Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2005 07:02

Ιαπωνία: Μείωση των τιμών καταναλωτή με τον ταχύτερο ρυθμό

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό, από τον Μάϊο, διευρύνοντας την περίοδο του αντιπληθωρισμού, σε περίπου επτά χρόνια και καθιστώντας λιγότερο πιθανό το τέλος της νομισματικής πολιτικής με τα επιτόκια στο μηδέν, μειώθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο.

Οι τιμές – εκτός των νωπών τροφίμων – υποχώρησαν 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Τόκυο και διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων των 30 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. O δείκτης τιμών καταναλωτή, υποχώρησε 0,2% τον Δεκέμβριο.

Ο διοικητής της Bank of Japan, Toshihiko Fukui, επανέλαβε χθες, την υπόσχεση, ότι θα διατηρήσει την πολιτική των βασικών επιτοκίων στο μηδέν, μέχρι οι τιμές να σταματήσουν να υποχωρούν και να αρχίσουν να σημειώνουν σταθερή άνοδο. Η πρόσφατη μείωση, καταδεικνύει, ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο κλονίζεται, μετά τις κυβερνητικές εκθέσεις αυτόν τον μήνα, που έδειξαν ότι η Ιαπωνία εισήλθε σε ύφεση πέρυσι και η ανάπτυξη των εξαγωγών περιορίστηκε τον Ιανουάριο.

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε επί τρία συνεχόμενα τρίμηνα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν και οι εξαγωγές περιορίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση. Οι εξαγωγές αναπτύχθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Nippon Telephone & Telegraph Corp. μειώνουν τις τιμές για την παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, το κόστος των οποίων, μειώθηκε 12% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, περικόπτοντας 0,2% από το σύνολο των τιμών, σύμφωνα με την κυβέρνηση.