Οι διαπιστώσεις μας από την σύνοδο της Τρίτης προετοίμασαν τους αναγνώστες για την κίνηση της Τετάρτης. Το βασικότερο ήταν πως δεν θεωρήσαμε την απόφαση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ως βάση για αυτά που έγιναν στο ταμπλό.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι διαπιστώσεις μας από την σύνοδο της Τρίτης προετοίμασαν τους αναγνώστες για την κίνηση της Τετάρτης. Το βασικότερο ήταν πως δεν θεωρήσαμε την απόφαση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ως βάση για αυτά που έγιναν στο ταμπλό. Παρατηρούσαμε: «Τη μέρα που έγινε σαφές πως το Eurogroup της Πέμπτης δεν θα φέρει την πολυπόθητη λύση, στο πρόβλημα των αδιεξόδων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η αγορά αποφάσισε να δείξει πως έχει μέσα της ζωντάνια. Ήταν οι Τράπεζες που με την άνοδό τους από την προσυνεδρίαση έδωσαν το σύνθημα για γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ήταν σαφής η αναστροφή στη διάθεση των θεσμικών και αυτή δεν ήταν δυνατό να δικαιολογηθεί από το διεθνές κλίμα, που δεν ήταν αρνητικό. Από όσα κυκλοφόρησαν στην αγορά για την ανόρθωση του φρονήματος των ξένων πιο κοντά στην πραγματικότητα βλέπουμε την οριστικοποίηση της συμμετοχής του ΔΝΤ. Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμβάλει στην διαμόρφωση συνθηκών πίεσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις Βρυξέλλες».
Καταλήγαμε δε στο συμπέρασμα ότι το κυριότερο από όλα ήταν πως η αγορά χωρίς το ενδιαφέρον για τις τράπεζες δεν θα δει άσπρη μέρα. Η αυθεντικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος της Τρίτης θα δοκιμαστεί καθοριστικά στη συνέχεια. Χθες λοιπόν αποκαλύφθηκε πως υπήρξε αυθεντικό αγοραστικό ενδιαφέρον την Τρίτη που τσιμεντοποιήθηκε την Τετάρτη.
Τι ενεργοποίησε στους θεσμικούς; Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που συμβάλει στην διαμόρφωση συνθηκών πίεσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις Βρυξέλλες. Εμείς έχουμε ανάγκη της δόσης λόγω υποχρεώσεων μέχρι τον Ιούλιο και οι τρέχουσες πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης δεν θα περάσουν άνετα με την Ελλάδα στο γκρεμό για μια χούφτα δις ευρώ. Αυτό διέρρευσε την Τρίτη από το περιβάλλον του Μοσκοβισί και χθες μίλησε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος, για την ισορροπία στην πληροφόρηση κάθε ενδιαφερόμενου να μάθει μια σχετικά επίσημη θέση για το θέμα. Το πρώτο που έδωσε ήταν το βασικότερο για τους θεσμικούς του ΧΑ. «Οι ευρωπαίοι πιστωτές είναι πιθανό να εγκρίνουν την ολοκλήρωση του δεύτερου σετ μεταρρυθμίσεων που ζητά το πρόγραμμα διάσωσης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, τον Φεβρουάριο». Είπε.
Οι υπουργοί είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα αναφέρει ότι αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, με προοπτική την επιτυχή κατάληξή τους κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Για αυτό υπάρχει η έκφραση: Κοντός ψαλμός Αλληλούια.
