Ανοδικά εκκινεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο στήριξη από τον τραπεζικό κλάδο, ως απόρροια της χθεσινής συμφωνίας για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Ανοδικά εκκινεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο στήριξη από τον τραπεζικό κλάδο, ως απόρροια της χθεσινής συμφωνίας για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,70% στις 643,72 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,66% στις 1.724,40 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,53 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 27 ενισχύονται, 11 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 2,21% στις 616,56 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 2,13%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,59%, η Eurobank κατά 2,24% και η Alpha Bank κατά 2,21%. Η Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,044 ευρώ/μετοχή.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Grivalia Properties αυξάνεται κατά 2,62%, ενώ άνω του 2% διαμορφώνεται η άνοδος για τη Viohalco. Παράλληλα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 1,42% και του Μυτιληναίου κατά 1,10%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά 1,29% και της Lamda Development κατά 0,22%
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, κινούμενες στα επίπεδα του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 2 μονάδες βάσης στο 7,052%, ενώ του 3ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 8 μονάδες βάσης στο 7,098% και του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 14 μονάδες βάσης στο 6,463%.
Η χθεσινή απόφαση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ήταν η πρώτη καλή είδηση μετά από αρκετές εβδομάδες, καθώς ήρε το αδιέξοδο σε ένα ζήτημα, το οποίο η Αθήνα έχει επενδύσει μεγάλο πολιτικό και επικοινωνιακό κεφάλαιο. Όπως ανέφερε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, η πλήρης εφαρμογή των μέτρων θα οδηγήσει σε μείωση του του χρέους κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.
Οι εγχώριοι επενδυτές στρέφουν πλέον, το βλέμμα τους στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης, ευελπιστώντας πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στο «ξεπάγωμα» των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε χθες τους Ευρωπαίους εταίρους για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Πηγές των Βρυξελλών χαρακτήρισαν ως «καλό σημείο εκκίνησης» την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία.
Σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, ο Απόστολος Μάνθος, αναλυτής της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ, τονίζει τα εξής: «Η προσπάθεια που έγινε από βραχυπρόθεσμους «επενδυτικούς βραχίονες» να μεταφέρουν τη δυναμικότητα του γενικού δείκτη στις τραπεζικές μετοχές, για να «σύρουν το άρμα» προς την περιοχή των 700 μονάδων, φαίνεται ότι έσβησε άδοξα με την πτωτική επιστροφή του προς τη ζώνη συντήρησης των 640 - 638 μονάδων. Ζητούμενο για μια πιθανή ανοδική συνέχεια είναι η διακράτηση σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος πέριξ της περιοχής των 638 με 635 μονάδων, καθώς μια καθοδική διάτρησή της μπορεί να οδηγήσει τον γενικό δείκτη προς το επίπεδο των 619 μονάδων προκαλώντας έντονη ανασφάλεια σε όσους ενεργούς επενδυτές έχουν ασθενή χέρια».
naftemporiki.gr