Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2005 09:21

Sankyo: 813,4 δισ. γιέν για την εξαγορά της Daiichi Pharma

ΣΤΗΝ εξαγορά της Daiichi Pharmaceutical Co., αντί του ποσού των 813,4 δισ. γιέν (7,7 δισ. δολ. ΗΠΑ), προχωρά η Sankyo Co., με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται η θέση της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, στην εσωτερική αγορά ύψους 7 τρισ. γιέν.

Η Sankyo, θα καταβάλλει 1,159 μετοχές για κάθε μία μετοχή της Daiichi, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν σήμερα από κοινού, οι δύο εταιρείες. Ο πρόεδρος της Sankyo, Takashi Shoda, θα είναι ο επικεφαλής της νέας εταιρείας, που θα συσταθεί τον Οκτώβριο, με την επωνυμία «Daiichi Sankyo Co.». Η αξία της συναλλαγής, βασίζεται ση σημερινή τιμή κλεισίματος της μετοχής, στα 2.450 γιέν η μία.

Οι ιαπωνικές φαρμακευτικές εταιρείες συγχωνεύονται και επεκτείνονται στο εξωτερικό, προκειμένου να αντισταθμίσουν την επίδραση από τη μείωση των τιμών, που αποφάσισε η κυβέρνηση, καθώς ο ανταγωνισμός αυξάνεται εντός χώρας. Η Ιαπωνία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φαρμάκων στον κόσμο.

Η εξαγορά της Sankyo, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, που γίνεται φέτος στην Ιαπωνία, μετά από την συγχώνευση της Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc., της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία πριν από μία εβδομάδα, συμφώνησε να καταβάλλει 3,08 τρισ. γιέν, για την εξαγορά της UFJ Holdings, της τέταρτης μεγαλύτερης δανείστριας της χώρας.

Η συγχώνευση των δύο φαρμακευτικών εταιρειών, ανεβάζει το ποσόν των συγχωνεύσεων στην Ιαπωνία στα 52,9 δισ. δολ. ΗΠΑ, έναντι συγχωνεύσεων 50,7 δισ. δολ., που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

H εταιρεία Daiichi Sankyo, προβλέπεται να έχει ετήσιες πωλήσεις ύψους 911 δισ. γιέν φέτος και χρηματιστηριακή αξία, περίπου 1,79 τρισ. γιέν.