Αν όχι σήμερα, αύριο θα γνωρίζουμε τί και αν αποφάσισαν κάτι για την Ελλάδα. Υπάρχει ευκαιρία αν επιτευχθεί μια συμφωνία σήμερα, να επανέλθουν στην Αθήνα οι διαπραγματευτές της ζώνης του ευρώ συμπλήρωσε, βάζοντας ένα πήχη στις επενδυτικές προσδοκίες. «Ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο δεν υπάρχει καμία πολιτική φόρτιση λόγω εκλογών στα οικεία κράτη μέλη», είπε ο αξιωματούχος, και ο αρθογράφος του Reuters συνέχισε, αυτό σημαίνει ότι: «Ο Φεβρουάριος δεν είναι τυπικά, αλλά ρεαλιστικά η στιγμή που πρέπει να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία». Μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την Ελλάδα θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αυτά λοιπόν τα νέα από τις Βρυξέλλες, να μη θαρρεί κανείς ότι οι ξένοι θεσμικοί το ρίξανε στις τρέλες.
Για αυτά, κατά την εκτίμησή μας, οι θεσμικοί την Τρίτη και την Τετάρτη ανοίξανε τον ανοδικό βηματισμό της αγοράς, εν μέσω επιστροφής της ανοδικής ορμής στα περισσότερα χρηματιστήρια του πλανήτη. Το ταμπλό ειρωνεύτηκε τους εγχώριους αναλυτές, αλλά μπορεί να είναι μια ακόμα ζαριά από τους τολμηρούς. Εύκολα αναιρείται η τρέχουσα τάση. Αλλά μετράει το ότι για τις Τράπεζες, με δυο συνόδους αποκαταστάθηκε το 90% της πτώσης σε επτά. Παράλληλα συνεχίζουν την πτώση τους, σε μια αγορά με σποραδική εμφάνιση τυχάρπαστων τζογαδόρων, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ιστορική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς ο Dow Jones τερμάτισε άνω του ψυχολογικού ορίου των 20.000 μονάδων, λαμβάνοντας χείρα βοηθείας από τις πρώτες αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,78% στις 20.068 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,80% στις 2.298 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,99% στις 5.656 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις δείκτες έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. «Οι επενδυτές βλέπουν ότι ο νέος πρόεδρος κάνει ό,τι ακριβώς υποσχέθηκε» επεσήμανε ο Τζον Σταντλερ, επικεφαλής της PwC, χαιρετίζοντας τα ρεκόρ.
«Οι επενδυτές περίμεναν μέχρι τώρα, περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο τόνωσης των δαπανών και πλέον, απέκτησαν μία πολύ συγκεκριμένη άποψη» τόνισε από την πλευρά του, ο Νάεμ Άσλαμ, επικεφαλής αναλυτής της Think Markets. Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε δύο προεδρικά διατάγματα, τα οποία διευκολύνουν τις διαδικασίες επανεκκίνησης των εργασιών για την κατασκευή των αγωγών πετρελαίου Dakota Access και Keystone XL.
«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το “σπάσιμο” των 20.000 μονάδων, το οποίο αναμένεται να φέρει “φρέσκα” κεφάλαια στη Wall, ενισχύοντας περαιτέρω τις ανοδικές τάσεις» έσπευσε να προσθέσει. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πρώτα διατάγματα του νέου προέδρου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε, υποστηρικτικά, ο Πίτερ Καρντίγιο, αναλυτής της First Standard Financial.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, βελτίωση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Boeing Co.., καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,63 δισ. δολάρια, έναντι 1,03 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Στον αντίποδα, πτώση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της United Technologies, καθώς υποχώρησαν σε 1,01 δισ. δολάρια έναντι 3,28 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,56 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,5% στα 14,66 δισ. δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδη της τάξης άνω του 1% εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,29% στις 366,59 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 1,82% στις 11.806 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100κατέγραψε αύξηση κατά 0,20% στις 7.164 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,99% στις 4.877 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 1,73% στις 9.549 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 19.582 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της WH Smith PLC εκτινάχθηκε κατά 7,03% χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου, οικονομικά μεγέθη του δ’ τριμήνου του 2016. Άλμα της τάξης του 15% σημείωσε και η μετοχή της Logitech, στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων του προηγούμενου τριμήνου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, βελτίωση για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο κατέγραψαν στο διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2016, τα οικονομικά μεγέθη της Banco Santander SA, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,60 δισ. ευρώ έναντι 25 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και εκτιμήσεων για κέρδη 1,42 δισ. ευρώ.
