορά έκτη στην παγκόσμια κατάταξη με βάση το δείκτη ελκυστικότητας για επενδύσεις σε χερσαία αιολικά πάρκα που συντάσσει η Ernst & Young, ενώ με βάση το γενικό δείκτη για τις ΑΠΕ ανέβηκε στην όγδοη θέση.

Πηγή: ΑΠΕ