Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2005 11:45

Ινδία: Αύξηση των φόρων για τη μείωση του ελλείμματος

ΠΡΟΣ αύξηση των φόρων, για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, θα προχωρήσει η Ινδία, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και για τις επενδύσεις υποδομής, επιδιώκοντας να προσελκύσει διεθνείς κατασκευαστές, που αυτήν τη στιγμή φτιάχνουν εργοστάσια στην Κίνα.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, P. Chidambaram, είπε στους νομοθέτες στο Ν. Δελχί, ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα υποχωρήσει στο 4,3% του ΑΕΠ τη χρονιάς που αρχίζει την 1η Απριλίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997, από 4,5% που είναι την τρέχουσα χρήση.

Η κυβέρνηση χρειάζεται να αυξήσει τα έσοδα για να περιορίσει το έλλειμμα 34 δισ. δολ. ΗΠΑ του προϋπολογισμού, αλλά και να χρηματοδοτήσει με 150 δισ. δολ. τα έργα υποδομής την επόμενη δεκαετία, καθώς η χώρα, ανταγωνίζεται σε ξένες επενδύσεις, την Κίνα. Ο Chidambaram είπε, ότι, η αύξηση των φορολογικών εσόδων από τις υπηρεσίες, θα επιτρέψει στον ίδιο να μειώσει την φορολογία των επιχειρήσεων στο 30% από το 35%, που είναι σήμερα και να μειώσει τους δασμούς των εισαγωγών.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, είπε, ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τις δαπάνες στην υγεία, κατά 22%, στα 102,8 δισ. ρουπίες και θα αυξήσει τις δαπάνες για την κατασκευή δρόμων κατά 4/5, στα 93,2 δισ. ρουπίες. Ο ίδιος υποσχέθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα για να φέρει ρεύμα σε 125.000 χωριά της υπαίθρου.