Στον αντίποδα, μείωση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Novartis, εξαιτίας της ενδυνάμωσης του δολαρίου. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 11% στα 936 εκατ. δολάρια, έναντι 1,05 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Στη Γερμανία παράλληλα, απροσδόκητη επιδείνωση εμφάνισε τον Ιανουάριο του 2017 το επιχειρηματικό κλίμα, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo διαμορφώθηκε στις 109,8 μονάδες έναντι 111 μονάδων τον Δεκέμβριο και εκτιμήσεων για αύξηση στις 111,3 μονάδες.
Αμετάβλητο παρέμεινε τέλος, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γαλλία, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διατηρήθηκε στις 106 μονάδες. Η συγκεκριμένη επίδοση θεωρούταν αναμενόμενη από τους αναλυτές της Wall Street Journal.
ΧΑ
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί αποφάσισαν, σε μία συνεδρίαση με τζίρο ανώτερο της Τρίτης, να εκδηλώσουν σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον παρασύροντας το επενδυτικό κοινό με αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς και της αξίας των χαρτοφυλακίων τους.
Τα πάντα εξαρτήθηκαν από τις διαθέσεις των θεσμικών για τα Τραπεζικά blue chip που ήταν εξαιρετικά θετικές κάτι που δεν ανετράπη ριζικά όλη τη μέρα. Αυτό οδήγησε σε κίνηση των βασικών δεικτών και του Τραπεζικού σε θετικό αποκλειστικά πεδίο με μεταβολή μετά τις 11:00 που δεν έπεσε κάτω από το +2%. Η υπεροχή της ζήτησης για το μεγαλύτερο πλήθος των μετοχών του 25άρη έφερε κλείσιμο πιο κοντά στο μέγιστο και πάντως ψηλότερα από το μέσο της διακύμανσης στη μέρα.
Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε απόλυτα από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +4,37% από +1,10% την Τρίτη, την ΕΤΕ στο +7,88% από +2,55%, η ΠΕΙΡ +9,50% από +3,63% στις 24/1, και ΕΥΡΩΒ +6,51% από +3,20% χωρίς υψηλή μεταβλητότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά με κάμψη του προς το τέλος. Η αγορά ωστόσο φάνηκε σήμερα ικανή να κινηθεί πάνω από τα επίπεδα των 660 μονάδων. Επίσης κρατήθηκε μακριά από τις 622 μονάδες την πρώτη πρόσφατη στήριξή του Δεκεμβρίου.
Δηλώσεις αρμοδίων από τις Βρυξέλλες για τη δεύτερη αξιολόγηση και ένα χρονοδιάγραμμα που έθεσαν ανέβασαν το φρόνημα και σε εκείνους που δεν μέτρησαν την Τρίτη τις δηλώσεις Μοσκοβισί όπως οι ξένοι θεσμικοί.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν άλλαξε ριζικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 19) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 5) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 26 από 30 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 2 αμετάβλητες. Άρα, οι 9 από 8 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 76,304 από 45,300 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 46,76 από 20,09 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 61,28% από 44,34% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν ξεκάθαρα ανοδική πορεία, με άνοδο με το καλημέρα αρχικά και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε σταθερής κλίσης ανοδική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την προσδοκία για την οικονομική πολιτική του νέου Προέδρου Τραμπ αλλά και από το άνοιγμα στις αγορές των ΗΠΑ. