Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2005 09:43

Υukos: Αρνητική η απόφαση για τα περιουσιακά της στοιχεία

ΣΧΕΔΙΑ, να μηνύσει την Deutsche Bank AG και άλλες δανείστριες, κάνει η OAO Yukos Oil Co., κάποτε η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, η οποία έχασε την ευκαιρία από δικαστήριο των ΗΠΑ να ματαιώσει τη δήμευση των περιουσιακών της στοιχείων, από τη ρωσική κυβέρνηση.

Δεδομένης της σοβαρότητας της Yukos στη ρωσική οικονομία, η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης θα γίνει σε δικαστήριο πιο κατάλληλο για τους αξιωματούχους της κυβέρνησης και τους δανειστές της, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της Letitia Clark, προέδρου του Δικαστηρίου Πτωχεύσεων του Χιούστον, απορρίπτοντας το αίτημα της εταιρείας, να συμπεριληφθεί στο άρθρο 11 περί πτωχεύσεων.

Η εταιρεία δεν επέτυχε την καταβολή αποζημίωσης από τις τράπεζες και την κυβέρνηση της Ρωσίας, που δήμευσε και έβγαλε σε πλειστηριασμό το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής της, αντί 9,34 δισ. δολ. ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο. Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, σχεδιάζει να βγάλει σε πλειστηριασμό κι άλλα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να καλύψει 28 δισ. δολ. που οφείλει σε φόρους η Yukos.

H εταιρεία έκανε αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 11 περί πτωχεύσεων στο Χιούστον των ΗΠΑ, στις 14 Δεκεμβρίου και κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα για την απαγόρευση του πλειστηριασμού της μονάδας της OAO Yuganksneftegaz, από την ρωσική κυβέρνηση, τις εγκαταστάσεις της, στη Σιβηρία, οι οποίες αποτελούσαν τουλάχιστον το 60% των συνολικών της περιουσιακών στοιχείων.

Η ρωσική κυβέρνηση, αγνόησε την απόφαση και δημοπράτησε τις εγκαταστάσεις, που σήμερα ανήκουν στην κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών της Ρωσίας, OAO Rosneft.