Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2005 10:33

Santander: Ζημίες το δ' τρίμηνο από τη μείωση των θέσεων εργασίας

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΕΣ ζημίες εξ αιτίας των εξόδων από την πρόωρη συνταξιοδότηση περίπου 1.200 εργαζομένων, σε συνδυασμό με την απαξίωση περιουσιακών της στοιχείων, εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, Santander Central Hispano SA.

Οι ζημίες ανήλθαν σε 33 εκατ. ευρώ (43,5 εκατ. δολ.) έναντι κερδών 681 εκατ. ευρώ, που είχε εμφανίσει πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News, από τα έσοδα στο σύνολο της χρήσης, που ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα. Εντεκα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 11 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα από τη μείωση των θέσεων εργασίας το τρίμηνο, ανήλθαν συνολικά 527 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Santander.

Ο επικεφαλής της, Emilio Botin, 70 ετών, μειώνει τις θέσεις εργασίας στην Ισπανία και τη Βρετανία, με στόχο την αναζωογόνηση της τιμής της μετοχής, που μειώθηκε μετά την εξαγορά ύψους 15 δισ. δολ., της λιγότερο κερδοφόρας τράπεζας, Abbey National Plc, της Βρετανίας, το 2004. Ο ίδιος αυξάνει τον δανεισμό των καταναλωτών και των υποθηκών, την ίδια στιγμή που αναδιαρθρώνει την Abbey, η οποία θα αρχίσει να αποδίδει το 2006.

Οι μετοχές της πέρυσι, υποχώρησαν 2,8% και είχαν την 75η επίδοση στο σύνολο των 80 μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index. Οι μετοχές διαπραγματεύονται 12 φορές κάτω από τα έσοδα και 14 φορές κάτω από τον δείκτη.