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,87%, ο CAC είχε μεταβολή +1,19% με τον FTSE100 με μεταβολή +0,33%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν έναρξη με ανοδική δυναμική μετά από νέα ρεκόρ υψηλών την Τρίτη, μετά οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν ανοδικές μεταβολές με τον Dow Jones Ind Av στο +0,69% και τον S&P500 στο +0,57%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,96% και έφθασε στις 659,19 από 646,51 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1764,26 από 1729,83 με μεταβολή +1,99%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,8 μονάδες χαμηλότερα και κατά 3,6 τον 25άρη, κλείνοντας τους πιο κοντά στο μέγιστο του εύρους διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +6,48% από +2,27%, Πρώτων Υλών +2,96% από +1,26%, Βιομηχανικών Προϊόντων +2,03% από +1,06%, ο 25άρης +1,99% από +0,98%, ο ΓΔ +1,96% από +1,13%, ο FTSEΜ +1,35% από +2,26%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,22% από +0,53%, Τεχνολογίας +1,22% από -0,03%, Ταξίδια Αναψυχή +1,13% από +0,98%, Εμπορίου +0,82% από +0,61%, Κοινής Ωφέλειας +0,46% από +1,92%, Τροφίμων Ποτών +0,29% από -0,61%, Ακίνητης Περιουσίας +0,08% από +0,56%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -2,35% από 0,00%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,02% από +0,69%, Πετρελαίου Αερίου -0,79% από +0,30%, Τηλεπικοινωνιών -0,56% από +1,25%, και Κατασκευές Υλικά -0,18% από +1,16%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,304 από 45,300 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,528 από 0,767 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 65,437 από 33,623 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,023 από 1,537 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,955 από 45,758 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 139,132 από 62,446 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 70 από 65 των καθοδικών σε 45 από 40 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 21 από 17.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Η αισιοδοξία επιστρέφει εδώ και στο εξωτερικό με διατήρηση του premium
Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη. Το ελάχιστο μέρας στις 1732,86 (+0,18%) μονάδες ορίστηκε στο άνοιγμα. Οι εντολές αγοράς έφεραν τον δείκτη στο μέγιστο μέρας στις 15:15 και ήταν οι 1780,48 (+2,86%) μονάδες. Η δυναμική που κυριάρχησε από τις 15:15 ως τις δημοπρασίες κράτησε τον δείκτη σε θετικό πεδίο με μεταβολή της τάξης του +2,00% στη χειρότερη περίπτωση. Το κλείσιμο με μεταβολή +1,99% ορίστηκε στις 1764,26 από 1729,90 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 17,440 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 1969 συμβόλαια με ανώτερο μέρας στις 1781,25 μονάδες και κατώτερο στις 1740,00. Η σειρά Μαρτίου εμφάνισε όγκο 281 συμβόλαια και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 131 με εκκαθάριση στις 1767,25 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1764,26 και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1767,50 μονάδες, με ανοικτά συμβόλαια 7634 από 7616. Η προπορεία των ΣΜΕ έναντι του 25άρη συνεχίστηκε. Αξίζει να επισημανθεί ότι το φρόνημα των traders ενίσχυσε η επιστροφή των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων σε χαμηλότερα επίπεδα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να καταλήγει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο του 7%.
Σε short covering προχώρησαν αρκετοί από όσους διατηρούσαν θέσεις short στην Αγορά Παραγώγων, μόλις ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE25 κινήθηκαν υψηλότερα των 650 και 1741 μονάδων αντίστοιχα, κλείνοντας τα υφιστάμενα τεχνικά χάσματα και αυτό αύξησε τον τζίρο και παράλληλα ενίσχυσε την ορμή της ανοδικής τάσης.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.
Τo δρόμο που χαράσσουν οι Αναπτυγμένες Ευρωπαϊκές Αγορές με υψηλά πολλών μηνών (DAX, CAC, ΜΙΒ) θέλει να ακολουθήσει και ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εν αναμονή ενός ακόμη Eurogroup, με τον πήχη των προσδοκιών για τα αποτελέσματά του, πάντως, να είναι σε ιδιαίτερα συγκρατημένα επίπεδα.
