Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2005 08:01

Bill Gates και Phil Knight επενδύουν σε fund της Oak Hill

ΣΕ ΕΝΑ νέο κεφάλαιο, εξαγορών εταιρειών της Oak Hill Capital Partners LP, ύψους τουλάχιστον 2,5 δισ. δολ., που δημιούργησε ο δισεκατομμυριούχος του Τέξας των ΗΠΑ, Robert Bass, επένδυσαν ο πρόεδρος της Microsoft Corp., Bill Gates και ο πρόεδρος της Nike Inc., Phil Knight.

Η συμμετοχή τους στην εταιρεία, αποκαλύφθηκε από τον συνεργάτη της Oak Hill, J. Taylor Crandall, χθες, στο Oregon Investment Council. Ο Bass, o Knight και οι 32 επαγγελματίες της Oak Hill, επένδυσαν από κοινού 500 εκατ. δολ. στο νέο κεφάλαιο, σύμφωνα με τον Crandall. Το μέγεθος της επένδυσης του Bill Gates, δεν αποκαλύφθηκε.

Ο Bass, ίδρυσε την Oak Hill, πριν από δύο δεκαετίες, προκειμένου να επενδύσει τα χρήματά του. Ο οργανισμός, λειτουργεί σαν οικογενειακό γραφείο για τον Bass και τον Knight και διαχειρίζεται περισσότερα από 10 δισ. δολ. για ιδιώτες και οργανισμούς.

«Ο Bass δεν θα συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο, εάν δεν είχε εμπιστοσύνη στην ομάδα», ανέφερε στο συμβούλιο, ο Jay Fewel, επικεφαλής επενδύσεων μετοχών του Ορεγκον.

Το συμβούλιο του Ορεγκον, το οποίο προσπαθεί να επενδύσει κεφάλαια με άλλους, προκειμένου να περιορίσει την εξάρτησή του, από την Kohlberg Kravis Roberts & Co., ενέκρινε 100 εκατ. δολ. για το κεφάλαιο της Oak Hill. Το συμβούλιο, διαχειρίζεται περισσότερα από 46 δισ. δολ. σε κρατικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Αλλοι επενδυτές στο νέο κεφάλαιο, είναι η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και το Stanford University, σύμφωνα με τον Crandall, 51 ετών, προς το συμβούλιο. Η Oak Hill, προβλέπει να ολοκληρώσει την άντληση κεφαλαίων, περίπου στα μέσα του έτους.

Το California Public Employees' Retirement System, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό κεφάλαιο των ΗΠΑ, επένδυσε επίσης, σύμφωνα με τον Rick Hayes, ο οποίος άφησε την Calpers για να εργαστεί πέρυσι στην Oak Hill.

Οι εταιρείες επενδύσεων και οι venture capital διεθνώς, ενδέχεται να αντλήσουν φέτος τουλάχιστον 250 δισ. δολ. σε νέες επενδύσεις, καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, καθιστά πιο φθηνές της αγορές, ενώ η άνοδος των Χρηματιστηρίων καθιστούν ευκολότερα τα κέρδη από τις πωλήσεις, σύμφωνα με την Private Equity Intelligence Ltd.

Η Oak Hill συγκέντρωσε 1,4 δισ. δολ. εγγυήσεων μετά από τέσσερις μήνες, είπε ο Hayes, 39 ετών. Τη στιγμή που ο στόχος, είναι η άντληση κεφαλαίων 1,75 δισ. δολ., η Oak Hill ενδέχεται να αντλήσει το ανώτερο 2,5 δισ. δολ., είπε με τη σειρά του ο Fewel. Συχνά οι χρηματιστηριακές εταιρείες, βάζουν ένα όριο στα κεφάλαια, όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.

Ο Bill Gates, που θα γίνει 50 ετών τον Οκτώβριο, δημιούργησε τη Microsoft με ένα συμμαθητή του από το γυμνάσιο, τον Paul Allen, το 1975. Η εταιρεία του, κατέστη η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λογισμικού στον κόσμο, με έσοδα περίπου 40 δισ. δολ. την τρέχουσα χρήση. Ο Steve Balmer, ανέλαβε τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή το 2002, ενώ ο Gates, παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Ο Knight, που σήμερα γίνεται 67 ετών, δημιούργησε τη Nike το 1962, ως φοιτητής του Πανεπιστημίου του Ορεγκον, όταν προπονητής της ομάδας ήταν ο Bill Bowerman, πουλώντας αθλητικά παπούτσια από το αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να την κάνει, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αθλητικών παπουτσιών στον κόσμο, με πωλήσεις 12,3 δισ. δολ. την τελευταία χρήση. Η εταιρεία, που τότε ονομαζόταν Blue Ribbon Sports, μετονομάστηκε σε Nike το 1972. Ο Knight, άφησε τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας, τον Δεκέμβριο.

Τον περασμένο μήνα, ο Knight, έθεσε σε λειτουργία σχέδιο πώλησης 5,7 εκατ. δικών του μετοχών, αξίας περίπου 507 εκατ. δολ., με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Nike, στις 14 Ιανουαρίου. Ο ίδιος έχει δηλώσει, ότι σκοπεύει να παραμείνει ως κύριος μέτοχος ελέγχου της Nike.