Η θετική πορεία των Εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες, επιβεβαιώνει τη διάθεση των Ξένων Επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Παρά τη διστακτικότητα της τιμής του Αργού Πετρελαίου πέριξ της πολλαπλής αντίστασης των $53/βαρέλι, με τους επενδυτές να αναμένουν την εφαρμογή των αποφάσεων για μείωση της Παγκόσμιας προσφοράς "Μαύρου Χρυσού", αλλά και ενδείξεις σχετικά με την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας και την κατανάλωση. Η τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία, εκτιμούμε, δεν έχει "αξιοποιηθεί" όσο θα έπρεπε από το Χ.Α., το οποίο σταθερά βρίσκεται κλεισμένο στην εσωστρέφεια της συναλλακτικής απαξίωσης και της χαμηλής ορατότητας σε ότι αφορά την πορεία της πραγματικής Οικονομίας.
Τουλάχιστον, η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί κάτω από το 7%, δίνοντας με το δικό της τρόπο ώθηση στη νέα προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να κινηθεί σε υψηλό 8 συνεδριάσεων.
Τα νέα - καταλύτες απουσιάζουν δυσκολεύοντας την προσπάθεια εξαγωγής σοβαρών συμπερασμάτων για την Ελληνική Αγορά και ενώ έχει προηγηθεί ένα εξάμηνο σημαντικής ανόδου, μάλλον στα πλαίσια θετικής προεξόφλησής για ότι αφορά τις σχέσεις με τους Δανειστές και το πολιτικό ρίσκο. Πλέον, χρειάζεται η επίδειξη αποφασιστικότητας σε πολιτικό επίπεδο, ώστε το Χ.Α. να μπορέσει να ακολουθήσει.
Παραμονή του FTSE25 πάνω από το 1.740 θα δώσει σε χαρτοφυλάκια γρήγορων αντανακλαστικών το σήμα επανεισόδου στην Αγορά. Έξοδος του FTSE25 από το εύρος τιμών 1.700 - 1.740, ανάλογα με την κατεύθυνσή της, θα δώσει τιμές - στόχους, σε πρώτη φάση, στις 1.780 (ανοδικό) και στις 1.660 μονάδες (καθοδικό σενάριο).
Με την αφορμή της ανάληψης των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι παραδοσιακά το πρώτο έτος της θητείας Ρεμπουπλικάνου Προέδρου, μετά από 8ετή παραμονή στην εξουσία Δημοκρατικού, χαρακτηρίζεται από ύφεση. Πιθανή υποχώρηση του Δολαρίου από τα τρέχοντα πολυετή υψηλά του, θα αποτελέσει ρίσκο για τις Εξαγωγικές Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη ροή κεφαλαίων προς τις μετοχές της Περιοχής.
Στις ΗΠΑ, ήδη έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται από τις ομολογιακές Αγορές η αύξηση του επιτοκιακού ρίσκου, κάτι που σε βάθος χρόνου θα ανεβάσει τους συντελεστές προεξόφλησης επενδυτικών project και μετοχών, τη στιγμή μάλιστα που ενδέχεται να υπάρξει περεταίρω απεξάρτηση των Χρηματιστηρίων από τις πολιτικές στήριξης των Κεντρικών Τραπεζών. Ενισχυτικά για τις εισηγμένες στη Wall Street μετοχές, συνεχίζει να λειτουργεί η υψηλή ρευστότητα σημαντικών Επιχειρήσεων, που οδηγεί πολλές από αυτές σε επαναγορά ίδιων μετοχών.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές έφθασαν σε υψηλά 3 1/2 μηνών, την Πέμπτη, στα πλαίσια των πανηγυρισμών από την υπέρβαση του Dow Jones Industrial Average του επιπέδου των 20.000 μονάδων για πρώτη φορά. Ενώ οι ανησυχίες για την προστατευτική στάση του Πρόεδρου των ΗΠΑ Donald Trump διαμόρφωσε για το δολάριο αμυντική στάση.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,8% στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Οκτωβρίου.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας κερδίζει 0,81%, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng αναρριχήθηκε κατά 1,30% και η αγορά μετοχών της Σαγκάης σημείωσε άνοδο 0,31%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας αγνόησε το ισχυρότερο γιεν για να αυξηθεί 1,81%.
Ο σημερινός ενθουσιασμός προέρχεται κυρίως από την ισχυρή ανοδική δυναμική των αγορών των ΗΠΑ από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά οι επενδυτές είναι επίσης θετικά διακείμενοι για τα κέρδη που θα παρουσιάσουν ιαπωνικές εταιρείες κυρίως κατασκευαστές μηχανημάτων.
Ο Dow έκλεισε πάνω από τις 20.000 μονάδες για πρώτη φορά καθώς οι πρωτοβουλίες υπέρ της ανάπτυξης του Trump αναζωογόνησαν το μετεκλογικό ράλι.
Τα ομόλογα των ΗΠΑ γνωστό ασφαλές καταφύγιο πιέστηκαν δεόντως γιατί υποχώρησε η διάθεση για αποστροφή του κινδύνου και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε σε ένα υψηλό τεσσάρων εβδομάδων την Τετάρτη. Υποτονική ζήτηση σε μια δημοπρασία πενταετών έχει βλάψει επίσης τα ομόλογα.
Το δολάριο, το οποίο συχνά αντλεί υποστήριξη από τις υψηλότερες αποδόσεις, απέτυχε να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Ο δείκτης παρακολούθησης για το δολάριο έναντι του καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων DXY υποχώρησε σε χαμηλό επτά εβδομάδων στο 99,793 την Πέμπτη.
Σε αντίθεση με τις μετοχές, οι αγορές συναλλάγματος επικεντρώθηκαν περισσότερο στον προστατευτισμό του Trump στις εμπορικές συναλλαγές και στον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η πολιτική για το δολάριο.
Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 113,425 γιεν αφού έχει χάσει 0,5% στη διάρκεια της νύχτας.
Σε βασικά εμπορεύματα, οι τιμές του αργού πετρελαίου ανέκαμψαν εν μέσω εξασθένισης του δολαρίου μετά από πτώση την προηγούμενη ημέρα από στοιχεία που δείχνουν μια αύξηση αποθέματα του αργού στις ΗΠΑ.
Ο χρυσός ήταν σε καλό δρόμο για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών καθώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνου στις αγορές παγκόσμια οδήγησε σε μειωμένη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο. Η τιμή Spot του χρυσού μειώθηκε 0,1% και έπεσε στα 1.198,60 δολάρια η ουγγιά, κάτω από ένα υψηλό διμήνου στα 1.219,59 που έπιασε την Τρίτη.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επίτευξη συνολικής συμφωνίας μέσα στον Φεβρουάριο με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ είναι ο νέος διπλός στόχος που θα συζητήσουν σήμερα στο Εurogroup οι δανειστές με την ελληνική κυβέρνηση. Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης μιλώντας χθες στις Βρυξέλλες στους δημοσιογράφους, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για κλείσιμο του ελληνικού ζητήματος στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Μήνυμα τόσο στους θεσμούς όσο και την ελληνική πλευρά να επιδείξουν ρεαλισμό και ευελιξία, έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, με στόχο την άμεση κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ώστε να ισχυροποιηθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το 2017 και μετά.
«Αν δεν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα συμβεί στη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός «νέου 2015». «Αν συνεχίσει αυτό, τότε θα απειληθεί και η ίδια η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η τελευταία ευκαιρία για κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι ο Φεβρουάριος, καθώς μετά «μπαίνουμε σε διάφορες ιστορίες». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real την Τετάρτη, ο κ. Λιαργκόβας είπε ότι «τα προβλήματα δεν τελείωσαν, είναι εδώ ακόμα», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι προοπτικές για το 2017, δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξες. «Πολλά δεδομένα μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί», συνέχισε.
Κίνδυνο για μια νέα τάση στάσης πληρωμών από επιχειρήσεις «βλέπουν» οι τραπεζίτες στις καθυστερήσεις ψήφισης και εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σήμερα με δυσκολία οι τράπεζες κρατούν σε εξυπηρέτηση τα τέσσερα στα δέκα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ανησυχία είναι έντονη ότι ακόμη και αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του οι προσδοκίες ευνοϊκής μεταχείρισης θα οδηγήσουν αρκετούς επιχειρηματίες σε πάγωμα των αποπληρωμών. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα τρέξουν τα στοιχεία των επιχειρήσεων θα χρειαστεί χρόνο για να «στηθεί», αφήνοντας ένα χρονικό κενό στο οποίο εύκολα θα εκδηλωθούν τάσεις στάσης πληρωμών.
Δυσμενές παρέμεινε και στο δ’ τρίμηνο του 2016 το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, για την παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αισιοδοξίας των Ελλήνων επιχειρηματιών διαμορφώθηκε στο -56% καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση των τελευταίων δύο ετών. Αντίθετες τάσεις επικράτησαν στο διεθνές στερέωμα, όπου η αισιοδοξία των επιχειρηματιών ανήλθε στο 38%, σημειώνοντας αύξηση 5 μονάδων έναντι του γ’ τριμήνου του 2016.
Κατά 37,5% υποχώρησε ο χρηματοοικονομικός πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών την περίοδο 2008 - 2016, σύμφωνα με άρθρο των Κωνσταντίνα Μάνου και Ευαγγελία Παπαπέτρου, στο 44o οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι δύο οικονομολόγοι, μεταξύ άλλων, διαπιστώνουν αποστροφή των νοικοκυριών προς τον κίνδυνο και αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου τους, με εστίαση στις πιο άμεσα ρευστοποιήσιμες μορφές πλούτου, όπως οι καταθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται σημαντική μείωση του μεριδίου σε μετοχές, χρεόγραφα και αμοιβαία κεφάλαια.
Περισσότερες υποβαθμίσεις, σε σχέση με το 2016, αναμένει για φέτος ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, επικαλούμενος τις «μεγάλες προκλήσεις στις αναδυόμενες αγορές» αλλά και τα «προβλήματα στις αναπτυγμένες χώρες». Μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αναδυόμενες αγορές, τόσο σε κρατικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, ενώ παρεμφερείς πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν από τις διακυμάνσεις του δολαρίου, την αποδυνάμωση του εμπορίου και τη νομισματική αβεβαιότητα.
Αναλυτικό άρθρο σχετικά με συνεδρίαση της Πέμπτης του Eurogroup για την Ελλάδα φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung στις οικονομικές της σελίδες. Ο σχολιαστής αναφέρεται στο επίμαχο σημείο της συμφωνίας της 14ης Αυγούστου του 2015, όπου σημειώνεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως η απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και το ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν είναι πότε θα εφαρμόσουν τη συμφωνία ή πότε θα την παραβιάσουν.
Εξελέγη το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), το οποίο πιθανότατα εντός της εβδομάδος θα συνεδριάσει προκειμένου να συγκροτηθεί σε Σώμα.
Η νέα διοίκηση του αποτελείται από τους κ.κ. :
Αναπληρωματικό μέλος ο κ. Θανάσης Βλαχόπουλος, επίσης με 9 ψήφους.
Tην «κόπωση» των επενδυτών από τη στασιμότητα στο στόρι του κλάδου καταγράφουν οι τραπεζίτες στις επαφές που έχουν με εκπροσώπους ξένων funds. Η συμμετοχή στο QE θα αποτελέσει έναν κρίσιμο καταλύτη για το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά μακροπρόθεσμα μόνο η επαναφορά σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης θα στηρίξει τη στρατηγική του τραπεζικού κλάδου που, όπως επισημαίνουν στη «Ν» τραπεζικά στελέχη, έχει μπροστά του ένα κρίσιμο και δύσκολο έτος, εν όψει των ευρωπαϊκών stress tests του 2018.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Ανοιχτό άφησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, το ενδεχόμενο διεξαγωγής διμερών συνομιλιών με τις ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (TPP). «Η Ιαπωνία θα εξακολουθήσει να δίνει έμφαση στη σημασία της TPP, ενώ δεν αποκλείεται η διεξαγωγή συνομιλιών για μία συμφωνία οικονομικής συνεργασίας (Economic Partnership Agreement), αλλά και μίας συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο (Free Trade Agreement)» με τις ΗΠΑ δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο.
Όσοι περίμεναν αναδίπλωση του Ντόναλντ Τραμπ στο μέτωπο του εμπορίου και της οικονομίας, μάλλον θα διαψευστούν. Από τις αλλαγές στην επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου έως τα πρώτα διατάγματα, που υπέγραψε, αλλά και τις διαβουλεύσεις του με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, όλα επιβεβαιώνουν ότι θα κινηθεί με οδηγό του το «πρώτα η Αμερική», ότι θα επιδιώξει τόσο τη στροφή στον οικονομικό προστατευτισμό όσο και την επιστροφή σε ένα μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο δεν «χωρούν» στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ποσό 3,5 δισ. ευρώ, με την έκδοση 30ετούς ομολόγου, συγκέντρωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με τον ESM, η απόδοση του ομολόγου ανήλθε στο 1,85%. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής για τη χρηματοδότηση του μηχανισμού, Ζίγκφριντ Ρουλ, «πρόκειται για το πρώτο 30ετές ομόλογο αναφοράς στην αγορά μας φέτος και το μεγαλύτερο από το 2014. Η ισχυρή ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί κατά δύο φορές το βιβλίο προσφορών και ο ESM άντλησε πάνω από το 60% των χρηματοδοτικών αναγκών του για το τρίμηνο».
Περισσότερες υποβαθμίσεις, σε σχέση με το 2016, αναμένει για φέτος ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, επικαλούμενος τις «μεγάλες προκλήσεις στις αναδυόμενες αγορές» αλλά και τα «προβλήματα στις αναπτυγμένες χώρες». Μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αναδυόμενες αγορές, τόσο σε κρατικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, ενώ παρεμφερείς πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν από τις διακυμάνσεις του δολαρίου, την αποδυνάμωση του εμπορίου και τη νομισματική αβεβαιότητα.
Υπέρ της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης τάχθηκε ο «εκλεκτός» του Ντόναλντ Τραμπ για το γραφείο Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Μικ Μουλβάνι. Κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, επεσήμανε ότι «θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την αναθεώρηση των ορίων συνταξιοδότησης, καθώς πλέον, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί».
Πτώση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της United Technologies, καθώς υποχώρησαν σε 1,01 δισ. δολάρια έναντι 3,28 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,56 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,5% στα 14,66 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 1,56 δολαρίων και έσοδα 14,70 δισ. δολαρίων.
Βελτίωση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Boeing Co., υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,63 δισ. δολάρια ή 2,59 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 1,03 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη αυξήθηκαν σε 2,47 δολάρια ανά μετοχή, παρότι οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 2,34 δολαρίων. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν κατά 1% σε 23,29 δισ. δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί εσόδων 23,13 δισ. δολαρίων.
Η τρέχουσα νομισματική πολιτική λειτουργεί με μεγαλύτερο από ό,τι συνήθως, αντίκτυπο στις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, διαπιστώνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υπεραμυνόμενη των χαμηλών επιτοκίων. Παρ’ όλα αυτά, τα θεμελιώδη στοιχεία του πληθωρισμού δεν έχουν αλλάξει σημαντικά, γεγονός το οποίο ωστόσο, οφείλεται περισσότερο στα διάφορά σοκ και τις λάθος αρχικές εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, και λιγότερο στη νέα οικονομική πραγματικότητα.